Survival guide voor nieuwe ouders

Survival guide voor nieuwe ouders

Dat het zorgen voor een baby niet makkelijk is, wist je natuurlijk al. Maar nu het zover is, merk je pas echt hoe zwaar het is. Geen zorgen, wij geven je tips!

Je hebt net de bevalling achter de rug en dan sta je alweer voor de volgende uitdaging: zorgen voor een baby. Het is natuurlijk niet niks, verantwoordelijk zijn voor zoiets kleins en waardevols. Maandenlang heb je erover gefantaseerd hoe het zou zijn wanneer je baby er eindelijk is. Je had vast een idyllisch plaatje in je hoofd. Nu het zover is, sta je toch even met je handen in het haar en vraag je je misschien af: 'Waar zijn we aan begonnen?!' Helaas komen baby's niet met een handleiding. Deze tips helpen je die eerste weken te overleven!

Een baby moet eten, verschoond worden en slapen. Easy peasy, toch? Nou wanneer je dit dacht heb je het goed mis. Er komt zoveel bij kijken bij het verzorgen van een baby. Het is echt een fulltime baan! Wij geven je wat tips om die eerste paar weken te overleven.

Man en vrouw met baby

1. accepteer hulp van anderen

Of vraag er zelfs om! Je denkt misschien dat je het allemaal zelf moet kunnen, maar dit hoeft écht niet. Je hebt niet voor niks de eerste week een kraamverzorgende om je te helpen opstarten. En wanneer zij weg is, mag je best nog een paar weken (of maanden) de hulp van je moeder, zus, vriendin of desnoods buurvrouw inschakelen.

2. Slaap is je beste vriend

Jij slaapt wanneer de baby slaapt, is meestal het advies. Natuurlijk is dit niet zo makkelijk gedaan als gezegd, maar het is wel belangrijk dat je hoe dan ook die kostbare uurtjes slaap pakt waar je kan. Slaapt je baby, probeer dan toch ook even te gaan liggen. Het huishouden kan wel even wachten en het kijken van je lievelingsserie ook. Onderschat nooit de effecten van slaapgebrek. Het kan je namelijk echt opbreken en dan ben je verder van huis. Dus in het kader van tip nr. 1: accepteer hulp! Los elkaar af, of laat je baby bij opa en oma slapen zodat jullie een nachtje kunnen bijtanken. Dan kun je er ook weer even tegenaan!

LEES OOKOpgeruimd huis in 30 minuten

3. Stel prioriteiten

Waar je voorheen iedere dag een to do-list had van minimaal tien dingen, kun je deze nu beter houden op maximaal drie. Je moet je prioriteiten dus even bijstellen. Je baby komt vanaf nu op nummer 1; dingen als werk en het huishouden zijn even iets minder belangrijk. 

4. vergeet jezelf niet

Zorg ook dat je, naast slaap, ook écht even quality time voor jezelf hebt. Anders wordt je al snel gillend gek en ga je je aan alles ergeren. Ga regelmatig een stukje wandelen,  hardlopen of spreek af met vriendinnen. Je mag je baby heus wel even achterlaten bij je partner of moeder. Onthoud: je bent beter in staat om voor je kind te zorgen wanneer je je volle verstand nog hebt. 

5. wees flexibel

Er wordt een nieuw mensje met nieuwe behoeften aan jullie gezinnetje toegevoegd. Dit is een hele verandering en vraagt om aanpassing van iedereen. Je baby zal zich ook enigszins leren aanpassen aan jullie, maar vooral de eerste weken zul jij je moeten aanpassen aan je baby. Je kunt je nog niet vasthouden aan een strak regime. Meestal kost het wel wat tijd om een routine te vinden waar jij en je baby zich fijn bij voelen. Tot dan moet je een beetje loslaten, je flexibel opstellen en het iedere dag opnieuw aankijken.

Vrouw met newborn baby

6. verwacht niet te veel

Tijdens je zwangerschap droomde je dagelijks van een heerlijk soezende baby op je borst waar jij uren gelukzalig naar kon kijken. Zet dit ideale plaatje maar uit je hoofd, want in de werkelijkheid zal het er waarschijnlijk heel anders aan toe gaan. Een baby houdt je non-stop bezig en jij moet dus altijd paraat staan. Voorkom dus teleurstelling en lower your expectations! Genieten doe je echt wel tussendoor, en anders komt dat nog wel wanneer jullie helemaal gesetteld zijn.

7. het is geen wedstrijd

Dit is iets wat je het beste al vroeg kunt leren. Het moederschap is geen wedstrijd. De perfecte moeder bestaat niet en er bestaat ook geen perfecte manier om voor je kindje te zorgen. Het enige wat je kunt doen, is gewoon je best doen. Zo simpel is het eigenlijk. En maak je niet druk wanneer jouw baby nog niet doorslaapt na drie maanden, terwijl het kindje van je vriendin dit al na twee weken deed. Ieder kindje is uniek en daarom is iedere moeder uniek!

8. verwacht het onverwachte

Wees overal op voorbereid. Dan bedoel ik: een spuitluier wanneer je even vijf minuten een boodschap gaat doen met je baby. Maar ook dat dat ene jurkje waar je zo naar uitkeek om aan te trekken na de bevalling misschien niet zo handig blijkt te zijn voor het geven van borstvoeding in het openbaar. Voor je het weet, zit je met een huilende, hongerige baby  in een restaurant en een jurk die je niet even subtiel naar beneden kunt trekken. Je kunt moeilijk in je ondergoed je baby gaan zitten voeden, dus zit er niets anders op dan een nieuwe outfit kopen (ja, dit is mij overkomen...). Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

9. JE BABY IS NIET ZO BREEKBAAR ALS JE DENKT

Dat wiebelige hoofdje, die kleine armpjes en beentjes... Veel nieuwe ouders zijn super voorzichtig met hun kleine baby'tje, omdat alles er zo breekbaar uitziet. Natuurlijk moet je wel enigszins voorzichtig zijn met je kleintje, maar een baby is niet zo breekbaar als je denkt. Dat mini-wezentje is eigenlijk best veerkrachtig. Je zorgen maken hoort bij het ouderschap, en je zult op z'n minst tien keer per dag denken dat er iets mis is. Maar wees vooral niet bang dat je je baby pijn doet tijdens dagelijkse dingen als verschonen en aankleden. 

LEES OOK: Rare dingen die elke pasgeboren baby doet

10. vertrouw op je gevoel

Iedere moeder kent haar kindje het beste. Als er iemand is die weet wat jouw baby nodig heeft, dan ben jij het wel. Adviezen zijn altijd welkom, maar gebruik ze vooral als richtlijn en niet als regel. Wanneer je gevoel je zegt dat iets niet in de haak is, vertrouw hier dan op. 9 van de 10 keer klopt dit gevoel namelijk.

Man en vrouw met baby in slaapkamer

Hopelijk ben je als nieuwe ouder iets meer voorbereid met deze tips. Mis je toch nog iets in dit lijstje, laat het dan vooral weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.