Gaat Maud te laat naar bed? Alles over bedtijden peuter

Gaat Maud te laat naar bed? Alles over bedtijden peuter

Ik twijfel of Maud te laat naar bed gaat nadat ik wat subtiele hints kreeg. Maar wat zijn nu eigenlijk 'normale' bedtijden voor een peuter?

Mijn moeder zei laatst vrij subtiel dat ze vond dat Maud best laat naar bed ging. Aaaiii... Dat zette me aan het denken. Ben ik een slechte moeder die haar kind veel te laat in bed stopt? En wat zijn eigenlijk 'normale' bedtijden voor een peuter?

Gaat maud te laat naar bed?

Mijn dochter Maud gaat nu tussen 8 uur en half 9 naar bed. Stiekem vind ik dat wel fijn. Zo hebben we 's avonds na het werk nog even lekker quality time met elkaar. Ik werk vier dagen per week op kantoor en vindt het een feest om 's avonds nog uitgebreid met haar te spelen, knuffelen en badderen.

We eten ook regelmatig een hapje buiten de deur en nemen Maud dan gewoon mee. Ze is deze bedtijd gewend en dus gaat dat ook prima. Is dit heel fout om te zeggen...? Ik ben best tevreden met deze 'latere' bedtijd, maar toch vraag ik me nu af of het misschien niet té laat is. 

bedtijden peuter

Ik heb er eerlijk gezegd nooit echt goed over nagedacht, dit is gewoon haar ritme. Het is zo gegroeid. Ze gaat niet naar de opvang omdat de oma's er allebei twee keer per week zijn, dus ze hoeft niet vroeg uit bed. Ook slaapt ze 's middags meestal 2 uur. Dus ik heb het idee dat ze wel aan haar slaap komt. Maar toch twijfel ik een beetje.

Uit ervaring weet ik dat het niet zo hoeft te zijn dat hoe later ze naar bed gaat, hoe later ze wakker is. Dat heb ik al eens getest op vrijdagavonden in de hoop dat ik kon uitslapen, maar ik kan je vertellen, het werkt niet haha. 

Zoektocht naar 'normale' tijden

Ik ben een zoektocht begonnen naar de 'normale' bedtijden van een peuter. Ik heb in de #Mombitious facebook community gevraagd hoe laat andere kindjes naar bed gaan...

En het blijkt dat veel moms in de #Mombitious community hun kinderen rond 7, half 8 naar bed brengen. Ai, daar zit ik toch wel een uur vanaf. Maar na even scrollen zie ik gelukkig dat er ook een paar moms zijn die hun kind ook pas wat later naar bed brengen. Pfoe dat is een hele geruststelling! 

Wat ik in bijna elke reactie terugzie is dat elk kind anders is en heeft een eigen slaapritme heeft. Daar ben ik het 100% mee eens! Je merkt aan je kind snel genoeg wanneer hij of zij te weinig slaapt krijgt, dan kun je het ritme aanpassen. Maar is je kind gewoon vrolijk en energiek? Blijf dan lekker doen wat je doet! 

Test: toch wat vroeger naar bed?

Ondanks deze conclusie heb ik Maud een paar dagen ietsje eerder naar bed gebracht. Een paar nachten werd ze echt om 6 uur (pfff) wakker en een paar nachten de normale tijd. Misschien moet ik het toch even wat langer volhouden. Hoe ongezellig het 's avonds ook is...

meer lezen over dutjes en bedtijden van peuters?

Nu ben ik onwijs benieuwd: hoelaat gaat jouw peuter naar bed? 

Sarah Glasbergen

Door

06 december 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 6 reacties geplaatst.

M

3 jaar geleden

Dat om 19 uur in bed is echt ontzettend Hollands, kinderen gaan over de hele wereld op allerlei tijden naar bed en worden ook groot. Zolang het aantal uur slaap maar oke is toch? Die van mij gaat rond 20.30 naar bed, mijn Spaanse schoonmoeder vindt 19 uur zo'n beetje gelijkstaan aan kindermishandeling! Snappen ze daar helemaal niets van.

Mits

4 jaar geleden

Zl van 2.9 gaat al hee lang als alles soepel loopt om 21.00 uur slapen. Ook wil het wel eens 21.30 uur zijn. Ik haal zl door de weeks om 7 uur uit zijn bedje en gaat hij in pyama naar de gastouder. Zij kleed hem aan en geeft zijn ontbijt en drinken. Hij slaap 1.15 uur 's middags. Eigenlijk is hij altijd een laat slaper geweest en is in het weekend tussen 7.30 en 8.00 uur wakker. Ik zie er niets verkeerds aan. Melatonine (het slaap hormoon) wordt pas vanaf 21.00 uur aangemaakt. Ik breng zl 4,5 dag naar de opvang en vind onze tijd veel belangrijker dan voldoen aan de norm. Er zijn zelfs ouders die hun kinderen om 19.00 naar bed brengen want dat is zo lekker rustig. Na een heel dag met je kinderen kan ik me er iets bij voorstellen. In mijn geval zien we elkaar eigenlijk veel te weinig dus is die tijd 's avonds juist super belangrijk.
En dat hij voldoende slaap krijgt blijkt wel uit het feit dat wanneer hij 's middags anderhalf uur slaapt dat ik hem er echt niet 's avonds voor 21.30 uur in krijg. Volg je gevoel i.p.v. "hoe het hoort"!

HSH

4 jaar geleden

Mijn ritme en redenen zijn bijna exact hetzelfde als bij jou! Ik werk 4 dagen, we eten (relatief) laat en gaan regelmatig een hapje buiten de deur eten en dan is het na het eten fijn om nog even samen te zijn. Wij gaan om 20:00 uur naar boven en hoe laat ze dan slaapt verschilt maar meestal is het 20:30 uur. In de middag slaapt ze ook twee uur en korter lukt amper. Ook hier drie keer in de week familie die oppast en wel 1 keer naar de opvang maar als ze dan nog slaapt brengt mijn vriend haar die wel ietsje meer tijd heeft 's ochtends. Ik twijfel ook weleens over haar bedtijd maar eigenlijk gaat het heel goed....

Judith

4 jaar geleden

Onze zoon van ruim 1,5 gaat rond 1900 uur naar bed, zijn zus van bijna 4 tussen 1900 en 1930. Ze moeten wel 3x per week om 6.30 uur wakker worden ivm kdv.

Sandy

4 jaar geleden

Onze dochter van 3 jaar gaat naar bed tussen 19.45 en 20.15u. Ook hier geen verplichtingen in de ochtend ivm opvang door opa en oma's. Gewoon je gevoel volgen en blijven kijken naar je kindje. Belangrijk is dat ze voldoende slaap krijgen op de gehele dag dus dat uurtje extra 's avonds is haar ritme als ze dat in de ochtend langer kan pakken.

Sabine

4 jaar geleden

Waarom verander je? Pas als je kleintje bijna naar school gaat zou ik het aanpassen. Dat is vaak heel erg vroeg namelijk! En om zes uur opstaan is ook voor niemand leuk toch.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.