Leren doorslapen baby - de 10-minuten methode

Leren doorslapen baby - de 10-minuten methode

Hoe kan je je baby nu zo snel mogelijk leren doorslapen, zodat jij ook nog wat rust mee kunt pakken 's nachts? Wij onderzochten de 10-minuten methode.

Iedere drie tot vier uur wakker.... Hmm, klinkt niet heel erg aantrekkelijk toch? Met een baby zal je deze aantallen maar wat goed kennen, want die uk heeft heel vaak honger. Op zich niet erg, maar als je na de voeding dan nog een uur met je baby rond moet lopen voor hij of zij weer in slaapt valt... Niet zo ideaal. De tien minuten-methode schijnt erg goed te werken!

Voor een ouder is het ontzettend moeilijk om een huilende baby te laten liggen. Immers, je wilt die kleine graag troosten en toch weer even heerlijk knuffelen. Oké, en misschien wil je ook wel gewoon graag weer snel je bed in om door te kunnen slapen. Maar je baby laten huilen kan dus wel werken.

Waarom huilt mijn baby?

Bedenk sowieso waarom je kleine zo aan het huilen is. Misschien zijn het niet de 'normale' zaken als honger of een vieze luier, maar heeft je baby bepaalde angsten, is er veel onrust in huis of is je kleine ziek geweest. Dat laatste moet je zeker niet onderschatten. Zieke baby's (en volwassenen ook trouwens) krijgen vaak veel extra aandacht en verzorging als ze ziek zijn. Daar raken baby's aan gewend en die hoeveelheid aandacht willen ze nog steeds als ze weer beter zijn! Probeer dit dan ook langzaam af te bouwen in plaats van ineens. En ook handig om te weten: vanaf 6 maanden weet jouw kleine ook al hoe die kan huilen om aandacht. 

Baby laten huilen 's nachts

Hoe werkt de 10-minuten methode? Als je baby begint met huilen, ga dan eerst even kijken wat er aan de hand is (vieze luier, honger etc.). Heb je je check gedaan dan blijf je niet hangen maar ga je direct de kamer weer uit. Gaat je kleine direct weer huilen, dan ga je na 10 minuten pas weer terug om te kijken of even een praatje te maken. Doe dit niet te lang en ga zo snel mogelijk weer weg. 

Werkt dit echt? We vroegen het aan twee mama's die de methode getest hadden.

Ervaring doorslapen baby van mama Evelien

Voor mij was de 10-minuten methode echt een redding. De korte nachten braken ons op en Michael leek maar geen ritme in zijn slaapgedrag te willen krijgen. De eerste nacht dat we dit probeerden hebben we behoorlijk wakker gelegen, ik denk zo'n 3 uur. En om 10 minuten te moeten wachten voor je teruggaat vond ik erg moeilijk... Maar na twee nachten merkten we al verschil. Ik denk dat we na anderhalve week met deze methode al tot 5 uur door konden slapen, heerlijk!

Ervaring doorslapen baby van mama Benthe

De eerste nacht ben ik toch constant weer teruggelopen als ik gehuil hoorde, dus ik moest echt op de klok kijken voor ik weer haar kamertje in ging. Al snel leek ze te wennen aan het idee dat ik iedere keer maar heel kort kwam, en met iets meer dan 5 maanden sliep ze goed door. Ik denk wel dat Fenna op deze manier geleerd heeft dat haar bedje een veilige plek is waar ze lekker kan slapen. Papa en mama zijn in de buurt, dat weet ze nu. 

Met dank aan Evelien en Benthe, voor het delen van je interessante ervaringen. Weer wat geleerd!

Boeken over leren doorslapen!

Gelukkig hoef je het wil echt niet opnieuw uit te vinden. Er zijn zoveel hulpzame boeken over het doorslapen van een baby! 

Bronnen: Chronomed, nationalezorggids.

Heb jij wel eens de 10-minuten methode geprobeerd? Wat was het resultaat? Zou je het aan andere moeders aanraden? We horen het graag in een reactie. 

Daisy van Schaijik

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.