Navelstreng doorknippen

Navelstreng doorknippen

Zodra jouw kindje is geboren wordt de navelstreng doorgeknipt. Een bijzonder moment: je baby kan nu zelfstandig ademen en drinken.

De navelstreng doorknippen is misschien wel het meest intieme moment van de geboorte van jullie kind. Wellicht heb je heel wat vragen over deze gebeurtenis: na hoeveel minuten moet je de navelstreng afknippen? Kun je jezelf hierop voorbereiden? En waarom is dit een taak voor de man? Op deze vragen geven wij antwoord.

Wat is de placenta en navelstreng?

In de eerste weken van de zwangerschap, krijgt jouw kind voeding via de baarmoederslijmvlies. Daarna maakt je lichaam de placenta aan. Hierdoor worden er bepaalde stoffen uitgewisseld tussen moeder en kind. Jouw kind staat in verbinding met de placenta via de navelstreng. Zonder de placenta kan een baby niet overleven en zonder de navelstreng kan een baby niet goed groeien. De placenta en navelstreng zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

De navelstreng: 

  • heeft twee slagaders en één gewone ader;
  • is tussen de 50 en 60 centimeter lang.

Wat doet de navelstreng en placenta?

De navelstreng is de verbinding tussen jouw baby en de placenta (moederkoek). De navelstreng is 50 tot 60 centimeter lang en bevat belangrijke stamcellen. De placenta neemt zuurstof en belangrijke voedingsstoffen op, dat via de navelstreng aan je kindje wordt gegeven. Ook worden er via de placenta hormonen en antistoffen aan je baby gegeven. Naarmate de bevalling dichterbij komt, gaat de placenta minder werk doen. Zo kan het lichaam van jouw baby alvast leren om zelf te overleven. 

Navelstreng en placenta

  • De verloskundige wacht vaak totdat de navelstreng is uitgeklopt (de hartslag van de baby is er dan niet meer in te voelen).
  • Als je de navelstreng laat uitkloppen, dan krijgt de baby nog bloed vanuit de placenta. 
  • Aan het einde kijkt de verloskundige of de placenta en de vliezen compleet zijn en of er 3 vaten in de navelstreng zitten.  

Hoelang moet je wachten met het doorknippen van de navelstreng?

Zweedse onderzoekers schreven recent dat je na de geboorte het beste twee á drie minuten kunt wachten met het doorknippen van de navelstreng. Dit zou namelijk leiden tot een betere motoriek als je kind 4 jaar is. Ook voorkomt het stress bij de baby als je de navelstreng na een aantal minuten pas doorknipt. Het is ook beter om nog even te wachten met het doorknippen, omdat vlak na de geboorte het bloedtoevoer vanuit placenta nog best hoog kan zijn.

Wachten tot de navelstreng is uitgeklopt  

Verloskundigen en artsen wachten tegenwoordig vaak totdat de navelstreng is uitgeklopt. Dit betekent dat het laatste bloed vanuit de placenta (via de navelstreng) naar de baby gaat. Als de navelstreng is uitgeklopt, heeft deze ook geen functie meer. Je kunt ervoor kiezen om de navelstreng niet door te knippen, maar te wachten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit noem je een lotusgeboorte

"Ik heb 9 maanden mijn kindje in mijn buik gehad. Ik vond het daarom mooi dat mijn partner de navelstreng doorknipte." 

Waarom knipt de vader de navelstreng door? 

Het is gebruikelijk dat de vader van het kind de navelstreng doorknipt. Dit is goed voor de band tussen vader en kind. Sarah (die een half jaar geleden is bevallen), vond het heel mooi dat haar partner de navelstreng doorknipte. "Ik vond het een mooi moment. Je hebt je kindje 9 maanden lang bij je gedragen en het heeft echt bij jou geleefd. Met het doorknippen staat je baby toch meer op zichzelf in de wereld. Het klinkt misschien een beetje spiritueel, maar ik vond het daarom mooi om het mijn partner te laten doen. Je voelt er verder helemaal niets van en je bent zelf ook nog in een enorme roes van de bevalling. Ik zou z'n mooi moment niet echt plannen, dat gaat niet, het ontstaat." 

TIP: vraag van te voren aan de verloskundige of zij foto's wil maken van het doorknippen van de navelstreng. 

Navelstreng doorknippen - waar moet je op letten? 

Na negen maanden word je als moeder 'gescheiden' van je kind. Het is dan ook extra bijzonder dat de vader de baby losmaakt. De navelstreng is een beetje taai, maar niet moeilijk om door te knippen. Je hoeft je hierop niet voor te bereiden. Na het doorknippen van de navelstreng kan de hechting plaatsvinden. Jullie zijn een gezin! 

Complicaties navelstreng

Er kunnen complicaties ontstaan rondom de navelstreng, zoals:

De navestreng kan inscheuren: als de navelstreng niet goed genoeg aanhecht aan de placenta, dan kan hij inscheuren. Dit kan kort voor of na de bevalling gebeuren. 

Knoop in de navelstreng: als een baby een bepaalde beweging maakt, dan kan er een knoop in de navelstreng komen. Met deze én bovenstaande complicatie wordt er altijd een spoedbevalling gepland.

Navelstrengomstrengeling: dit betekent dat de navelstreng om het nekje van de baby zit. Wees gerust: dit kan geen kwaad. Een kind kan prima geboren worden met de navelstreng om het nekje heen. De verloskundige haalt wel vaak de navelstreng snel van het nekje af, zodat de baby goed kan ademen.  

Filmpje van de navelstreng

In dit filmpje wordt (in het engels) uitgelegd wat de functie van de navelstreng is.  

Rosalyn van Houwelingen

Door

01 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.