Seks na de bevalling

Seks na de bevalling

Seks na de bevalling.... Je moet er misschien nog even niet aan denken, maar hét moment zal toch echt een keer komen! Dit kun je verwachten.

Let's talk about sex, baby! Na je bevalling heb je vast heel andere dingen aan je hoofd. Toch komt er weer een moment dat jullie even niet 'papa en mama' zijn en weer behoefte hebben aan seks. Seks na de bevalling is best even spannend, het is een hele nieuwe 'eerste keer'. Wanneer ga je hier ongeveer weer aan denken? En vooral, hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Wanneer seks na de bevalling

Wanneer je na je bevalling weer behoefte hebt aan seks, is natuurlijk voor iedereen anders. Het belangrijkst is dat je er lichamelijk en emotioneel klaar voor moet zijn. Lichamelijk wordt het in ieder geval aangeraden om tot minimaal 6 weken na je bevalling te wachten. Uiteraard hangt dit af van wat voor bevalling je hebt gehad en hoe de herstelperiode verloopt. Je zal na je bevalling nog een poosje vloeien (bloeden) en dan is de kans op infecties groter.

40% heeft voor de eerste keer seks 6 weken tot 3 maanden na de bevalling

Op emotioneel vlak wordt het al wat moeilijker om een indicatie te geven. Waar de één er al meteen weer klaar voor is om tussen de lakens te duiken, moet de ander er nog (heel) lang niet aan denken. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals:

  • angst voor pijn tijdens de seks
  • laag libido door de hormonen die nog in je lichaam zitten
  • stress en vermoeidheid die komen kijken bij een pasgeboren baby (en de gebroken nachten die daar bij horen)

Ook bij onze eigen moms hier op de werkvloer hebben we dit even gepeild. De uitkomst van de eerste keer seks na de bevalling varieerde van 10 dagen tot 7-8 weken na de bevalling. Zorg ervoor dat je pas weer seks hebt wanneer je zeker weet dat jij en je partner er allebei klaar voor zijn. Het is misschien even een dingetje, maar het is echt belangrijk om de draad weer op te pakken! Maak het niet te groot en lach erom als het niet direct vlekkeloos verloopt. Het moet vooral leuk en lekker blijven, en wie weet is het net de 'oppepper' die jullie beiden nodig hebben. Oh-lala!

Waar moet je aan denken bij seks na de bevalling

Wanneer je hebt besloten dat je er helemaal klaar voor bent kun je niet, hoppa, meteen aan de slag. Je moet toch ook echt even een aantal dingen in gedachten houden voor je hieraan begint.

Anticonceptie

Ben je (nog) niet klaar voor een tweede zwangerschap (en dat zijn de meeste vrouwen niet zo snel alweer), dan moeten we het toch eerst hebben over anticonceptie na je bevalling. Na de geboorte van je kindje kun je namelijk meteen weer súper vruchtbaar zijn. Ja, ook als je borstvoeding geeft moet je hieraan denken. De kans op een zwangerschap is kleiner als je borstvoeding geeft, maar hij is er wél! Houd hier dus rekening mee als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. 

Lekkende borsten

Tijdens de seks komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon stimuleert de melkproductie en veroorzaakt dus de toeschietreflex. Je moet dus niet raar opkijken als je borsten opeens gaan lekken, of dat je opeens vol in het gezicht van je partner spuit (ja, dit kan ook gebeuren!). Dit kun je eventueel voorkomen door vlak voordat je seks hebt je baby te voeden of te kolven.

Glijmiddel

De hormonen zijn nog niet uit je lijf na je bevalling, dus kunnen ze nog steeds voor vervelende bijwerkingen zorgen. Zo kun je na je bevalling een wat droge vagina hebben. Om (extra) pijn tijdens het vrijen te voorkomen, kun je dus het beste wat glijmiddel inslaan. 

Veranderd lichaam

Je lichaam is natuurlijk best veranderd na je zwangerschap en de bevalling. Vooral je vagina heeft het flink te verduren gehad. Hier kun je best onzeker van worden, maar ook voor mannen kan het een dingetje zijn als ze de bevalling van dichtbij hebben meegemaakt. Het beeld van jullie baby die uit jouw vagina komt, kan nog vers op zijn netvlies staan. Praat hier gewoon over met elkaar, zodat jullie beide weten waar jullie aan toe zijn.

LEES OOK: 12x Bevallingtips voor mannen

Afleiding

Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat er van alles verandert na de komst van jullie baby. Vooral de eerste paar weken zal alles om je kindje draaien en vergt het nogal wat aanpassingen van jullie kant. Geen wonder dus dat je ook tijdens jullie rendez-vous een beetje afgeleid kunt zijn. 'Hoor ik de baby nu huilen?'

Niet naar verwachting

De eerste keer seks na je bevalling is hoe dan ook spannend. Je kunt ernaar uitkijken, maar je kunt er ook tegenop zien. Belangrijk is dat je niet al te hoge verwachtingen hebt van jullie 'eerste keer'. Het kan namelijk meevallen, maar ook behoorlijk tegenvallen. Misschien lukt het wel helemaal niet. Dat is helemaal niet erg, dan probeer je het een andere keer nog eens! Maak er geen big deal van.

Een 'safe word

Niet dat jullie meteen weer als beesten tekeer zullen gaan, maar misschien is het toch handig een soort 'safe word' af te spreken met je partner. Stel je voor dat hij jouw kreunen (van de pijn!) aanziet voor genot en vrolijk verder gaat, terwijl jij het allesbehalve naar je zin hebt! Als jullie dit van tevoren bespreken, weet je zeker dat hij je niet verkeerd begrijpt.

Een orgasme na de bevalling

Omdat je lichaam zo veranderd is tijdens en na je zwangerschap, en je nog vol hormonen zit, kan ook een orgasme na de bevalling anders voelen. Het kan bijvoorbeeld pijnlijk aanvoelen, zoals een wee, omdat je baarmoeder samentrekt. Gelukkig verdwijnt dit na een tijdje weer.

Omdat je vagina het meest te verduren heeft gehad, kan het zijn dat deze wat anders aanvoelt dan voor de bevalling. Voor jou zelf, maar ook voor je partner. De ene vrouw merkt heel erg dat haar vagina 'wijder' is geworden en heeft dan ook minder gevoel. Een ander kan juist meer gevoel hebben in haar vagina, wat weer heel fijn kan zijn tijdens de seks. Dit is dus voor iedereen anders, en valt niet te voorspellen. Je moet er sowieso rekening mee houden dat je hele lichaam, inclusief je vagina, moet herstellen na de bevalling. En dit kan best lang duren!

LEES OOK: Bekkenbodemspieren trainen voor en na de bevalling

Seks na een keizersnede

Niet alleen seks na een natuurlijke bevalling, maar ook na een keizersnede is spannend. Ook hier wordt geadviseerd om minimaal 6 weken te wachten. Je lichaam moet natuurlijk herstellen, ook al is je vagina nu wel wat meer ontzien. Je hebt een buikwond waar je erg veel last van kunt hebben, en ook nu kan je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekken waardoor dit pijnlijk kan zijn. Dit is ook weer bij iedere vrouw anders en hangt vooral af van hoe je herstelt. Denk jij dat je er klaar voor bent? Go for it!

Wanneer had jij weer seks na je bevalling? En ging dat zoals verwacht, of was je toch niet helemaal voorbereid? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

31 mei 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.