Van ledikant naar peuterbed - tips & tricks

Van ledikant naar peuterbed - tips & tricks

Wanneer laat je kindje de overstap maken van het ledikant naar een groot bed? En als de tijd rijp is, hoe laat je je kind dan wennen aan slapen in een nieuw, groter bed?

Er komt een tijd dat je peuter zijn oude vertrouwde ledikant begint te ontgroeien. De overstap van ledikant naar peuterbed kan best even spannend zijn. Hoe laat je overstap van een ledikant naar groter bed zo smooth mogelijk verlopen? Alle tips & tricks op een rij!

Wanneer is het tijd voor een groot bed?

Soms word je min of meer 'gedwongen' om je peuter te laten verhuizen van ledikant naar peuterbed. Bijvoorbeeld omdat je het ledikant nodig hebt voor een broertje of zusje dat op komst is en je aanvoelt dat je kindje wel klaar is voor de stap naar een groter bed. De leeftijd waarop kindjes gemiddeld naar een groter bed gaan, is tussen de 2 en 3 jaar. 

Is je peuter toe aan een groter bed?

Als je kindje simpelweg te groot wordt voor het ledikant, is het duidelijk dat het tijd is voor een nieuw bed. Het kan ook dat je peuter regelmatig uit bed klimt. Het naar bed gaan kan ineens een hysterisch moment worden. Terwijl het ledikant voor de één een gevoel van geborgenheid geeft, voelt de ander zich juist opgesloten of gevangen tussen de spijlen van het bed. Misschien merk je dat je kindje onrustig slaapt. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je peuter toe is aan een groter bed. 

Kind laten wennen aan nieuw bed

De overgang van ledikant naar peuterbed vinden peuters óf fantastisch, óf ze vinden het juist maar eng omdat ze de geborgenheid van het ledikantje juist fijn vinden. Natuurlijk hoop je op het eerste, maar als de overstap van ledikant naar een groot bed toch niet allemaal vlekkeloos verloopt, hebben wij wat handige tips. 

  • Maak er een fijne, geborgen plek van met leuke kussens en knuffels die allemaal in het bed mogen. 
  • Laat je kindje wennen aan het grotere bed. Als je de ruimte hebt, kun je het bed alvast in de kinderkamer zetten, maar laat je je kleine nog gewoon in het oude vertrouwde ledikant slapen. De nieuwsgierigheid wint het op een gegeven moment vanzelf. Je kunt dit nog iets meer triggeren door bijvoorbeeld één van de knuffels van je kind al in het grote bed te laten 'slapen'. 
  • Forceer het niet. Als je merkt dat je peuter het echt nog te eng vindt, kun je hem of haar altijd nog even een tijdje in het ledikant laten slapen (als je kindje daar niet al uitgegroeid is natuurlijk!). Probeer het gewoon over een paar weken nog eens. 
  • Betrek je kind goed bij alle stappen die je neemt. Laat hem of haar bijvoorbeeld helpen met het uitzoeken van een nieuw bed of beddengoed. Je kunt je kindje ook laten helpen met het opruimen van het ledikant, zodat je kindje deze periode zelf ook echt afsluit. 
  • Wat je ook doet, zorg dat je kind weet dat de overstap naar een groot bed iets leuks is. Benader het positief en praat je kind geen angst aan. Natuurlijk wil je je kind voorbereiden op het slapen in het nieuwe bed, maar zeg niet: misschien vind je het eng om in het grote bed te slapen. Zeg liever: je zult vast heerlijk slapen in dit mooie bed. 

Kind 's nachts uit bed

Een groter bed geeft een peuter ook de mogelijkheid om uit bed te komen en op verkenningstocht te gaan. Over het algemeen duurt het een paar weken voor kindjes gewend zijn aan de nieuwe slaapsituatie en niet meer aan de wandel gaan. Geef het even wat tijd en besef dat het voor je kind best een nieuwe, grote stap is waar hij of zij even aan moet wennen. 

Eenpersoonsbed of peuterbed

Je kunt direct voor een eenpersoonsbed kiezen waar je kind tot aan de tienerjaren in kan blijven slapen, of je gaat voor een tussenstap: een peuterbed. In dat geval zul je over een jaar of twee weer een nieuw bed moeten introduceren. Een peuterbed geeft jou en je kindje in het begin misschien een fijner gevoel omdat het toch wat meer geborgenheid geeft. Ook kun je bij peuterbedjes vaak nog een bedhekje installeren zodat je kleine niet 's nachts uit bed kan vallen. Dit vinden wij leuke kinderbedden voor wanneer je kleintje toe is aan een nieuw bed. 

Rosanne Buitendijk

Door

12 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.