Dé baby-uitzetlijst | Checklist: wat heb je allemaal nodig?

Wat heb je nodig wanneer je een kindje verwacht? Vink gewoon deze baby-uitzetlijst af: dé checklist die je vertelt wat je allemaal in huis moet halen!

De baby-uitzetlijst is een handig overzicht voor als je je eerste kindje verwacht. Want poeh, wat moet je veel spulletjes in huis halen! Wat heb je zeker nodig als je zwanger bent en in de weken erna met je newborn? No worries, wij hebben een handige baby-uitzetlijst gemaakt die je alleen maar hoeft af te vinken.

De eerste weken van je zwangerschap ben je wellicht nog wat voorzichtig met je aankopen. Misschien heb je, om die eerste goede echo of de 12 weken-termijn te vieren, al wel een eerste pakje of knuffeltje gekocht? Wanneer de 20 weken-echo goed is, gaan veel ouders to be (oké, vooral de aanstaande mama’s...) pas écht los. De babykamer wordt ingericht en de nodige spulletjes van de baby-uitzetlijst worden aangeschaft.

Baby-uitzetlijst: wat heb je nodig?

Er zijn online veel baby-uitzetlijsten te vinden. De meeste items die daarop staan heb je echt wel nodig, maar sommige zijn ook wat overbodig. Je zult vanzelf in de praktijk gaan ervaren welke spullen voor jou onmisbaar zijn en welke je liever niet had aangeschaft, omdat je ze toch niet (vaak) gebruikt.

Wij van MiniMe.nl maakten ook een baby-uitzetlijst, op basis van onze eigen ervaringen. Wat mag écht niet ontbreken? Veel dingen zijn logisch, zoals kleertjes en een bedje om in te slapen. Maar er zijn nog veel meer handige en leuke producten om aan te schaffen wanneer je een kindje verwacht. Dusse, uitprinten deze baby-uitzetlijst en shoppen maar!

Nodig voor de bevalling

 • Kraampakket

  Veel zorgverzekeringen stellen een kraampakket ter beschikking wanneer je bij hen meldt dat je zwanger bent en kraamzorg aanvraagt. Soms bieden ze er eentje aan met korting. Wanneer ze er geen hebben, kun je een kraampakket compleet kopen in iedere baby- of thuiszorgwinkel.

  Een kraampakket bestaat uit celstof matjes, voor in het bed van de kraamvrouw. Dit is voor de dagen na de bevalling, waarin je nog veel bloedverlies kunt hebben. Ook zit er kraamverband, maandverband, een navelklemmetje voor de baby, steriele gazen, watten, flesje alcohol, ongeparfumeerde zeep en wat netbroekjes in, om het kraamverband op de plek te houden. Dit zijn artikelen die de verloskundige zal gebruiken bij een thuisbevalling of de kraamverzorgster tijdens de kraamweek.
 • Extra bedverschoningen

  Het kan zijn dat je bed ondanks de voorzorgsmaatregelen toch vies wordt. Zorg er dan voor dat er verschoonsetjes klaarliggen.
 • Bedverhogers/klossen

  In de Arbowet staat dat je bed 80 cm hoog moet zijn voor de kraamverzorgende, gerekend van de grond tot aan de bovenkant van het matras. De meeste bedden zijn niet zo hoog. Bedverhogers (ook wel klossen genoemd) zijn te huur via veel kraamzorg-instellingen of bij thuiszorgwinkels. Lege bierkratten zijn ook goed te gebruiken, mits je bed er wel stevig en stabiel op staat.
 • Grote onderbroeken

  Na je bevalling is het écht héél fijn om ruime, lekker zittende katoenen onderbroeken te dragen. Tip: koop de Mady's van de Zeeman in een flink grote maat. Je gaat ons dankbaar zijn!

Baby-uitzetlijst voor de eerste weken/maanden

In de eerste weken en maanden met je baby heb je producten nodig waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt. Van zoogcompressen tot hydrofiele doeken: ze staan allemaal op deze baby-uitzetlijst!

BABYKAMER

LEES OOK: Babybedje opmaken - zo doe je dat

BABYVERZORGING

BABYKLEDING

Tip 1: Koop nog niet al te veel rompertjes en setjes kleding in de kleine maten. Je weet van tevoren namelijk nog niet hoe groot jouw kindje zal zijn en welke maat hij past. Zodra je baby er is, zijn extra kleertjes en rompers snel genoeg bij besteld of gekocht! Bovendien krijg je van kraamvisite ongetwijfeld ook nog genoeg.

Tip 2: Voor pasgeboren baby's zijn overslagrompers handig, dan hoeft er niks over hun hoofdje. Omslagtruitjes met drukknoopjes en vestjes zijn ook heel fijn voor als je nog niet zo veel ervaring hebt met het aan- en uitkleden van een klein baby’tje.

VOOR IN BAD

LEES OOK: Je baby in bad doen - tips & adviezen

VOOR BORSTVOEDING

VOOR FLESVOEDING

VOOR IN HUIS

VOOR ONDERWEG

Richtlijn baby-uitzetlijst

Deze baby-uitzetlijst is slechts een richtlijn en gebaseerd op de ervaringen van de MiniMe.nl-redacteuren. Dit zijn spulletjes die wij heel fijn vonden en veel gebruikt hebben. De meeste dingen moet je echt wel in huis halen, andere zijn optioneel.

Het is een flinke lijst waar je heel veel geld aan kunt uitgeven, als je dat hebt én wilt. Maar onthoud ook: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen, vraag ook eens rond bij familie of vrienden of zij spullen te leen hebben. En anders is er altijd nog Marktplaats!

Marieke van Boven

Door

22 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

Liz

3 maanden geleden

Goede tips! Ik ga het lijstje voor nummer 2 even opslaan. Ik denk vrijwel alles te hebben, maar vitamine K had ik dan weer niet aan gedacht?. Maar ook een paar dingen die ik onnodig vond babyfoon (zit nog in de verpakking, badcape (gebruik een gewone handdoek, en badthermometer (voelen met elleboog).

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.