Bedtijden kinderen | Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Bedtijden kinderen | Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Hoeveel uren slaap hebben kinderen van verschillende leeftijden nodig en welke bedtijden horen daarbij?

Hoe laat moet je kind naar bed? Dat hangt af van het aantal uur slaap dat je kind nodig heeft. De hoeveelheid slaap die je kind nodig heeft, hangt af van zijn leeftijd. Maar welke bedtijd hoort bij welke leeftijd? Wij zochten het uit!

'Maar mama, ik wil niet slapen!' of ‘Ik ben nog niet moe!’ Hoor jij dit 's avonds ook regelmatig? Ook al protesteert je kind wanneer het bedtijd is, toch is het belangrijk dat kinderen voldoende slapen. Slaap is belangrijk voor ieder mens en kinderen hebben relatief veel slaap nodig. Het is dus belangrijk dat jij ze op tijd op bed legt, om te zorgen dat ze aan hun uurtjes slaap komen!

Baby slaapt in bed

Waarom is slaap belangrijk?

Slaap is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Tijdens het slapen rusten ze zowel lichamelijk als geestelijk uit van de dag en laden ze weer op voor een nieuwe dag. Tijdens het slapen verwerken kinderen de prikkels die ze overdag hebben opgedaan. Hierdoor kunnen de hersenen letterlijk even ontprikkelen en kunnen ze de volgende dag weer nieuwe prikkels aan.

Ook maken de hersenen tijdens het slapen het groeihormoon aan, waardoor kinderen groeien tijdens hun slaap. Genoeg slaapuren per dag maken is dus essentieel voor de groei en ontwikkeling van je kind!

UREN SLAAP BABY

Een baby heeft behoefte aan veel slaap. De eerste maand moet een baby ongeveer 15 tot 17 uur per dag slapen. Deze slaapuren worden verspreid over verschillende dagdelen, want baby's slapen nog niet zo lang aan één stuk, omdat hun slaapcyclus korter is dan die van volwassenen. Ze zijn dus vaker wakker tussen de slaapjes door, maar blijven relatief kort wakker. Hieronder zie je hoe lang een baby tot 5 maanden ongeveer wakker is voor hij weer aan een volgend slaapje begint. 

Leeftijd Wakkertijd
0 - 2 weken 30 - 45 minuten
3 - 6 weken 45 – 60 minuten
7 – 12 weken 60 – 75 minuten
3 – 5 maanden 1,5 uur

Bron: Isala

LEES OOK: Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Slaapschema baby

Bij een baby is er in de eerste weken nog weinig ritme. Na ongeveer zes weken zal je kindje een soort dag- en nachtritme ontwikkelen, maar dit ritme kan per baby verschillen en verandert ook vrij snel weer omdat je kindje zich snel ontwikkelt en razendsnel groeit. In onderstaand schema zie je hoe het slaapschema van een baby er ongeveer uit kan zien.

Leeftijd baby   4 - 6 maanden 6 - 9 maanden   9 - 12 maanden
Totale hoeveelheid slaap 14 – 15 uur 14 – 15 uur  14 – 15 uur
Aantal slaapjes overdag 3 – 4 slaapjes per dag 2 – 3 slaapjes per dag  2 slaapjes per dag
Hoe lang wakker tussen slaapjes? 90 minuten 90 – 180  minuten 120 – 240 minuten

Bron: Baby in een droomritme, Stephanie Lampe

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme

UREN SLAAP & bedtijd DREUMES

Een jonge dreumes slaapt meestal nog twee keer per dag, maar wanneer je kindje ongeveer 1,5 jaar oud is, ga je toewerken naar één slaapje per dag. Je kindje gaat dan rond 12.30-13.00 uur naar bed en slaapt vaak 1,5 tot 3 uur. Je dreumes slaapt in totaal nog zo’n 13 uur per dag en gaat tussen 18.30 en 19.00 uur naar bed.

peuter in bed

UREN SLAAP & bedtijd PEUTER

De slaapbehoefte van je kleine zal steeds minder worden. Peuters hebben vaak nog zo'n 13 uur slaap per dag nodig, waarvan ongeveer 1,5 uur in het middagslaapje en de resterende 11,5 uur 's nachts. Tijdens het middagdutje kan je peuter weer even opladen van de vele indrukken op een dag. Dit slaapje kan steeds iets meer afgebouwd worden. Je peuter zal meestal zelf aangeven wanneer hij of zij overdag niet meer wil slapen.

Wanneer je kleine overdag het middagdutje overslaat, zal hij of zij in de avond wel eerder moe zijn en zal hij dus wat eerder naar bed willen. Waar je je peuter dus normaal gesproken rond 19.00 uur naar bed brengt, kan dit nu al rond 18.30 zijn, tot hij gewend is om niet meer ’s middags te slapen.

LEES OOK: Van ledikant naar peuterbed

UREN SLAAP & BEDTIJD KLEUTER

Het middagdutje zal bij veel kleuters afgebouwd zijn en uiteindelijk dus overgeslagen worden. Ze hebben nog zo'n 12 uur slaap per dag nodig, wat dus vooral in de avond en nacht plaats zal vinden. Rond 19.00 uur naar bed gaan is over het algemeen een goede bedtijd voor kleuters die rond 7.00 's ochtends weer wakker worden. Het ene kind heeft natuurlijk wel wat meer slaap nodig dan het andere kind.

BEDTIJD schoolkind

Ook voor schoolkinderen blijft een goede nachtrust belangrijk. Dat helpt ze ook om zich overdag goed te kunnen concentreren op school. Schoolkinderen hebben ongeveer 10 tot 11 uur slaap per dag nodig. Deze slaap vindt plaats in de avond en nacht, want overdag wordt er niet meer geslapen.

SCHEMA BEDTIJDEN KIND

Onderstaand schema geeft een richtlijn voor bedtijden voor kinderen van 4 jaar tot 12 jaar. Het is natuurlijk niet zo dat elke 6-jarige genoeg slaap krijgt wanneer hij of zij om 19.15 uur slaapt, of dat elke 6-jarige die later naar bed gaat te weinig slaap krijgt. De slaapbehoefte verschilt per persoon. Je kunt de bedtijd van je kleine na elke verjaardag met ongeveer een kwartier verlaten, of wanneer je merkt dat je kind daar aan toe is.

Leeftijd  Bedtijd avond
4 jaar Tussen 18.30 en 19.30 uur
5 jaar Tussen 18.45 en 19.30 uur
6 jaar Tussen 19.00 en 19.30 uur
7 jaar Tussen 19.30 en 20.00 uur
8 jaar Tussen 19.30 en 20.00 uur
9 jaar Tussen 20.00 en 20.30 uur
10 jaar Tussen 20.00 en 20.30 uur
11 jaar Tussen 20.00 en 21.00 uur
12 jaar Tussen 20.00 en 21.00 uur

Hoe laat gaat jouw kindje naar bed? Laat het ons hieronder weten!

Bronnen: NCJ, Squla, Isala, boek: Je baby in een droomritme

LEES OOK: 30 Smoesjes om niet te hoeven slapen - van peuters zelf

Lisse van de Groep

Door

30 december 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.