Bloedverlies na de bevalling

Bloedverlies na de bevalling

Bloedverlies na de bevalling is geen pretje en het kan best lang duren! Wij vertellen je alles over dit verschijnsel.

Je bent 9 maanden lang niet ongesteld geweest, maar na je bevalling moet je er echt aan geloven. Bloedverlies na de bevalling is niet niks. Je kunt wel 4 tot 6 weken vloeien. Of je nu een keizersnede hebt gehad of dat je vaginaal bent bevallen, maakt niet uit. Van bloedverlies na de geboorte van je kindje heeft iedere vrouw last. We noemen dit bloedverlies ‘lochia’. Gelukkig gaat het vanzelf weer over en is het heel normaal!

Waarom vloeien na de bevalling? 

Tijdens je zwangerschap zit de placenta in je buik. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Nadat je kindje geboren is, wordt ook de placenta ‘geboren’. Dit noemen we de nageboorte. De placenta raakt los van je baarmoeder en laat een wond achter. Omdat je baarmoeder heel goed doorbloed is, kan de wond die de placenta heeft achtergelaten behoorlijk bloeden.

Het bloed uit deze wond, is het bloed dat jij 4 tot 6 weken lang kunt verliezen nadat je bent bevallen. Het vloeien na de bevalling wordt minder naarmate je baarmoeder krimpt en de bloedvaatjes in je baarmoeder weer dichttrekken. Zo wordt het bloedverlies na je bevalling of keizersnede langzaam minder tot je baarmoeder volledig is hersteld.

Hoeveel bloedverlies na de bevalling?

Direct na de bevalling is het normaal dat je veel bloedverlies hebt. Het bloed is helderrood en je moet minstens iedere drie uur je kraam-/of maandverband verwisselen. Je kunt in de dagen na je bevalling zelfs grote stolsels verliezen, soms wel zo groot als een tennisbal. Vaak zijn deze stolsels stukjes baarmoederslijmvlies die na de bevalling afgestoten worden door je lichaam. Het kunnen ook restjes van de placenta zijn.

Naweeën na de bevalling

Het verliezen van dit soort stolsels kan gepaard gaan met flinke naweeën. Wees gerust: de naweeën worden met een paar dagen echt minder. Na een aantal dagen ga je ook merken dat je minder bloed gaat verliezen. De hoeveelheid stolsels neemt af en de kleur van het bloed wordt roodbruin in plaats van helderrood.

Het kan zijn dat een stolsel het bloedverlies tijdelijk tegenhoudt. Wanneer je het stolsel verliest, verlies je ook gelijk al het bloed dat achter dat stolsel zat opgehoopt. Het lijkt dan alsof je in één keer heel veel vloeit, terwijl het bloed dat je verliest in werkelijkheid geleidelijk uit de wond in je baarmoeder is gekomen. Door het stolsel verlies je het alleen in één keer. Zolang je dit geen dagen achter elkaar hebt en het verlies van stolsels na een week echt afneemt, hoort dit er in de meeste gevallen helaas gewoon bij.

LEES OOK: Soorten weeën - zo herken je ze

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw newborn?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief! 

Overmatig bloedverlies na de bevalling

Hoewel bloedverlies na de bevalling dus heel normaal is, hebben sommige vrouwen na hun bevalling last van héél hevig bloedverlies. Natuurlijk schrikt vrijwel iedere vrouw van de hoeveelheid bloed die ze in de dagen na de bevalling of keizersnede verliest, maar de volgende gevallen zijn situaties waarin we kunnen spreken van ‘te veel bloedverlies’:

  • Na een week is het bloed dat je verliest nog steeds helderrood
  • Je blijft heel hevig bloeden, ook een week na je bevalling
  • Het bloedverlies wordt na een periode waarin je minder bloed verloor toch weer meer
  • Je vloeit langer dan 6 weken

Contact opnemen met je huisarts

In dit soort gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of je huisarts. Er wordt dan gekeken naar de oorzaak van het overmatige bloedverlies. Soms kan het simpelweg komen doordat je te veel hebt bewogen. Na een aantal dagen van veel beweging kan het bloedverlies weer heviger worden.

Maar het kan ook zijn dat er placentaresten zijn achtergebleven in je baarmoeder, dat je baarmoeder niet goed krimpt, of dat er een knip of scheur zit in je vagina die niet goed gehecht is. In dat geval word je vaak doorverwezen naar een gynaecoloog. Het kan zijn dat er een kleine ingreep nodig is om een placentarest weg te halen of om een hechting opnieuw te zetten.

Wat je niet moet doen bij lochia

Omdat je in de periode na je bevalling of keizersnede veel vloeit, is er een groter risico op infecties. Het laatste waar je op zit te wachten nadat je kindje geboren is, is een infectie. Doe daarom de volgende dingen niet:

  • In bad gaan

    Hoe heerlijk het misschien ook klinkt om lekker ontspannen in bad te liggen na zoiets intensiefs als een bevalling, je kunt het beter niet doen. In bad loop je het risico om een infectie op te lopen. Je kunt daarom beter gewoon een douche nemen in de weken na de geboorte van je kindje. Dat bad kun je bewaren tot je gestopt bent met vloeien.
  • Tampons gebruiken

    Natuurlijk zijn kraamverbanden en maandverbanden niet fijn, maar ook tampons kunnen tot infecties leiden. Pas tijdens je eerste menstruatie kun je weer tampons gebruiken, maar wel als je zéker weet dat het om je menstruatie gaat, en niet om een nabloeding van lochia. Aangeraden wordt dus om minstens 6 weken te wachten met het gebruik van tampons. 
  • Seks

    Misschien zit je helemaal niet te wachten op seks zo kort na je bevalling, maar misschien ook wel. Ook bij seks is de kans op infecties groot. Wacht daarom tot minimaal 6 weken na je bevalling met het hebben van seks.

En wat je wel moet doen?

Zo veel mogelijk proberen te ontspannen én je lichaam de tijd geven. Ga niet te snel weer van alles doen na je bevalling. Het vloeien na een bevalling of een keizersnede wordt sneller minder als jij je lichaam de kans en tijd geeft om goed te herstellen!

Weer ongesteld na de bevalling 

Wanneer je weer ongesteld wordt na je bevalling of keizersnede weet je van tevoren niet. Het kan zijn dat het bloedverlies na de bevalling al snel gestopt is, en je dus ook vlot weer ongesteld bent. Sommige vrouwen worden echter pas na maanden weer ongesteld, bijvoorbeeld door het geven van borstvoeding of door het gebruik van een anticonceptiemiddel waarbij de menstruatie wordt uitgesteld.

Het is niet fijn, weer ongesteld worden nadat je lang bloedverlies hebt gehad na je bevalling. Wel is het een goed teken: je lichaam herstelt zich en pakt haar natuurlijke cyclus weer op!

LEES OOK: Anticonceptie na de bevalling

Lisse van de Groep

Door

06 maart 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.