Verborgen reflux bij baby's

Wat is verborgen reflux bij een baby, hoe herken je het en wat kan je er aan doen? Lees er alles over hier.

Bij ‘verborgen reflux’ komt de maaginhoud omhoog, maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een niet zichtbare aandoening is die ervoor kan zorgen dat baby’s veel huilen en slecht slapen. Ouders met een baby die refluxklachten heeft, hebben vaak een grote en ingewikkelde puzzel op te lossen.

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

reflux symptomen baby

Klachten bij een baby die veroorzaakt kunnen worden door reflux zijn:

  • Veel slikken of spugen, vaak de hik of zurig ruiken
  • Weigeren te drinken, kort drinken of juist continue willen drinken
  • Onrustig drinken, gretig beginnen en weer afhaken
  • Hoesten, rochelen, hees klinken, kwijlen

Iedere baby is anders en iedere baby zal anders reageren op pijnklachten. Mijn dochter huilde ontzettend veel, ca. 15 uur per dag. Nadat alle mogelijke oorzaken van het vele huilen uitgesloten waren zijn we, toen ze 4 weken oud was, bij verborgen reflux uitgekomen, mede doordat zij zurig rook.

Zure reflux geeft op den duur pijn omdat de slokdarm beschadigd raakt. Baby’s zijn dan heel verdrietig en hebben pijn bij het drinken en voeding teruggeven. Dan is meestal medicatie nodig. Bij teruggeven, pruttelen e.d. zonder pijn kan een kinderfysiotherapeut veel met houdings- en voedingsadviezen.

 

Reflux baby tips

Mijn dochter heeft heel veel baat bij de maagzuurremmer die de kinderarts heeft voorgeschreven. De maagzuurremmer zorgt ervoor dat het maagzuur geneutraliseerd wordt, zodat dit geen pijn meer kan doen in haar slokdarm.

Buiten medicatie zijn er ook nog verschillende voedings- en houdingsadviezen:

  • Draag je baby gedurende de dag in een draagdoek zodat je baby zoveel mogelijk rechtop zit. Rechtop zitten is sowieso goed om reflux tegen te gaan.
  • Het bedje ophogen kan helpen, als de helling ongeveer 40-50 graden is. Een lagere hellingsgraad heeft geen effect.
  • Veel baby’s met reflux overstrekken zich, maar daardoor wordt de reflux vaak erger. Probeer er dus op te letten dat je baby een "ronde houding" aanneemt, met een rond ruggetje en schouders. 
  • Vaak wordt aangeraden om eerder met vast voedsel te beginnen. Dit kan helpen, maar lang niet altijd, omdat de stand van het maagje nou eenmaal niet sneller op de juiste plek komt. Bovendien moet je baby (de darmpjes) er aan toe zijn. Het lijkt vaak alsof de reflux minder wordt als er begonnen wordt met voedsel, maar dit kan ook samen hangen met het feit dat baby’tjes op deze leeftijd vaker en langer gaan zitten.
  • Of je borst- of flesvoeding geeft, er zijn verschillende manieren om te proberen om de reflux te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld vaker kleinere voedingen geven per dag. Maar er zijn ook baby’s die baat hebben bij minder en grotere voedingen per dag.
  • Sommige baby’s willen de hele dag drinken om zo het ‘zuur’ tegen te gaan, maar hiermee kan je ook de reflux ook verergeren. Houd je baby in ieder geval na iedere voeding een half uur rechtop.
  • Borstvoeding is licht verteerbaar en daarom heel goed voor baby’s met (verborgen) reflux.
  • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt tijdens het drinken. Een goede aanlegtechniek is daarom heel belangrijk. Bespreek dit met je lactatiedeskundige!
  • Ook als je baby flesvoeding krijgt, dan is het belangrijk dat je baby tijdens het drinken zo weinig mogelijk lucht binnenkrijgt. Er zijn verschillende speciale flesjes te koop die dit voor een groot deel voorkomen. 

Hoe lang duurt reflux bij baby

De reflux zal ongeveer bij het eerste levensjaar verdwenen zijn, doordat de spier, die de maag afsluit van de slokdarm, op volle kracht zijn functie kan uitoefenen en ervoor zorgt dat er geen maaginhoud omhoog komt.

Herkennen jullie deze klachten bij jullie kindje? Trek dan direct aan de bel bij de huisarts en vraag naar de kinderarts en de kinderfysiotherapeut. 

Rita Visser

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.