Kind ziek: wat zijn je rechten op je werk qua zorgverlof?

Kind ziek: wat zijn je rechten op je werk qua zorgverlof?

Wat zijn je rechten op je werk als je kind ziek is? Wat is calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof? Hoe lang mag je wegblijven? Wij zochten het uit.

Calamiteitenverlof en kortdurend verlof zijn regelingen waar je gebruik van kunt maken als de kinderopvang of school van je kind ineens belt dat je kind ziek is. Je moet hem zo snel mogelijk komen ophalen, maar je zit op je werk. Wat nu? Wij vertellen je wat je rechten zijn.

Als je baby of kind ineens ziek wordt terwijl jij aan het werk bent, kan dat een hoop stress opleveren. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar hem of haar toe om er voor je kleine te zijn. Een ziek kindje wil maar één ding: bij mama of papa zijn. Gelukkig heb je ook het recht om je kind op te gaan halen. Maar wat moet je dan met je werkgever regelen en hoe lang kun je wegblijven?

Calamiteitenverlof 

Een ziek kind valt onder calamiteitenverlof. Dit is een regeling die bedoeld is voor de eerste opvang van onvoorziene, dringende privéproblemen (dus bijvoorbeeld ook een gesprongen waterleiding). Calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de calamiteit te regelen. Voor een ziek kind mag dit maximaal 24 uur duren.

Je krijgt deze uren in principe doorbetaald (tenzij er in je cao iets anders vermeld staat) en kunt die tijd dus gebruiken om je kind op te halen, in bed te leggen en opvang proberen te regelen voor de dag(en) erna.

Kan werkgever calamiteitenverlof weigeren?

Een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof kan een werkgever niet weigeren. Je moet je leidinggevende wel zo snel mogelijk laten weten dat je van het verlof gebruik wil maken. Niet zomaar overhaast weggaan van je werk dus! Probeer ook in te schatten hoe lang het calamiteitenverlof ongeveer gaat duren.

LEES OOK: Alles over kinderopvangtoeslag

Kortdurend zorgverlof

Als je kind langer ziek is dan 24 uur, is het de bedoeling dat je eerst probeert opvang of oppas te regelen, zodat jij weer aan het werk kunt. Als jij echt de enige bent die op dat moment voor je kind kan zorgen, heb je recht op kortdurend zorgverlof.

Je leidinggevende moet persoonlijk akkoord geven op je verlofaanvraag. Alleen melden dat je niet komt werken en gebruikmaakt van het kortdurend zorgverlof, is niet genoeg. Vaak is het zo dat er eerst wordt gekeken naar andere oplossingen. Kan je rooster misschien aangepast worden? Kun je een dienst ruilen? Is er werk dat je thuis kunt doen? Kun je de uren dat je afwezig bent eventueel op een andere manier compenseren?

Loondoorbetaling bij kortdurend zorgverlof

Als dit allemaal niet kan of niet jullie voorkeur heeft, moet de werkgever jou het kortdurend zorgverlof toekennen, tenzij het bedrijf enorm in de problemen komt als jij er niet bent. Je krijgt dan 70% van je loon doorbetaald. Is dat minder dan het minimumloon, dan krijg je het minimumloon uitbetaald. Je leidinggevende mag wel een doktersverklaring eisen als bewijs dat er écht iets aan de hand is thuis.

LEES OOK: Baby met koorts - dit is wat je moet doen

Hoe lang kortdurend zorgverlof?

Het recht op kortdurend zorgverlof hangt af van het aantal uren dat je werkt. Per jaar mag je maximaal twee keer het aantal uren opnemen dat je in een week werkt (volgens je contract). Als je 32 uur werkt, mag je dus per jaar 64 uur aan zorgverlof opnemen.

Per jaar kun je meerdere keren kortdurend zorgverlof opnemen. Je mag alleen qua totaal aantal uren niet over het maximum heen gaan.

Andere afspraken over zorgverlof in cao

Het kan zo zijn dat in jouw cao andere afspraken staan over calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof, bijvoorbeeld over de loondoorbetaling. Ook kan erin vermeld staan dat de zorgverlofuren worden afgetrokken van je (bovenwettelijke) vakantie-uren. Deze afspraken gaan dan voor.

Mocht je zelf ziek worden tijdens het zorgverlof, dan kan in overleg met je werkgever het zorgverlof worden stopgezet.

LEES OOK: Alles over kinderbijslag

Langdurig zorgverlof

Als je kind langer dan een paar dagen zorgverlof nodig heeft, is er nog het langdurig zorgverlof om gebruik van te maken. Dit is een regeling die je twee weken van tevoren schriftelijk moet aanvragen bij je werkgever. Deze mag je verzoek alleen weigeren als het bedrijf door jouw afwezigheid in serieuze problemen komt. In overleg moet je dan een andere oplossing zien te vinden of een andere verdeling afspreken van de uren die je wil opnemen.

Hoe lang langdurig zorgverlof?

Aan langdurig zorgverlof mag je in een jaar maximaal zes keer je aantal werkuren per week opnemen. Werk je 32 uur per week, dan mag je in twaalf maanden dus maximaal 192 uur aan langdurig zorgverlof opnemen. Je mag in een jaar meerdere keren langdurig zorgverlof opnemen, als je maar niet over het maximum aantal uren heen gaat.

Loondoorbetaling bij langdurig zorgverlof

Tijdens langdurig zorgverlof is je werkgever niet verplicht om je loon door te betalen. Het kan zo zijn dat er in je cao andere afspraken staan over loondoorbetaling. Deze gaan dan voor.

Opbouw vakantiedagen tijdens zorgverlof

Tijdens alledrie de vormen van zorgverlof blijf je gewoon wettelijke vakantiedagen opbouwen. In je cao kunnen afspraken staan over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen en eventueel over het inhouden van de zorgverlofuren op je bovenwettelijke vakantiedagen.

Ouderschapsverlof

Eventueel kun je met je werkgever overleggen of het mogelijk is dat je ouderschapsverlof opneemt. Dit (onbetaalde) verlof is eigenlijk niet specifiek bedoeld voor het verzorgen van een ziek kind, maar je kunt het er wel voor gebruiken.

Ouderschapsverlof mag je opnemen voor ieder kind tot 8 jaar en moet schriftelijk worden aangevraagd bij je werkgever. Ook hiervoor geldt dat je werkgever het niet mag weigeren, tenzij het bedrijf door jouw afwezigheid ernstig in de problemen komt.

Bronnen: consumentenbond.nl, intermediair.nl, rijksoverheid.nl

Marieke van Boven

Door

18 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.