Borstvoeding stimuleren

Borstvoeding stimuleren

De productie van borstvoeding stimuleren kan nog best lastig zijn. Wat kun je doen om het op gang te brengen? Wij geven tips!

Iedere vrouw ervaart het geven van borstvoeding anders. Bij de een is het vanaf dag 1 een makkie, bij de ander een struggle. Wanneer de productie van borstvoeding niet op gang wil komen zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om dit te stimuleren. 

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

 

Wat kun je doen om de borstvoeding te stimuleren

Huid-op-huidcontact

Leg je baby na de geboorte direct op je blote huid. Huid-op-huidcontact stimuleert de reflexen van je baby zodat hij, met een beetje hulp, zelf de borst kan vinden. Ook geeft het jou een positieve hormoon-boost wat zorgt voor een goede toeschietreflex en de kwaliteit van de borstvoeding verbetert.

Goed aanleggen

Het is echt key voor goede borstvoeding om je baby goed aan te leggen. Je baby moet goed aanhappen om goed te kunnen drinken en dus ook goed de borstvoeding te stimuleren. Je hebt je kindje goed aangelegd wanneer hij een groot deel van de borst in zijn mondje heeft, dus niet alleen de tepel. De lipjes moeten naar buiten gekruld zijn en de wangetjes bol staan. Ook moet het voeden niet pijnlijk zijn. 

Geef borstvoeding op verzoek

Vaak wanneer je je goedbedoelde voedingsschema's aan de kant gooit en kijkt en luistert naar de voedingssignalen die je baby geeft, werkt borstvoeding het best. Deze voedingssignalen zijn bijvoorbeeld op de handjes zuigen of likken met de tong. Door te voeden op de momenten dat je baby daar behoefte aan heeft, ontwikkelt hij een eigen drinkritme. Dit schema kan gedurende de borstvoedingsperiode variëren, omdat je baby natuurlijk ook nog regeldagen heeft.

Zorg dat je baby goed wakker is

Baby's slapen veel, maar het is niet de bedoeling dat ze slaperig beginnen aan borstvoeding. Anders kan het zijn dat je baby jouw tepels meer gebruikt als speen en erop gaat sabbelen in plaats van echt drinken.

Voldoende rust nemen

Wanneer je gestresst of vermoeid bent kan het zijn dat de borstvoeding niet lekker op gang wil komen. Probeer dus zoveel mogelijk te rusten en ontspannen wanneer je gaat voeden. Zoek een rustig plekje op, zet een muziekje op of doe ontspanningsoefeningen.

Gezond eten

Je moet sowieso op je voeding letten wanneer je borstvoeding geeft. Je hoeft, net als tijdens je zwangerschap, nog steeds niet voor 2 te eten, maar voor het aanmaken van moedermelk heeft je lichaam wel meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Zorg dus dat je wel goed en gezond eet volgens de schijf van vijf! 

Voldoende drinken

Borstvoeding bestaat natuurlijk voor een groot deel uit vocht. Het is dus belangrijk dat je dit voldoende aan blijft vullen door zelf voldoende te drinken. 

Warme kompressen

Door warme kompressen op je borsten leggen stimuleer je de melkstroom. Je heerlijk warm bad of douche voor het voeden helpt natuurlijk ook!

Borstmassage

Je kunt je borsten op een bepaalde manier masseren om de borstvoeding te stimuleren en de toeschietreflex op te wekken. Door dit voor elke voeding te doen kan het zijn dat je kindje beter drinkt en je dus ook meer melk aanmaakt. 

Regelmatig aanleggen

Rond het borstvoeden hoor je regelmatig 'voeden op verzoek!'. De melkproductie heeft dan ook te maken met vraag en aanbod. Hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je aanmaakt. Door regelmatig je kindje aan te leggen kun je de melkproductie dus ook verhogen.

Vraag op tijd om hulp!

Borstvoeding geven is niet voor iedereen makkelijk en vergt veel tijd en energie. Wanneer het niet op gang lijkt te komen kan dit best frustrerend zijn. Geef echter niet te snel op, want het kan echt een tijdje duren voor je melkproductie echt optimaal is. Het is voornamelijk even zoeken samen met je kindje, maar vraag dan ook op tijd om hulp als je het even niet meer ziet zitten. 

Middeltjes om de melkproductie te verhogen

Je hoort ook veel uiteenlopende verhalen over bepaalde etenswaren of kruiden, oxytocine spray en andere middeltjes die de melkproductie zou verhogen. Dit is echter niet allemaal bewezen en de ervaringen hiermee zijn ook zo divers dat je dit het beste eerst even met je huisarts, verloskundige, kraamverzorgster of lactatiekundige kunt bespreken.

Ging het geven van borstvoeding bij jou ook moeizaam en heb je misschien de gouden tip? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.