8x Lief zijn voor je lijf na de bevalling

8x Lief zijn voor je lijf na de bevalling

Na de bevalling verdient je lijf wel wat liefde. Het heeft flink wat moeten doorstaan! Wij hebben 8 tips om je lichaam goed te verzorgen.

Of je nu een vlotte of juist heel moeizame bevalling hebt gehad: elke mom zal het erover eens zijn dat de geboorte van je kindje best een aanslag op je lijf is. Het moet flink wat doorstaan om jullie baby op de wereld te krijgen en je moet er hard voor werken. Daarom verdient je lijf wel wat liefde na deze topprestatie! Wij hebben 8 tips om lief te zijn voor je lichaam na de bevalling, zodat je sneller herstelt.

Er zijn maar heel weinig dames die vlak na de bevalling à la Kate Middleton strak in de make-up en op hoge hakken de eerste bewonderaars van hun newborn staan te verwelkomen. En het is ook lang niet iedereen gegund om kort na de bevalling à la Doutzen Kroes weer helemaal back in shape te zijn. Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet, thank God. Maar het is wel aan te raden om lief voor je lichaam te zijn na je bevalling, omdat dat gewoon fijn voelt en je op die manier het snelst herstelt!

1. Slaap wanneer het kan

Ja, de meeste baby’s slapen in de eerste maanden van hun leven heel veel en vaak, maar ze zijn ook wakker op momenten dat jíj het liefst je ogen dicht doet. Lees: ‘s nachts. Neem daarom overdag ook echt je rust wanneer het kan. Elk half uurtje is meegenomen! Kruip gewoon even in bed en doe je ogen dicht. Zalig!

2. Eet gezond & drink genoeg

Elke dag beschuit met muisjes hoort er in die eerste weken natúúrlijk bij (vaak zit je ze maanden later nog te eten), maar probeer er daarnaast op te letten dat je gezond eet en genoeg drinkt. Niet alleen als je borstvoeding geeft! Een smoothie hier, flesje water daar... Je lichaam kan na je bevalling wel wat extra vitamines gebruiken om goed te herstellen.

3. Houd jezelf schoon

In de eerste weken na je bevalling is je lichaam druk bezig om alles weer op orde te krijgen. Daarbij verlies je in het begin nog veel bloed. Gebruik katoenen maandverband en was jezelf een paar keer per dag gewoon met water (en eventueel natuurlijke zeep). Zo duurt een toiletbezoekje misschien wat langer dan normaal, maar so be it. Komt wel weer goed.

4. Icepacks in de vriezer

Om de pijn en de zwelling down under te verlichten, is het slim om icepacks in je vriezer te hebben. Je kunt ook maandverbandjes nat maken en in een plastic zakje invriezen, die tip kreeg ik ooit van een vriendin. Echt heel fijn op momenten dat je je niet zo comfi voelt! Je zult zien dat het helpt.

5. Sweat it out!

Een van de dingen die erbij horen in de periode van ontzwangeren, is overmatig zweten. Tijdens je zwangerschap hield je veel vocht vast en dit moet er allemaal weer uit. Vooral ‘s nachts kun je hier flink last van hebben. Draag losse, luchtige katoenen (slaap)kleding en leg een handdoekje op je kussen voordat je gaat slapen. Je kunt eventueel ook een beschermzeiltje uit je kraampakket gebruiken.

6. Gun jezelf wat tijd in de ochtend

Het is verleidelijk om met een newborn de hele dag binnen te zitten met ontploft haar en een makkelijk huispak aan. En dat is zo nu en dan ook echt heerlijk! Maar je zult zien dat je je veel frisser voelt als je ‘s ochtends heel even de tijd neemt om jezelf op te knappen. Een goede dagcrème, een borstel door je haar en wat mascara op je wimpers. In 5 minuten gepiept!

7. Vraag om hulp

Of neem hulp aan wanneer het je aangeboden wordt. Veel new moms zijn eigenwijs en denken dat ze het allemaal wel zelf kunnen. Top als dat zo is, maar het hóeft niet. Zeker in die eerste weken kun je ook voor je lijf wel wat hulp gebruiken. Vraag je man om een fijne hoofd-, voet- of full body massage bijvoorbeeld. Of laat je BFF je haar verven of je teennagels lakken. Kleine genietmomentjes die goud waard zijn!

8. Blijf bewegen

Sporten mag je zes weken na de bevalling weer rustig oppakken, maar het is verstandig om voor die tijd ook al in beweging te komen. Probeer regelmatig (met je baby of alleen) naar buiten te gaan voor een korte wandeling en een frisse neus. Je zult zien dat je er een leger hoofd en nieuwe energie van krijgt! 

Marieke van Boven

Door

03 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.