Weer ongesteld na de bevalling

Weer ongesteld na de bevalling

Na 9 maanden niet ongesteld geweest te zijn, moet je er uiteindelijk weer aan geloven. Wanneer komt je menstruatie na de bevalling weer op gang?

Hoe zit dat eigenlijk met de eerste keer ongesteld worden na de bevalling? Na de bevalling vloei je natuurlijk behoorlijk (en vaak ook langer dan bij een normale menstruatie), maar daarna is het maar afwachten wanneer je na je bevalling weer voor het eerst ongesteld wordt. Wat kun je verwachten van je menstruatie wanneer je bent bevallen? 

Bloedverlies na de bevalling: lochia

Het verschilt per vrouw wanneer je weer ongesteld wordt na de bevalling. Vloeien na de bevalling is heel normaal (ongeacht of je vaginaal of via een keizersnede bent bevallen), maar dit is geen normale menstruatie. We noemen dit lochia.

Lochia bestaat niet alleen uit bloed, maar ook uit baarmoederslijmvlies. Het vloeien na de bevalling wordt veroorzaakt door de wond in je baarmoeder die de placenta heeft achtergelaten. Dit is dus anders dan een menstruatie, waarbij een onbevrucht eitje door je lichaam wordt afgestoten. Het bloedverlies na de bevalling kan tot wel 6 weken duren. 

Geen tampons gebruiken bij lochia

Omdat het verliezen van lochia niet hetzelfde is als een normale menstruatie, mag je tijdens deze periode nog geen gebruikmaken van een menstruatiecup of tampons. Als je gebruikmaakt van tampons of een menstruatiecup terwijl de wond in je baarmoeder nog niet genezen is, heb je namelijk een grotere kans op infecties.

Onderlichaam van een vrouw

Wanneer word je weer ongesteld na de bevalling? 

Wanneer je ongesteld wordt na de zwangerschap, verschilt per vrouw en hangt bovendien van een aantal zaken af. 

Hoe snel herstelt je lichaam? 

Het ene lichaam pakt sneller de natuurlijke cyclus weer op dan het andere. Dat betekent dus ook dat de ene vrouw sneller ongesteld is na de zwangerschap dan de andere. Waar dat aan ligt, is niet altijd duidelijk. Wanneer je lichaam snel herstelt van de bevalling en je over het algemeen een regelmatige cyclus hebt, is de kans dat je na de bevalling snel weer ongesteld wordt groot, tenzij je borstvoeding gaat geven.

Borstvoeding en menstruatie

Vrouwen die borstvoeding geven, worden over het algemeen pas later weer ongesteld. Tijdens het geven van borstvoeding maakt je lichaam prolactine aan: een hormoon dat je eisprong onderdrukt. En zonder eisprong geen menstruatie! Bij vrouwen die lang borstvoeding geven, kan een menstruatie heel lang uitblijven. Bij sommige vrouwen kan het wel tot een jaar duren voor ze weer ongesteld worden.

Toch betekent het geven van borstvoeding niet dat je geen eisprong kunt hebben. Dat betekent dus ook dat dat borstvoeding geven geen betrouwbare vorm van anticonceptie is! Vrouwen die borstvoeding geven, worden gemiddeld vier tot zes maanden na de bevalling weer ongesteld. Dit is te verklaren door het feit dat baby’s rond die leeftijd niet alleen meer afhankelijk zijn van moedermelk, maar ook vaste voeding gaan eten. Doordat je minder borstvoeding geeft en er langere tijd tussen de voedingen zit, maakt je ook minder prolactine aan en is de kans op een menstruatie groter.

LEES OOK: Anticonceptie na de bevalling - de opties

newborn op bed

Hoe verloopt eerste menstruatie na de bevalling?

De eerste menstruatie na de bevalling verloopt bij iedere vrouw anders. Bij sommige vrouwen verloopt het ongesteld zijn niet anders dan voorheen, maar je menstruaties kunnen ook heel erg anders zijn dan je gewend bent. De volgende veranderingen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen:

  • Je kunt een onregelmatige cyclus hebben, zeker wanneer je nog borstvoeding geeft
  • Je kunt meer of juist minder last hebben van menstruatiekrampen
  • Het bloedverlies na de bevalling kan meer of juist minder zijn
  • Je menstruatiebloed kan wat stolsels bevatten

Bij de meeste vrouwen wordt de cyclus vanzelf weer normaal en ontdek je na een aantal maanden weer een ritme. Stop je niet met vloeien, blijf je last houden van nabloedingen na de bevalling of verlies je heel veel stolsels tijdens je eerste menstruatie na de bevalling? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Grotere tampons of menstruatiecup na de bevalling

Of je bloedverlies nu minder, hetzelfde of meer is als voor je zwangerschap: de meeste vrouwen hebben na hun bevalling een grotere menstruatiecup of grotere tampons nodig. Je geboortekanaal is wat wijder dan voor je bevalling en ook is je bekkenbodem opgerekt. Een grotere maat tampons of menstruatiecup blijft daarom vaak beter zitten wanneer je weer ongesteld bent na een zwangerschap.

Wanneer werd jij weer ongesteld na je bevalling?

Bronnen: Zwangerenportaal, Gezondheidsplein, Libresse

Lisse van de Groep

Door

21 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.