Alles over een lotusbevalling

Alles over een lotusbevalling

Bij een lotusbevalling, ook wel lotusgeboorten genoemd, kiezen ouders ervoor om de placenta aan het kindje vast te laten zitten totdat de navelstreng er vanzelf afvalt.

Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng niet afgeklemd of doorgeknipt. Ouders kiezen ervoor om de placenta met navelstreng aan het kindje vast te laten zitten, totdat deze er vanzelf afvalt. Wij vertellen je alles over een lotusbevalling en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Anouk over haar lotusbevalling

Anouk Plantinga, oprichtster van de website lotusbevalling raakte heel wat jaren geleden al in aanraking met de lotusgeboorte. Toen ze zelf zwanger werd, wilde zij hier meer onderzoek naar doen en uiteindelijk heeft ze gekozen voor een lotusbevalling. "Wat mij raakte was dat een baby op een gegeven moment zelf de navelstreng pakt en zichzelf losmaakt van zijn 'broertje'. Je grijpt als ouders (buiten noodsituaties) niet in en dat vind ik zo natuurlijk."  

"Je grijpt als ouders (buiten noodsituaties) niet in en laat de natuur zijn gang gaan." 

WAT DE VERLOSKUNDIGE ZEI 

Toen Anouk onderzoek wilde doen, was er vrijwel niets te vinden op Google. "Ik kon slechts 1 melding over dit onderwerp vinden. Toen heb ik het boek 'Lotusbirth' gelezen en dat heeft mij heel erg geholpen. Ook de verloskundige wilde eraan meewerken! Ze waren nieuwsgierig, maar ik moest hen wel de informatie verschaffen." De partner van Anouk reageerde ook goed en wilde meewerken aan een lotusgeboorte. 

HOE GAAT EEN LOTUSGEBOORTE IN ZIJN WERK? 

"De eerste 24 uur laat je de navelstreng met rust. Daarna legden wij de navelstreng in een vergiet, zodat deze kon uitlekken. Hierna hebben we de navelstreng met warm water gewassen, afgedroogd en met zout ingewreven. Sommige mensen doen er rozemarijn of lavendel overheen. Dit proces herhaal je elke 24 uur totdat de navelstreng eraf valt." Anouk vertelt er wel bij dat je de placenta niet kunt eten bij een lotusbevalling, omdat je dit direct moet doen na de bevalling. Hoe gaat een lotusgeboorte in zijn werk? 

"Wij hebben een stukje navelstreng bewaard. De rest van de navelstreng en placenta hebben we begraven." 

Hoe staan professionals hierin? 

Verloskundige David Borman ziet zelf niet de voordelen van een lotusbevalling in. "Als je investeert in het verbeteren van het geboorteproces, dan steek ik zelf liever energie in hoe je de keizersnee kunt verbeteren." Toch vindt hij dat je als professional wel flexibel genoeg moet zijn om je in een lotusgeboorte te verdiepen, wanneer dit de wens is van ouders. "Ik sta er bevreemd tegenover, maar zolang het medisch verantwoord is moeten ouders dit kunnen doen."  

"Het is zeldzaam, maar het is mooi als mensen ervoor kunnen kiezen. Ik bekijk het vanaf een afstandje, maar wel met een dosis nieuwsgierigheid."

 

Natascha over het proces 

Ook Natascha Schuiling heeft gekozen voor een lotusgeboorte. "De placenta is letterlijk en figuurlijk het 'vriendje' van jouw baby. Na grondig onderzoek hebben we hiervoor gekozen. Ik vond het een mooie en natuurlijke manier van bevallen." Natascha en haar man hebben in alle rust kunnen binden met hun kleine. Na 5 dagen viel de navelstreng eraf. Haar kleine huilde niet, verloor geen gewicht en het voeden ging goed. "Ik ben dankbaar dat we hiervoor hebben kunnen kiezen."

'ENG EN VIES'  

"Veel mensen vinden het eng en vies en dat was eigenlijk ook in mijn voordeel," vertelt Natascha. Kraamvisite kwam de eerste dagen weinig en wilde mijn kleine niet vasthouden. Hierdoor konden we met z'n drieën in alle rust bijkomen van de bevalling.

EEN HEEL ANDER KIND  

"Toen ons kindje los was van de navelstreng, werd het een totaal andere baby. Hij was opeens aanwezig en ik weet zeker dat dit te maken heeft gehad met de lotusgeboorte. Hij is in alle rust ter wereld gekomen en heeft zichzelf kunnen scheiden van zijn tweelingbroer." Natascha en haar partner hebben de placenta in de tuin begraven.

vOORDELEN Lotusbevalling 

De placenta en kind komen voort uit dezelfde cellenkluit en zijn genetisch identiek. Je kunt het bijna een tweelingbroer of zusje noemen. De navelstreng wordt vaak na 2 a 3 minuten afgeknipt en dat vindt Anouk zelf te kort. "Bij een lotusgeboorte gaat het om het niet ingrijpen, zodat je kleine in alle rust geboren wordt." Anouk vertelt ook dat veel lotuskinderen niet terugvallen in het geboortegewicht.  

De voordelen van Lotusgeboorte

Anouk legt uit wat volgens haar nog meer voordelen zijn

  • Een heel tevreden kind
  • Mijn kind is bijna nooit ziek (12 jaar nu).
  • Je baby kan nog bij zijn huisje blijven waar hij 9 maanden in heeft gewoond.
  • Je geeft jouw kind de tijd om in zijn eigen tempo te wennen aan de wereld
  • Doordat je de navelstreng niet direct afknipt, gaan de laatste voedingsstoffen nog door de placenta naar het lichaam van je kleine

NADELEN Lotusbevalling 

Soms komt het voor dat je kleine een iets gelere huidskleur krijgt door de lotusgeboorte. "Maar ik heb inmiddels gehoord dat dit geen blijvende gevolgen heeft en dat dit ook snel weer wegtrekt," aldus Anouk. Ook vertelt zij dat niet iedereen hiervoor moet kiezen. "Kies alleen voor een lotusgeboorte als je er zelf ook achter staat." 

Waar zou jij voor kiezen? Een lotusbevalling of niet? Laat jouw mening hieronder weten. 

Experts

Verloskundige - niet praktiserend

Expert lotusgeboorte

Ervaringsdeskundige lotusgeboorte

Redactie MiniMe.nl

Door

10 november 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.