Tepelkloven bij borstvoeding... auw! Dit kun je eraan doen!

Tepelkloven bij borstvoeding... auw! Dit kun je eraan doen!

Tepelkloven bij borstvoeding: wat een vervelende en vooral zeer pijnlijke kwaal! Wat zijn de oorzaken van tepelkloven en wat kun je eraan doen? Wij vertellen het je!

Tepelkloven kun je krijgen als je borstvoeding geeft. Het is een vervelende, pijnlijke kwaal. Hoe kom je eraan én ook weer vanaf? Wij zetten alles over tepelkloven voor je op een rij.

Borstvoeding geven is ontzettend mooi, als alles goed gaat. Helaas kun je te maken krijgen met een aantal borstvoedingskwaaltjes, waar tepelkloven er één van is. Wat zijn tepelkloven, wat is de oorzaak en belangrijk: hoe kun je ze genezen? Lees snel verder.

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven komen erg vaak voor, veel jonge moeders krijgen ermee te maken. Het zijn kleine scheurtjes, ruwe plekken of wondjes rondom je tepel. Die zorgen voor flinke pijn, vaak stekend of branderig. Wanneer je kindje drinkt, wordt de pijn erger. Tepelkloven kunnen zelfs gaan bloeden, soms terwijl je borstvoeding aan het geven bent. Voor je kindje is het gelukkig niet erg als hij wat bloed binnenkrijgt.

Door deze problemen kun je enorm opzien tegen de volgende voeding, waardoor het borstvoeding geven steeds moeizamer gaat. Ontspannen is dan gewoon écht onmogelijk.

LEES OOK: 12 Feitjes over borstvoeding die je vast nog niet wist

Oorzaak van tepelkloven

In de eerste dagen dat je borstvoeding geeft, kan dat even een onaangenaam gevoel geven. Je baby die met zijn kaakjes aan jouw tepel hangt, is natuurlijk heel nieuw en vreemd. Dat ben je niet gewend! Wanneer je baby goed aan de borst drinkt, verdwijnt deze pijn echter snel. Het geven van borstvoeding voelt dan prettig aan.

Soms gaat die pijn helaas toch niet over en zijn je tepels tussen de voedingen door ook héél gevoelig. Dan kan het zijn dat je last krijgt van tepelkloven. Er zijn verschillende oorzaken van tepelkloven:

Verkeerd aanleggen

De meest voorkomende oorzaak van tepelkloven is het verkeerd aanleggen van je kindje. Als je baby jouw tepel niet goed in zijn mondje neemt en een langere tijd alleen maar op het puntje van je tepel sabbelt, vergroot dat de kans op tepelkloven. 

Andere oorzaken van tepelkloven zijn:

  • spruw
  • stuwing
  • strakke kleding of slecht zittende beha
  • een kort tongriempje van je kindje
  • het vochtig blijven van de tepels, bijvoorbeeld door het dragen van natte zoogcompressen

Bij het kolven kan een niet goed passend borstschild, een te hoge zuigkracht of het niet op de juiste manier verwijderen van het schild een oorzaak zijn.

tepelkloven: wat te doen?

Als je tepelkloven hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn er verschillende opties die verzachten en de tepelkloven helemaal verhelpen:

Je baby goed aanleggen

Omdat de meest voorkomende oorzaak van tepelkloven is dat je baby verkeerd drinkt, is het slim om als eerst daaraan te werken. Soms helpt het al enorm als je een kleine verandering in je borstvoedingshouding toepast. Probeer verschillende posities uit, om te kijken welke voor jou en je baby het fijnst is. Schakel eventueel een lactatiekundige in voor advies, zij kan met je meekijken of je het goed doet en tips geven.

Droge tepels

Het is belangrijk dat je tepels schoon en droog blijven. Als je zoogcompressen gebruikt in je beha, moet je die dus regelmatig vervangen. Als deze te nat zijn, kan dat je tepelkloven juist erger maken.

