Middagslaapje peuter niet meer nodig

Ineens merk je aan je kindje dat hij het middagdutje misschien wel helemaal niet meer nodig heeft. Op welke leeftijd is dat 'normaal'?

Het middagslaapje van je peuter is voor jou als mama vaak ook een rustmoment: even ontspannen op de bank met een kop thee en een tijdschrift, heerlijk! Maar dan breekt de dag aan dat je kleine een middagdutje niet meer nodig vindt. Dat is vast even slikken, maar het heeft zijn voor- en nadelen. Jouw rustmomentje is even weg, maar je hoeft ook geen rekening meer te houden met middagslaapjes wanneer je er een dagje op uit gaat! 

Leeftijd waarop middagdutje vervalt

Gemiddeld gaan kindjes van tussen de 2 en 3 jaar oud langzaam maar zeker het middagdutje steeds vaker overslaan. Dat is heel normaal. Het ene kindje is 2,5 en heeft het niet meer nodig, terwijl de ander een jaar later nog steeds heel erg toe is aan een middagslaapje. Er is niet één richtlijn, behalve dat je goed naar je eigen kind moet kijken. 

eenmalig MIDDAGdutje dreumes of PEUTER OVERSLAAN

Vrijwel elk kindje zal wel eens weigeren om tussen de middag te slapen. Het kan het ook zijn dat er een bepaalde verandering gaande is waar je kind op reageert, of er komt bijvoorbeeld een griepje aan. Laat het middagdutje niet te snel verdwijnen en probeer erachter te komen wat de oorzaak is. Tot een bepaalde leeftijd hebben ze dit oplaadmomentje onwijs hard nodig. Kinderen kunnen zelfs gestrest zijn wanneer ze het middagdutje overslaan.

Geen middagdutje, sneller moe?

Het kan natuurlijk goed zijn dat je kindje wat eerder moe is wanneer hij tussen de middag niet meer slaapt. Rond etenstijd kunnen ze dan best even vervelend of hangerig zijn. De kunst is om dan niet boos of geïriteerd te reageren op je peuter, want jij bent zelf vast ook niet in je beste humeur als je moe bent. 

Tussenoplossing: een korter middagdutje

Als je merkt dat het middagslaapje helemaal overslaan misschien te rigoureus is, kun je met een tussenoplossing werken: een korter middagdutje. Laat je kleintje hooguit een uurtje slapen en maak hem dan wakker. Het kan ook een goed idee zijn wel een rustmomentje op de dag in te bouwen. Zet een mooi muziekje op, geef je kindje een boekje of laat hem lekker een half uurtje op de bank hangen om naar zijn favoriete tekenfilm te kijken. Zo kan je kleine toch even wat energie bijtanken in plaats van op te gebruiken. Laat hem in elk geval niet aan het einde van de dag een dutje doen op de bank, want dan zit je 's avonds met een kind die weigert te gaan slapen. 

Klokje rond slapen zonder middagslaapje

De één gaat prompt 's nachts langere nachten maken wanneer het middagdutje van het programma verdwenen is, bij de ander merk je daar helaas niet zo veel van. Fingers crossed...

Op welke leeftijd begint jouw kindje te laten merken dat een middagslaapje niet meer nodig is? Wij zijn heel benieuwd! 

Redactie MiniMe.nl

Door

11 november 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

Ro

2 jaar geleden

Ik heb 2 dochters die oudste wou met 1 jaar al niet meer slapen smorgens en smiddags

En de jongste is 2 jaar en slaap smiddags nog ruim 2 en half uur dus ene kind is anders dan andere

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.