Vaker ziek met jonge kinderen

Met jonge kinderen ben je vaker ziek. Dit wisten wij natuurlijk allang, maar nu is het bewezen!

Dat je vaker ziek bent met jonge kinderen was bij ons moeders natuurlijk algemeen bekend. Vooral tijdens en na je bevalling krijgt je weerstand wat te verduren, dus ben je in deze periode helemaal vatbaar. Niet alleen de moeders, maar ook de vaders moeten eraan geloven. En nee, het is geen fabeltje, want nu is het dan toch echt bewezen! 

Jonge ouders vaker ziek

Uit een onderzoek van het CBS bleek dat maar liefst 56% van ouders met kinderen jonger dan 4 jaar ziek waren geweest in de 2 maanden voor ze werden ondervraagd. Zo hadden ze last van verkoudheid, keelontsteking, griep of voorhoofdsholteontsteking. Ook driekwart van de kinderen onder 4 jaar had hier last van. Een troost is dat kinderen die vaker ziek zijn meer weerstand opbouwen. Zij zijn later dus minder (vaak) ziek. Onze tijd komt dus nog!

Ouders van jonge kinderen hebben ruim anderhalf keer zoveel kans om grieperig of verkouden te worden dan mensen zonder kinderen of ouders van kinderen van twaalf jaar of ouder

Jonge kinderen vaak ziek

Een grote veroorzaker kan natuurlijk zijn dat jonge kinderen vaak ziek zijn. Vooral kinderen die naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of kleuterschool gaan pikken daar van alles op. Je kent het vast wel, de eeuwig snotterende peuter. Die niest natuurlijk de hele dag over je heen en, alsof dat nog niet erg genoeg is, smeert zijn snot aan je af. Blegh. Sneu voor je kindje natuurlijk, maar des te logischer dat jij vervolgens ook ziek wordt.

Lage weerstand na bevalling

Tijdens je zwangerschap verbruikt je baby veel vitaminen, mineralen, spoorelementen etc. die jij in je lichaam had opgeslagen. Hierdoor heb jij meer voedingsstoffen nodig om je reserves weer aan te vullen. Toch is het niet helemaal mogelijk deze voorraden weer aan te vullen met voeding en multivitaminen. Tijdens je zwangerschap kom je dus echt al in een dipje wat betreft je weerstand. En dan moet je nog een uitputtende bevalling doorstaan opgevolgd door veel slapeloze nachten en stress. No way dus dat je de mogelijkheid krijgt om voldoende te herstellen. Nu ben je dus een makkelijk doelwit voor allerlei virussen en bacteriën. 

Weerstand verhogen

Maar hoe ga je dit nu oplossen? Nou, de oplossing ligt eigenlijk best voor de hand, want je lichaam heeft dus behoefte aan rust, ontspanning en gezonde voeding. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk! Je kunt dat hele 'gezinscircus' niet even stilzetten, dus hoe doe je dat dan? Hieronder een aantal tips die je zou kunnen proberen.

1. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat. Dit zijn namelijk dé 3 succesfactoren om een optimale gezondheid op te bouwen. Lees bijvoorbeeld het boek van Ria Blom, Regelmaat en inbakeren. Dit kan vooral helpen bij de slapeloze nachten.

2. Probeer een routine met je kindje (en gezin) te krijgen. Dit gaat natuurlijk samen met de regelmaat van puntje 1, maar dit willen we nog even benadrukken. Het wil misschien niet altijd lukken, maar zodra je een routine vindt waar je je aan vast kunt houden keert de rust vanzelf terug in huis.

3. Cijfer jezelf niet te veel weg. Veel moeders trappen hier blindelings in. Je zet je kindje op de eerste plek. Logisch. En dan komt je partner waarschijnlijk op de tweede plek, je werk op de derde plek, het huishouden op de vierde plek en ga zo maar door. Je vergeet eigenlijk voor jezelf te zorgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Lees ook: Tijd maken voor jezelf als moeder: zo doe je dat!

4. Maak dus tijd voor jezelf vrij! Ook weer makkelijk gezegd, begrijpen we. Maar het is o zo belangrijk. Omdat je jezelf snel wegcijfert zeg je misschien die gymdate met je vriendinnen sneller af, sla je je uitgebreide ontbijtje over of neem je maar genoegen met een paar uurtjes slaap. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van een ongezonde lifestyle waar je niet zo makkelijk meer uit komt. 

5. Laat het los. Laat de boel gewoon even de boel. Gaat het echt gewoon even niet zoals je wilt, en lukt het niet om alle balletjes in de lucht te houden mag je er zo nu en dan best eentje laten vallen. Perfecte moeders bestaan niet, maar probeer wel een gelukkige moeder te zijn. Dat is beter voor jou én je gezin. Raak dus niet om ieder klein dingetje gestresst, want daar heeft niemand wat aan!

Komt dit je ook zo bekend voor? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.