Het litteken na een keizersnede

Als je kindje via een keizersnede ter wereld is gekomen, houd jij hier een litteken aan over. Wij vertellen je alles over het litteken na een keizersnede.

Bevallen via een keizersnede, het klinkt eenvoudiger dan het is. Een keizersnede is een flinke buikoperatie waar je een litteken aan overhoudt. Het herstel van dit litteken kan best even duren en het is belangrijk om je keizersnedelitteken goed te verzorgen. Ik zal vast een tipje van de sluier oplichten: geduld en rust zijn heel belangrijk!

Hoe ziet het litteken na een keizersnede eruit?

Het litteken dat je aan een keizersnede overhoudt, is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. Het litteken loopt horizontaal over je buik ter hoogte van je schaambeen. In principe zie je het litteken dus niet als je een jaar na de keizersnede in bikini over het strand loopt.

Het keizersnedelitteken is direct na de operatie behoorlijk rood en gezwollen, maar uiteindelijk zien de meeste littekens er na een aantal maanden steeds lichter, kleiner en vager uit, tot er een vaag streepje overblijft. 

Keizersnede is een buikoperatie

Een keizersnede is niet niks. Het is een serieuze buikoperatie waarbij niet alleen de buikwand, maar ook de buikspieren en zenuwen worden doorgesneden om de baarmoeder te bereiken. Je kunt je voorstellen dat het herstel van zo’n buikoperatie daarom ook pittig is. Hieronder geef ik je een idee van hoe het herstel na een keizersnede ongeveer verloopt.

Man ondersteunt vrouw bij keizersnede

Het herstel van een keizersnede

Natuurlijk herstelt iedere vrouw anders van een keizersnede. Ieder lijf is anders en iedere situatie is anders. Toch mag je er wel vanuit gaan dat onderstaand normaal is wat betreft het herstellen van een keizersnede:

De eerste twee weken

De eerste twee weken na je keizersnede is het litteken nog erg rood en opgezwollen. Ook doet het litteken vaak erg veel pijn wanneer je je beweegt, wanneer je baby op je buik drukt (bijvoorbeeld tijdens het voeden) of wanneer je lacht of hoest. Het litteken kan daarnaast ook een trekkend gevoel geven en de huid rondom het litteken kan gevoelloos zijn. Dit komt doordat ook de zenuwen op deze plek zijn doorgesneden. Gelukkig keert het gevoel rondom het litteken vanzelf weer terug.

Zes weken later

Na zes weken kun je last krijgen van jeuk rondom het litteken. Jeuk is niet fijn, maar het is wel een goed teken, want het betekent dat het litteken aan het genezen is. In principe is de wond na zes weken genezen en mag je alles weer doen: tillen, autorijden, voorzichtig beginnen met sporten, enzovoorts. Toch is de ervaring van veel vrouwen dat je na zes weken nog lang niet alles kunt of wil doen. Je lichaam moet herstellen van de operatie en de wond kan nog steeds gevoelig zijn. Dit is normaal en zal vanzelf beter worden.

Een half jaar later

Na een half jaar zul je merken dat het litteken er steeds rustiger uit begint te zien. De zwelling en de rode kleur moeten nu echt weg zijn. Wel kan het zijn dat de huid rondom het litteken nog steeds wat gevoelloos is. De ervaring van vrouwen die zijn bevallen via een keizersnede is dat de huid tot wel een jaar na de keizersnede gevoelloos kan blijven.

Dokters doen keizersnede

Het verzorgen van het keizersnedelitteken 

Een litteken moet verzorgd worden om goed te kunnen genezen. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om de genezing van jouw keizersnedelitteken zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen:

 • Rust, rust, rust

  Het klinkt niet leuk, maar het is ontzettend belangrijk. Een lichaam herstelt het beste wanneer het de kans heeft om te rusten. Doe de eerste weken dus rustig aan en realiseer je dat je een zware buikoperatie hebt gehad waar je echt van moet herstellen.
 • Hygiëne

  Een wond die zonder hygiëne wordt behandeld, kan vies worden en gaan ontsteken. Zorg dus dat je bij alles wat je met de wond doet handelt met schone, gewassen handen.
 • Was de wond dagelijks

  Je mag gewoon douchen met de wond van een keizersnede. In bad gaan mag de eerste weken na een bevalling sowieso nog niet, en is ook niet goed voor je litteken. Was de wond met lauwwarm water en zeep zonder parfum. Na het douchen dep je de wond heel voorzichtig schoon met een zachte, gewassen handdoek.
 • Geef de wond lucht

  De eerste dagen na de keizersnede heb je een verbandje op de wond om eventueel bloed en vocht op te vangen, maar wanneer de wond droog is, mag het verband er af. Laat de wond goed ademen en regelmatig luchten, want dat bevordert de genezing.
 • Draag loszittende kleding

  Je kunt je voorstellen dat een strakke spijkerbroek dichtknopen op de plek waar je zes weken geleden geopereerd bent echt niet fijn is. Daarnaast is het ook niet fijn voor de wond, want deze kan met te strakke kleren niet goed luchten en dat kan gaan irriteren. Draag dus zachte, loszittende kleding. 

Litteken van keizersnede tijdens een volgende zwangerschap

Na een keizersnede wordt vrouwen afgeraden om binnen een jaar weer zwanger te raken. Dit heeft te maken met het herstel van de wond en de binnenkant van je buik. Je buik moet de kans krijgen om volledig te herstellen, om een volgende zwangerschap weer goed aan te kunnen.

Het is niet zo dat je bij een tweede zwangerschap standaard opnieuw een keizersnede krijgt. Of je natuurlijk mag bevallen, hangt volledig af van de situatie en de reden waarom je bij je eerste zwangerschap een keizersnede hebt gehad. Wel is het zo dat vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad, bij een latere zwangerschap een indicatie hebben om in het ziekenhuis te bevallen.

Heb jij een keizersnede gehad? Deel je ervaringen met het litteken in de reacties!

Lisse van de Groep

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.