Kinderdagverblijf kiezen? - 11 handige tips

Kinderdagverblijf kiezen? - 11 handige tips

Ben jij op zoek naar een kinderdagverblijf? Er zijn er genoeg, maar waar let je op bij het maken van je keuze? Lees hier onze tips.

In ieder dorp is wel een dagverblijf te vinden en in de stad zitten er soms meer dan twintig. Naar welk dagverblijf ga jij je baby of peuter brengen? Lees hieronder handige tips en criteria die je kan gebruiken om een keuze te maken.

1. Praktische zaken

Kijk welk dagverblijf qua locatie en bereik voor jou ideaal is. Als je iedere dag tien kilometer moet rijden is dat niet handig. Bekijk daarnaast ook de locatie van het dagverblijf ten opzichte van andere plaatsen: is er een park dichtbij, een boerderij of een speelplaats waar de leidsters wel eens heen gaan? Vraag hier ook naar. 

Flexibiliteit

Sluiten de tijden dat je je kind kan halen en brengen aan op je eigen werktijden? En mag je kind ook komen als hij of zij een beetje ziek is? 

Keurmerken

Als een dagverblijf is aangesloten bij het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en geïnspecteerd is door de GGD, is dat een goed beginpunt van je zoektocht. Daarnaast kan een dagverblijf nog verschillende certificaten behalen zoals het HKZ- certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) dat aangeeft dat kinderen opgevangen, begeleid en opgevoed worden door professionals. Het EKO-keurmerk geeft weer aan dat een dagverblijf 100% biologisch eten en drinken aanbiedt. Zet voor jezelf op een rij welke keurmerken jij belangrijk vindt.

2. Veiligheid

Hoe veilig is het dagverblijf? Is het hek om het speelplein altijd goed afgesloten? Staan er voldoende leidsters op de groep? Normaal gesproken heeft een leidster vier baby's of zes oudere kinderen. Weten de leidsters precies wanneer een kind gebracht en gehaald wordt? Het komt soms helaas nog voor dat ouders hun kind gewoon ophalen zonder dat de leidster daar iets vanaf weet. 

3. PEDAGOGISCH BELEID

In het pedagogisch beleid staat wat de visie van de opvang is en hoe de leidsters de ontwikkeling van kinderen willen stimuleren. Kijk goed of de visie ook bij jouw visie aansluit en hoe die visie wordt uitgevoerd in het dagverblijf. Krijgen leidsters regelmatig cursussen om up-to-date te blijven? 

Rondleiding

Een rondleiding geeft je direct een goede indruk van hoe het er aan toe gaat. Je ziet hoe het pedagogisch beleid wordt uitgevoerd en hoe de leidsters met de kinderen omgaan. 

4. OMGANG MET KINDEREN

Hoe gaan de leidsters met de kinderen om? Bieden ze veel verschillende activiteiten aan, maar dwingen ze kinderen niet om mee te doen? Besteden ze voldoende aandacht aan alle kinderen, niet alleen degenen die het hardste schreeuwen? Zijn de leidsters toegankelijk voor kinderen en makkelijk aan te spreken?

Handige tip: als je de kans hebt bij een dagverblijf langs te gaan als ze open zijn, kijk dan hoe de leidsters zich gedragen. Zitten ze op de grond? Dat is heel positief, want dan zijn ze toegankelijk voor baby's die bij ze op schoot willen kruipen. Ook peuters kunnen leidsters dan makkelijker aanspreken en met ze spelen.

Het is gebruikelijk om, als jij je kind komt halen, een overdacht te geven. Hoe is de dag verlopen? Hier kan per dagverblijf behoorlijk veel verschil in zitten. Bij de een zal je alleen te horen krijgen dat je kind goed gegeten, geslapen en gedronken heeft. Een goed dagverblijf zal je ook vertellen aan wat voor activiteiten je kind heeft meegedaan en hoe zijn of haar ontwikkeling is. Vraag hier ook naar bij je rondleiding of in het eerste gesprek. 

5. aandacht voor jou

De klik met de leidsters

Informeer naar de leidsters: zijn er altijd vaste gezichten op de groep of krijgt je kind iedere dag anderen te zien? Is er een vaste invalpool? Voel je een klik met de leidsters die jouw kind dagelijks gaan verzorgen? 

6. De groep

Hoe zit de groep in elkaar? Vaak zijn er hoekjes waar kinderen lekker met poppen of in een keukentje kunnen spelen en de wat rustigere hoekjes waar gelezen of gepuzzeld kan worden. Voor baby's moeten er plekken zijn om de zintuigen te prikkelen.

Check of de temperatuur in de slaapkamer goed is: rond de 18 graden wordt aanbevolen.

Horizontale of verticale groepen

Bij een verticale groep zitten alle kinderen (van 0 tot 4 jaar) bij elkaar in één groep. In horizontale groepen zijn de baby's gescheiden van de dreumesen en peuters. Bedenk van tevoren goed wat jouw voorkeur heeft. Je kan natuurlijk altijd vragen waarom een dagverblijf heeft gekozen om de groepen horizontaal of verticaal aan te bieden.

7. Speelgoed

Wat voor speelgoed is er in het kinderdagverblijf aanwezig? Is er genoeg om mee te bouwen, rollenspellen te spelen en te verven of knutselen? Hoeveel fietsjes en auto's zijn er buiten? Is alles netjes opgeruimd? Kinderen moeten veel speelgoed zelf kunnen pakken en voor een deel zelf kunnen bepalen waar ze graag mee willen spelen.

Wat doen de kinderen de hele dag? Zitten ze alleen maar aan tafel te kleuren, of gaan ze er ook op uit? Besteden ze aandacht aan feestdagen en andere culturen? Er zijn bijvoorbeeld dagverblijven waar kinderen de ene dag zelf soep gaan maken met groenten uit de eigen tuin en de andere dag dansen op oosterse muziek. 

8. Variatie in activiteiten

Buiten spelen

Veel kinderen weten al niet meer waar de groente op hun bord vandaan komt. Leidsters die aandacht besteden aan de natuur en daar veel activiteiten omheen verzinnen zijn zeker een plus. 

9. Heeft het dagverblijf extra opties?

Alle dagverblijven hebben tegenwoordig een gezond beleid waar snoep uitgebannen is. Bij sommige locaties kan je extra's krijgen zoals een warme, biologische lunch en een broodmaaltijd om half vijf zodat je kind al voldaan naar huis gaat. Bij andere dagverblijven is er weer een optie om buiten te slapen. 

10. Praat met andere ouders

Knoop eens een gesprek aan met ouders die hun kinderen gaan halen. Wat vinden zij van het kinderdagverblijf? Praat ook met meerdere ouders, zodat je niet toevallig die ene zeur spreekt die nooit tevreden is of juist de ouder die alles wel best vindt. 

11. Intuïtie

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om jouw gevoel. Wat zegt jouw gevoel over dit dagverblijf? Voel je je prettig bij de leidsters, hoe is de sfeer? Zou je hier je kindje met een gerust hart achter kunnen laten? Vertrouw op je gevoel, dan komt het wel goed!

LEES OOK: Buitenschoolse opvang | Alles over de BSO

Meer over het kinderdag verblijf

Daisy van Schaijik

Door

18 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.