Alles over de keizersnede

Wat is een keizersnede en wat zijn de redenen voor een keizersnede? We vertellen je alles over hoe de operatie verloopt en over het herstellen.

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand wordt gehaald. Een keizersnede kan vooraf gepland zijn, maar het kan ook zo zijn dat er tijdens de bevalling besloten wordt om voor een keizersnede te gaan (in sommige gevallen zelfs met spoed). We vertellen alle mustknows over de keizersnede! 

Wat is een keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand wordt gehaald. Wanneer je newborn geboren wordt doormiddel van een keizersnede krijg je een ruggenprik (in noodgevallen word je onder volledige narcose gebracht). Tijdens de bevalling voel jij geen pijn, maar wel een beetje druk op je buik als de baby wordt geboren.

Redenen geplande keizersnede

  • Je baby ligt dwars of in een stuit
  • Je bekken zijn te nauw voor het hoofdje van je kind
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond
  • Je bent zwanger van drie of meer kinderen
  • Je hebt al meerdere keren een keizersnede gehad waardoor de baarmoeder kwetsbaar is

Redenen spoedkeizersnede

  • Je krijgt geen ontsluiting
  • Je een verzwakte navelstreng hebt
  • De gezondheid van je kleine is in gevaar
  • Je baby heeft zuurstofgebrek
  • Je hebt een infectie opgelopen

Verloop operatie keizersnede

Voor de operatie word je verdoofd, negen van de tien keer gebeurt dit door middel van een ruggenprik. Op die manier maak je de geboorte van je baby bewust mee. De buikwand wordt geopend met een horizontale snede vlak boven het schaambeen maar het komt ook wel eens voor dat er een verticale snede gemaakt wordt. De verticale snede loopt vanaf de navel naar beneden. Er wordt een horizontale snede in de baarmoeder gemaakt en daar wordt je kleine uitgehaald. Bij een vaginale bevalling is het doorknippen van de navelstreng meestal de rol van je partner maar bij een keizersnede niet, omdat alles steriel moet blijven. Als de placenta ook geboren is, word jij gehecht. De gehele operatie duurt al met al meestal zo'n drie kwartier.

Partner aanwezig bij keuzersnede

Wanneer je verdoofd wordt door middel van een keizersnede mag je partner over het algemeen gewoon aanwezig zijn vanaf het moment dat de operatie begint. Wanneer je onder algehele narcose bent kan het gebeuren dat je partner niet aanwezig mag zijn. Het medisch team heeft dan alle aandacht voor jou nodig. 

Herstel na keizersnede

Herstellen van een keizersnede duurt langer dan herstellen van een vaginale bevalling. Meestal moet je na een keizersnee zo'n twee tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven. Je bloeddruk, hartslag, bloedverlies en de hoeveelheid urine wordt regelmatig gecontroleerd. Wanneer je voldoende hersteld bent mag je naar huis.  Wanneer je naar huis mag ben je nog niet helemaal hersteld. Tot zes weken moet je rustig aan doen, geen zware huishoudelijke taken, autorijden en je moet oppassen met de bewegingen die je maakt. Na zes weken is er een nacontrole en mag je langzamerhand weer dingen gaan oppakken. 

Nadelen keizersnede

Tijdens de operatie hangt er een scherm bij je middenrif zodat jullie de operatie niet hoeven te zien. Moeders kunnen het als vervelend ervaren dat zij de baby niet geboren zien worden. Ook is in de operatiekamer geen tijd om de baby direct bij de moeder op de borst te leggen. De arts neemt het kindje mee om te onderzoeken. Het duurt dus langer voor je je kindje daadwerkelijk vast kunt houden. Soms is het kindje dan al gewassen en aangekleed, wat veel moeders een groot gemis vinden. Die eerste bijzondere aanrakingen en momenten samen zijn dan langs je heen gegaan.

Gentle sectio: de vrouwvriendelijke keizersnede

In plaats van de standaard keizersnede wordt steeds vaker de gentle sectio uitgevoerd: een natuurlijke, vrouwvriendelijke keizersnede. Bij een gentle sectio is er vooraf duidelijk overleg tussen de ouders en de gyneacoloog wat er gaat gebeuren. De vader mag er van begin tot eind bij zijn. De temperatuur in de operatiekamer is aangenamer en er wordt gezorgd voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Als je wilt kan er muziek op de achtergrond klinken. Zodra het hoofdje uit de buik is, worden de operatiedoeken wat verlaagd zodat vader en moeder mee kunnen kijken. Hier kun je meer lezen over de gentle sectio

Isabelle Spapé

Door

01 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.