Baby verkouden: handige tips

Baby verkouden: handige tips

Kleine kinderen en zelfs baby's zijn regelmatig verkouden. Hoe help je je kleintje hier doorheen? Een aantal handige tips op een rij!

Als je kindje verkouden is, is dat zo sneu en wil je alles doen om je kleintje hier doorheen te helpen. Hoe sneller die verkoudheid voorbij is, hoe beter! Niet alleen is al dat snot vervelend, maar waarschijnlijk slaapt je kindje ook even een stuk onrustiger. Er zijn een aantal dingen die jij kunt om het verkoudheidleed wat te verzachten.

neuspeer baby verkouden

Je kunt de neus van je kindje (even) snotvrij maken met een neuspeertje (ook wel neusreiniger). Deze zijn gewoon bij de drogist op de hoek te krijgen. Je knijpt het peertje in, brengt het in in het neusgat en laat weer los. De neuspeer trekt dan vacuüm en zuigt het snot op. Hierdoor kan je baby weer even vrij ademen. Meestal is dit wel van korte duur, is mijn ervaring. Voor je het weet is het weer snot everywhere.

Zoutoplossing baby

Bij ons is dit altijd al een hele worsteling, maar wel een met een goed einde. We zien het snot voor even verdwijnen en er kan weer vrij geademd worden. Deze vloeibare zoutoplossing (geen neusspray) is al geschikt voor jonge baby's. Je druppelt wat van de zoutoplossing in het neusje van je kind. Belangrijk is dat je het hoofdje een beetje achterover houdt en het is handig als je kindje stil ligt, maar ik kan me niet voorstellen dat er een kind is die dit rustig ondergaat. Wij doen dit altijd voor het slapen gaan zodat onze kleine niet met een verstopte neus hoeft te gaan slapen. 

LEES OOK: Kind ziek - wat zijn je rechten op je werk?

Verkoudheidsbalsem voor baby

Een verkoudheidsbalsem brengt ook altijd wat verlichting. Je smeert dit op de borst en rug van je kleintje en het zorgt ervoor dat je kindje vrijer kan ademen. Je kunt dit vanaf 6 maanden ook voor je baby gebruiken. Bijvoorbeeld Luuf voor baby's, deze bevat geen menthol.

Extra tip: smeer een beetje balsem onder de voetjes van je kindje en doe dan sokken aan. Dit zou ook onwijs goed zorgen voor meer verlichting!

verkouden? Ui onder het bed!

Een doorgesneden ui onder het bed zorgt dat je kleintje ook wat meer lucht krijgt om vrij te ademen. Werkt echt!

Matrasje iets omhoog

Leg iets onder het matrasje van je kindje, bijvoorbeeld een paar opgevouwen handdoeken. Zo ligt je baby met zijn hoofd wat hoger dan met zijn voeten. Dit zorgt ervoor dat hij wat vrijer kan ademen en minder last heeft van het snot in zijn neus.

Frisse lucht

Zodra je naar beneden gaat met je kindje, lucht de kamer waar je kleintje slaapt dan even goed. Frisse lucht is namelijk heel goed tegen het verkoudheidsvirus! Als je kindje goed aankleedt, kun je ook prima buiten een wandeling maken.

Een keertje extra in warm bad

Niet té warm natuurlijk, maar door de warmte van een fijn bad komt het snot wat makkelijker los en kun je dit even goed schoonmaken. Daarnaast zorgt het voor een beetje ontspanning en kan je kleintje hopelijk rustig gaan slapen!

Niet doen: Hoestdrank voor baby

Met hoestdrank voor baby's en kinderen jonger dan twee jaar moet je erg goed opletten. Deze middeltjes hebben geen echt effect en worden daarom niet aanbevolen door kinderartsen. Wanneer je kindje veel hoest of erg verkouden is, is het beter om hem zo goed mogelijk te laten drinken.

LEES OOK: Eerste hulp bij een baby met koorts

Wat is jouw ultieme weg-met-die-verkoudheid tip? 

Rosanne Buitendijk

Door

04 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.