Activity gym kopen | Waarom een babygym leuk & leerzaam is!

Activity gym kopen | Waarom een babygym leuk & leerzaam is!

Een activity gym (of babygym) heeft enorm veel voordelen voor je baby. Welke zijn dat en wat zijn je opties? Lees het hier!

Een activity gym (ook wel babygym genoemd) is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Er zijn heel simpele en basic babygyms, maar ook uitgebreide varianten met allerlei kleuren, geluid en lichtjes. Wat is er nou zo leuk aan een activity gym voor je baby?

Een babygym is perfect speelgoed voor de allerkleinsten. Niet alleen zijn ze leuk vermaak voor baby’s, ook hebben ze een leerzame functie. Win-win dus!

Wat is een babygym?

Een activity gym of een babygym is een soort ‘boog’ waar allerlei speeltjes en figuurtjes aan hangen, bijvoorbeeld knuffeltjes, knisperkussentjes en muzikaal speelgoed (meestal in opvallende kleuren en vormen). Hier leg je je kindje dan onder.

Waarom een activity gym kopen?

Vooral in het eerste jaar gaat de ontwikkeling van je kindje enorm hard. Dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk stimuleren! Met een babygym leert je kindje op een leuke manier nieuwe dingen ontdekken. Door de vrolijke speeltjes en/of geluiden wordt de coördinatie van de armen en benen van je baby gestimuleerd en de bewegende figuurtjes of speelbogen prikkelen de nieuwsgierigheid.

Je kindje kan er in het begin alleen nog maar naar kijken, maar als hij wat groter en ouder is, kan hij er ook naar grijpen en de speeltjes zo zelf in beweging brengen. Met een babygym leert je kindje zich bovendien zelfstandig te vermaken; wel zo fijn en handig! Ook is het de eerste vorm van lichaamsbeweging, waar je natuurlijk niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Met een activity gym ontdekt je baby texturen, bewegingen, beeld en geluid.

Voordelen babygym

Door je kindje al op jonge leeftijd met een activity gym te laten spelen, helpt dat om:

  • zijn zintuigen te stimuleren
  • zijn spieren te versterken
  • zijn evenwichtsgevoel te bevorderen
  • zijn coördinatie te stimuleren

Hoe gebruik je een babygym?

Een babygym kun je gewoon op de grond neerzetten, met een speelkleed of zachte dikke deken eronder. Sommige activity gyms hebben al een speelkleed eraan vast, zoals deze mooie van Done by Deer. Andere gyms kun je ook los in de box of in het ledikantje neerzetten.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen

Soorten activity gyms

Er zijn veel verschillende soorten babygyms verkrijgbaar. Er zijn plastic activity gyms, maar ook prachtige van hout die niet misstaan in je interieur, haha! Er zijn gyms die alleen geschikt zijn voor baby’s, maar ook varianten die je langer kunt gebruiken. Waarbij je bijvoorbeeld de speeltjes kunt verwisselen, toevoegen en verplaatsen of de hoogte kunt verstellen zodat kinderen er ook zittend of staand mee kunnen spelen.

Fisher Price activity gym

De activity gyms van Fisher Price zijn enorm populair. De gyms van dit merk gaan lang mee en door de knallende kleuren, lichtjes én geluiden worden de zintuigen van je kindje optimaal geprikkeld. 

Houten babygym

Wanneer je met zorg je huis stijlvol hebt ingericht, zit je misschien niet zo te wachten op een schreeuwend speelding middenin je woonkamer (guilty... ik geef het toe). Er zijn ook hele mooie houten babygyms verkrijgbaar van verschillende merken die je níet perse hoeft weg te moffelen in de voorraadkast zodra je baby op bed ligt.

Wanneer begin je met een babygym?

Natuurlijk is het per baby anders, want ieder kindje ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, maar gemiddeld kun je vanaf een maand of 3 beginnen met een activity gym. Baby’s kunnen dan steeds iets beter zien, worden sterker, beweeglijker en hun nieuwsgierigheid om de wereld om zich heen te ontdekken wordt groter en groter. Ze kijken bewuster naar dingen en realiseren zich dat ze handen en voeten hebben waar ze iets mee kunnen. Met een activity gym kun je dit stimuleren.

Niet elk kindje is er op hetzelfde moment aan toe, dus blijf er vooral bij en kijk hoe hij erop reageert. Begin met een paar minuten per dag en bouw dit langzaam een beetje op. Wanneer je kindje begint te huilen zodra je hem eronder legt, stop er dan mee en probeer het dan na een paar dagen gewoon nog een keer.

Babygym als babyshower-cadeau

Echt mooie babygyms zijn meestal best prijzig. Ik had er zelf eentje hoog op mijn baby-uitzetlijst staan, maar twijfelde nog even wanneer ik ‘m dan zou kopen. Eerst maar eens de écht belangrijke dingen, zo dacht ik.

En toen werd er ineens een babyshower voor mij georganiseerd! Mijn vriendinnen en familieleden hadden bovendien geld bij elkaar gelegd om de activity gym van Done by Deer, die ik zo mooi vond, voor mij te kopen. Wat een perfect gezamenlijk cadeau was dat! Ik was er echt heel erg blij mee en heb ‘m lang en intensief gebruikt voor onze Mila. Sowieso vind ik het een heel slim idee om de centen te bundelen en een wat groter babyshowercadeau te kopen!

Marieke van Boven

Door

02 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.