Droge wondgenezing

Als je kloofjes en scheurtjes rondom je tepel hebt, kun je een ‘droge wondgenezing’ proberen. Dit betekent dat je je tepel, na het voeden, laat drogen in de lucht. Ook kun je wat van je eigen moedermelk op je tepel druppelen, omdat daar stoffen in zitten die de genezing bevorderen. Verder kun je ook speciale tepelbeschermers proberen die je onder je kleding kunt dragen, voor een constante luchtcirculatie.

Natte wondgenezing

Een andere optie is ‘natte wondgenezing’. Bij deze methode leg je na het voeden koude gel-pads op je tepels. Hierdoor genezen de wondjes sneller. Heb je last van spruw, dan kun je deze pads helaas niet gebruiken.

Lanoline

Je tepels moeten in het begin nog heel erg wennen aan borstvoeding geven. De huid rondom je tepels is nog erg gevoelig. Crèmes kunnen wat verzachting bieden, maar helpen in de meeste gevallen helaas niet écht. Zuivere lanoline is daar een uitzondering op, bijvoorbeeld PureLan van Medela, of Lansinoh-tepelzalf. Je huisarts of lactatiekundige kan je hier eventueel advies over geven.

LEES OOK: Borstvoeding stimuleren - zo doe je dat

Stoppen met borstvoeding bij tepelkloven?

Vaak merk je al na een paar dagen dat de pijn in je tepels echt minder wordt. Als je tepelkloven hebt, hoeft dat dus geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Wel is het misschien handig om, als het echt te veel pijn doet, tijdelijk je melk af te kolven en met een flesje aan je baby te geven. Zo kunnen je tepels even rustig bijkomen en herstellen, maar krijgt je kindje toch moedermelk binnen.

Tepelkloven voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus ook in het geval van tepelkloven. Daarom hebben we wat tips verzameld die kunnen helpen om tepelkloven te voorkomen:

Aanleggen

Zorg ervoor dat je je baby goed aanlegt en hij op de juiste manier bij je drinkt. De tepel moet helemaal in het mondje liggen, inclusief (een groot deel van) je tepelhof. Leg je kindje regelmatig aan en probeer verschillende houdingen uit om erachter te komen welke het best werkt.

Droge tepels

Zorg ervoor dat je tepels altijd schoon en droog zijn. Laat ze na het voeden in de lucht drogen en vervang zoogcompressen regelmatig.

Hygiëne

Het is belangrijk dat je voor en na het voeden je handen goed wast. Net als voor en na het verschonen van je baby’s luier.

Tepelkloven zijn weer een oorzaak van borstontsteking, nog zo’n vervelende borstvoedingskwaal. Om bacteriën geen kans te geven, moet je alle borstvoedingshandelingen zo hygiënisch mogelijk uitvoeren. Dat betekent: schone handen, schone compressen, schone beha.

Kleding

Naast het regelmatig vervangen van je zoogcompressen, is het ook belangrijk dat je een schone (liefst katoenen) beha draagt. Was deze op 60 graden om ‘m echt goed fris te krijgen. Laat bovendien lucht bij je tepels: het is slim om katoenen shirtjes of hemdjes te dragen en zonder beha te slapen.

Geen zeep

Wanneer je jezelf wast, was je borsten dan alleen met water. Gebruik geen zeep, want dit kan je huid uitdrogen, gevoeliger maken en de kans op kloofjes vergroten. Droog je borsten ook niet af met een handdoek, maar laat ze aan de lucht drogen.

LEES OOK: 10 Fabels over borstvoeding

Borstvoeding lukt niet

Het is altijd heel vervelend als borstvoeding niet gaat zoals je wil. Veel vrouwen voelen dit als falen en worden daar erg verdrietig van. Probeer te accepteren dat borstvoeding geven niet bij iedereen lukt of soepel gaat. Je kunt alleen je best doen, hier en daar advies in winnen en goed op jezelf passen. Want zowel jij als je kindje moeten er blij van worden!

Bronnen: centrumvoorborstvoeding.nl, lalecheleague.nl, medela.nl, oeiikgroei.nl, huidhuis.nl

Foto's Sarah Glasbergen: Sabrina Nieuwstraten

Marieke van Boven

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.