Kinderopvangtoeslag: wat is het, voor wie & wanneer krijg je het?

Kinderopvangtoeslag: wat is het, voor wie & wanneer krijg je het?

Kinderopvangtoeslag is een bedrag waarmee de overheid je tegemoet komt in de kosten voor kinderopvang. Wat is het precies, voor wie is het bedoeld en wanneer krijg je het?

De kinderopvangtoeslag is een bedrag dat je krijgt uitgekeerd van de Belastingdienst om de kosten van kinderopvang te drukken. Gaat jouw kind naar de opvang en hebben jij en je partner een baan? Dan kom je wellicht in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Wij vertellen je er alles over!

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvang is duur, daarom is het maar wat fijn dat de kinderopvangtoeslag bestaat. Dat is namelijk een tegemoetkoming van de overheid om de kosten van kinderopvang enigszins te drukken.

Op basis van je inkomen, het soort kinderopvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat wordt bepaald hoe hoog deze maandelijkse toeslag is. Daarvoor is een tabel met toeslagpercentages opgesteld. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de bijdrage.

Wanneer krijg je kinderopvangtoeslag?

Je komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als jij en je partner allebei werken. Als je alleenstaand bent, geldt ook dat je werk moet hebben. Als je een toeslagpartner hebt, moet diegene ook werken.

Voor wie krijg je kinderopvangtoeslag?

Je krijgt kinderopvangtoeslag voor:

Wanneer er familie of kennissen op je kindje(s) passen, krijg je geen kinderopvangtoeslag.

Wat als je niet werkt

Ook als je niet werkt, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit is het geval als je:

  • een (re-)integratietraject volgt
  • als nieuwkomer een inburgeringscursus volgt
  • student bent bij een door de overheid erkende onderwijsinstelling

Kinderopvangtoeslag aanvragen

De kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Je kunt dit met maar drie maanden terugwerkende kracht aanvragen, dus je moet er niet te lang mee wachten. Het is zonde als je toeslag misloopt! Via Mijn toeslagen vraag je met je DigiD de toeslag aan.

Toetsingsinkomen

Wanneer je kinderopvangtoeslag aanvraagt, wordt er naar je (gezamenlijke) toetsingsinkomen gevraagd. Je moet zelf een schatting maken van dit bedrag. Je kunt dit doen door een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst.

Je verzamelinkomen is ook terug te vinden op je jaaropgaaf of loonstrook. Je kunt het ook opvragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie.

Landelijk Register Kinderopvang

Alleen als de instelling voor kinderopvang waar je kind naartoe gaat door de gemeente is aangemeld bij het Landelijk Register Kinderopvang, krijg je een bijdrage in de kosten van de kinderopvang.

Je sluit zelf een contract af met een door jou gekozen kindercentrum of gastouder en betaalt zelf de gehele factuur, direct aan de instelling of ouder. De kinderopvangtoeslag wordt dan door de Belastingdienst op je rekening gestort.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kun je krijgen?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je inkomen, dat van je eventuele partner, het soort opvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Per jaar worden de percentages en bedragen opnieuw vastgesteld.

Wanneer je weet wat je gezamenlijke toetsingsinkomen is, kun je in de toeslagentabel zien op welk percentage kinderopvangtoeslag jij recht hebt.

Aantal uur kinderopvangtoeslag

Je kunt per kind voor maximaal 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. De kinderopvanguren zijn gekoppeld aan de gewerkte uren van de mínst werkende partner. De berekening gaat als volgt:

  • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
  • Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Maximum uurtarief

De instellingen voor kinderopvang mogen zelf een uurtarief vaststellen. Daarom is de ene opvang duurder dan de andere. Het is wel zo dat de overheid de kosten voor kinderopvang maar tot een maximaal bedrag vergoedt. Dit heet het maximum uurtarief.

Wat het maximum uurtarief is, hangt af van het soort opvang. Ook wordt elk jaar bekeken of  die bedragen moeten worden aangepast. Voor 2021 is het maximum uurtarief voor dagopvang €8,46 en voor buitenschoolse opvang €7,27. Voor opvang via een gastouder geldt een maximum uurtarief van €6,49.

Betaal je een hoger uurtarief bij de door jou gekozen instelling, dan krijg je voor het stukje dat hoger is dan het maximum uurtarief geen vergoeding. Betaal je een lager tarief? Dan krijg je gewoon over dat goedkopere tarief de vergoeding en niet meer.

Kinderopvangtoeslag berekenen

Natuurlijk wil je graag weten op hoeveel kinderopvangtoeslag je ongeveer recht hebt. Ook dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag wijzigen

Als er iets wijzigt in in jouw of jullie situatie, is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan de Belastingdienst. Dit kan namelijk invloed hebben op de (hoogte van de) toeslag(en) waar je recht op hebt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt en meer of minder gaat verdienen. Of misschien ben je gaan samenwonen? Dit heeft meestal gevolgen voor je kinderopvangtoeslag.

Bronnen: belastingdienst.nl, rijksoverheid.nl, nibud.nl, consumentenbond.nl

Marieke van Boven

Door

08 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.