Je kind vegetarisch laten eten

Je kind vegetarisch laten eten

Misschien ben je zelf vegetariër en wil je je kind liever ook geen vlees laten eten. Is dat wel goed om te doen? MiniMe's Lisse vertelt er alles over!

Vegetarisch eten is iets wat veel mensen doen vanuit principe. De opvoedkundige vraag is of je jouw principes ook bij je kinderen neer moet leggen. Is het verantwoord om je kind vegetarisch te laten eten? En krijgt een kind dat geen vlees eet wel voldoende voedingsstoffen binnen? Als rasechte vegetariër vertel ik je er meer over!

Waarom vegetarisch eten? 

Steeds meer mensen eten vegetarisch. De redenen om wel of geen vlees te eten zijn persoonlijk. Redenen om vegetarisch te gaan eten kunnen zijn: 

  • Niet eens zijn met de bio-industrie

    Bij deze overweging staat het niet willen ‘bijdragen’ aan dierenleed voorop.
  • Beter voor het milieu

    De vleesindustrie is een belastende en vervuilende industrie.
  • Niet gezond

    Hoewel vleesproducten wel veel ijzer bevatten, is er ook veel onderzoek geweest naar bewijzen dat het eten van (veel) vlees helemaal niet zo goed voor mensen is.

Redenen om juist niet vegetarisch te eten, zijn het feit dat vlees belangrijke voedingsstoffen bevat en bijvoorbeeld dat vlees lekker is. 

Baby eet vrucht

Vegetarisch eten: gezond voor een kind 

Als je zelf vegetarisch eet, kan dat een reden zijn om je kind ook vegetarisch te laten eten. Je kunt je kind prima vegetarisch opvoeden, mits je weet hoe je dit op een gezonde en verantwoorde manier kunt doen. Het is immers belangrijk dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet op jonge leeftijd tekorten opbouwt terwijl hij of zij nog aan het groeien is. 

Vanaf welke leeftijd vegetarisch eten 

Wanneer je baby begint met het eten van vast voedsel, kun je als ouder(s) de keuze maken om je kindje geen vleesproducten aan te bieden. Deze vegetarische opvoeding is prima, zolang het vegetarische dieet van je kind wel gezond en gevarieerd is. Je kunt er ook voor kiezen om je kind zelf een keuze te laten maken om wel of geen vlees te eten wanneer hij of zij daartoe in staat is.

LEES OOK: Je kind een gezonde relatie met eten aanleren

Voedingsstoffen voor een kind dat geen vlees eet

Kinderen zijn nog in de groei. Het is daarom extra belangrijk dat zij alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om goed te groeien. In vlees zitten ook belangrijke voedingsstoffen voor je kindje. Wanneer je besluit om je kindje vegetarisch op te voeden, is het dus goed om te zorgen dat hij of zij de juiste voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt.

Deze voedingsstoffen moet je vervangen bij een vegetarisch dieet: 

  • IJzer

    In vlees zit veel ijzer, dus als je kind vegetarisch eet, moet hij dit op een andere manier binnenkrijgen. In veel plantaardige vleesvervangers, zoals tofu, tempeh en vegetarische burgers zit ijzer. Het is echter wel lastiger voor je lichaam om ijzer uit plantaardige producten op te nemen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Geef je kindje daarom ook voldoende groente en fruit, en bijvoorbeeld een kauwtabletje.
  • Vitamine B12

    Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten. Wanneer je dus vegetarisch, maar niet veganistisch eet, kan je kindje voldoende B12 binnenkrijgen door regelmatig eieren te eten en melkproducten tot zich te nemen. 
  • Vitamine D

    Vitamine D is een vitamine die je kunt binnenkrijgen via zonlicht, of door middel van het eten van vette vis. Of je nu wel of geen vis eet thuis, veel mensen hebben in Nederland een vitamine D-tekort, omdat de zon hier niet het hele jaar door fel schijnt. Het is daarom raadzaam om je kindje tot 4 jaar iedere dag vitamine D-druppels te geven om een tekort te voorkomen.
  • Vitamine B1

    Vitamine B1 zit onder andere in vleesproducten, maar gelukkig ook in veel andere producten. Het is hierdoor vrij eenvoudig om vitamine B1 te vervangen in het vegetarische dieet van je kind. Dit kun je doen door je kindje voldoende graanproducten, aardappelen, groenten en melkproducten aan te bieden.

Kind eet in kinderstoel

Vleesvervangers voor vegetariërs

Bij vleesvervangers denk je misschien meteen aan de vegetarische burgers uit het schap in de supermarkt, maar wist je dat er veel meer vleesvervangers zijn?

  • Peulvruchten

    In peulvruchten zitten heel veel eiwitten, vezels en ijzer - meer zelfs dan in vlees! Peulvruchten zijn daarmee de perfecte vervanger voor vlees bij de maaltijd. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen, kikkererwten en linzen.
  • Eieren en zuivelproducten 

  • Tofu, tahoe en tempeh

    Deze vleesvervangers zijn gebaseerd op soja. Soja is een goede vleesvervanger, omdat het rijk is aan ijzer en vitamine B1. Je kunt tofu, tempeh en tahoe lekker kruiden en toevoegen aan verschillende maaltijden, zoals pasta’s, ovenschotels of wokgerechten. 
  • Vegaburgers en alle mogelijke varianten

    Ik moet ‘m toch noemen: het vegetarische schap van de supermarkt. De afgelopen jaren is dit schap behoorlijk uitgebreid met verschillende soorten vegetarische burgers, vegaballetjes, vegetarische schnitzels, vegetarische wokreepjes en nog veel meer. Vaak vallen deze producten erg bij kleine kinderen in de smaak, dus dit is de perfecte manier om te zorgen dat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Doosje eieren

Vegetarische recepten voor kinderen 

Vegetarisch koken voor kinderen is helemaal niet moeilijk. Sterker nog: het is hartstikke leuk. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en zijn er zelfs leuke kookboeken waar vegetarische gerechten voor kinderen in staan. Onderstaande vegetarische kookboeken voor kinderen zijn super leuk en stimuleren je kindje om te helpen met koken! 

Vegetarische kookboeken kinderen

Vegetarisch eten? Eigen keuze

Rond de leeftijd van 7 jaar gaan kinderen bewuster nadenken over de producten die ze eten. Als je thuis altijd vegetarisch hebt gegeten, kan het zijn dat je kind rond deze leeftijd zegt dat hij of zij wel eens een stukje vlees wil proberen. Andersom zijn er ook kinderen die van huis uit vlees eten, maar rond deze leeftijd besluiten vegetarisch te willen eten, bijvoorbeeld omdat ze het eten van vlees zielig vinden voor dieren. 

Wat je kind ook besluit of wil, het is belangrijk om hem of haar de ruimte te geven om zelf een beslissing te maken. Transparantie is hierbij belangrijk, want alleen door transparant en open te zijn, kan jouw kind een goed beslissing maken.

Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed idee?

Je kunt je kind prima vegetarisch opvoeden, mits je dat verantwoord doet. Wel blijft het uiteindelijk de eigen keuze van je kind of hij/zij wel of niet vegetarisch blijft eten. Blijf openstaan voor het gesprek wanneer je kind daar aan toe is, zodat je kindje wanneer hij daaraan toe is zelf een goede en weloverwogen keuze kan maken. 

Lisse van de Groep

Door

01 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.