Gaat Maud te laat naar bed? Alles over bedtijden peuter

Gaat Maud te laat naar bed? Alles over bedtijden peuter

Ik twijfel of Maud te laat naar bed gaat nadat ik wat subtiele hints kreeg. Maar wat zijn nu eigenlijk 'normale' bedtijden voor een peuter?

Mijn moeder zei laatst vrij subtiel dat ze vond dat Maud best laat naar bed ging. Aaaiii... Dat zette me aan het denken. Ben ik een slechte moeder die haar kind veel te laat in bed stopt? En wat zijn eigenlijk 'normale' bedtijden voor een peuter?

Gaat maud te laat naar bed?

Mijn dochter Maud gaat nu tussen 8 uur en half 9 naar bed. Stiekem vind ik dat wel fijn. Zo hebben we 's avonds na het werk nog even lekker quality time met elkaar. Ik werk vier dagen per week op kantoor en vindt het een feest om 's avonds nog uitgebreid met haar te spelen, knuffelen en badderen.

We eten ook regelmatig een hapje buiten de deur en nemen Maud dan gewoon mee. Ze is deze bedtijd gewend en dus gaat dat ook prima. Is dit heel fout om te zeggen...? Ik ben best tevreden met deze 'latere' bedtijd, maar toch vraag ik me nu af of het misschien niet té laat is. 

bedtijden peuter

Ik heb er eerlijk gezegd nooit echt goed over nagedacht, dit is gewoon haar ritme. Het is zo gegroeid. Ze gaat niet naar de opvang omdat de oma's er allebei twee keer per week zijn, dus ze hoeft niet vroeg uit bed. Ook slaapt ze 's middags meestal 2 uur. Dus ik heb het idee dat ze wel aan haar slaap komt. Maar toch twijfel ik een beetje.

Uit ervaring weet ik dat het niet zo hoeft te zijn dat hoe later ze naar bed gaat, hoe later ze wakker is. Dat heb ik al eens getest op vrijdagavonden in de hoop dat ik kon uitslapen, maar ik kan je vertellen, het werkt niet haha. 

Zoektocht naar 'normale' tijden

Ik ben een zoektocht begonnen naar de 'normale' bedtijden van een peuter. Ik heb in de #Mombitious facebook community gevraagd hoe laat andere kindjes naar bed gaan...

En het blijkt dat veel moms in de #Mombitious community hun kinderen rond 7, half 8 naar bed brengen. Ai, daar zit ik toch wel een uur vanaf. Maar na even scrollen zie ik gelukkig dat er ook een paar moms zijn die hun kind ook pas wat later naar bed brengen. Pfoe dat is een hele geruststelling! 

Wat ik in bijna elke reactie terugzie is dat elk kind anders is en heeft een eigen slaapritme heeft. Daar ben ik het 100% mee eens! Je merkt aan je kind snel genoeg wanneer hij of zij te weinig slaapt krijgt, dan kun je het ritme aanpassen. Maar is je kind gewoon vrolijk en energiek? Blijf dan lekker doen wat je doet! 

Test: toch wat vroeger naar bed?

Ondanks deze conclusie heb ik Maud een paar dagen ietsje eerder naar bed gebracht. Een paar nachten werd ze echt om 6 uur (pfff) wakker en een paar nachten de normale tijd. Misschien moet ik het toch even wat langer volhouden. Hoe ongezellig het 's avonds ook is...

meer lezen over dutjes en bedtijden van peuters?

Nu ben ik onwijs benieuwd: hoelaat gaat jouw peuter naar bed? 

Sarah Glasbergen

Door

06 december 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.