Babyshower organiseren: zo doe je dat!

Babyshower organiseren: zo doe je dat!

Babyshower organiseren? Wij hebben superhandige tips over leuke dingen om te doen, lekkere hapjes, versieringen en cadeaus!

Als je zwanger bent, is het bijna niet meer de vraag óf je een babyshower krijgt, maar eerder wanneer. En wees gerust: babyshowers zijn écht heel leuk! Werk aan de winkel voor je vriendinnen, moeder of (schoon)zussen! Hoe je een geslaagde babyshower organiseert, lees je hier.

Wanneer een babyshower?

Een babyshower wordt normaal gesproken vóór de geboorte van de kleine gegeven. Het is echt een moment om de aanstaande moeder even in het zonnetje te zetten. Meestal wordt de babyshower gehouden als de aanstaande moeder zo'n 7-8 maanden zwanger is. Kies een datum die niet te dicht bij de uitgerekende datum ligt, want voor je het weet wordt de baby ineens drie weken te vroeg geboren.  

GEBOORTEKAARTJES VAN LIEF, LEUK & EIGEN

Originele geboortekaartjes om zelf te bewerken! Met een collectie van meer dan 1000 kaartjes zit jullie geboortekaartje hier zeker bij! Én het eerste proefkaartjes is GRATIS!

Bekijk hier de geboortekaartjes van Lief, Leuk & Eigen

Wie organiseert de babyshower?

Meestal is het de beste vriendin, zus, schoonzus of moeder die het initiatief neemt. Betrek de aanstaande vader ook in het plan: hij kan je voorzien van de contactgegevens van vriendinnen en collega's die jij misschien niet zo goed kent. En hij kan ervoor zorgen dat de aanstaande moeder dénkt dat ze die ene zondagmiddag bij een tante op bezoek gaan, terwijl er heel wat anders gaat gebeuren...

Wie nodig je uit voor de babyshower?

De meeste vrouwen hebben verschillende vriendinnenclubjes. Het groepje dat je nog kent van school, die paar lieve collega's, zussen en nichten... Vaak kent iedereen elkaar niet even goed, maar het is de kunst om toch gezamenlijk een verrassing te organiseren! De moeder en schoonmoeder worden vaak ook uitgenodigd. Vinden ze hartstikke leuk, want voor hen is de komst van een kleinkind ook reuze spannend.

Praktische tip: een datum prikken

Maak in WhatsApp een groepsapp aan voor de babyshower. Vraag daarin vooral niet wanneer iedereen zou kunnen, maar geef gewoon gelijk een paar data-opties. Dat kan heel makkelijk via de app LouLou. LouLou werkt samen met WhatsApp en zorgt dat je super eenvoudig snel een datum kunt prikken in jullie groepsapp. Werkt echt super! Een good old Datumprikker.nl gaat natuurlijk ook prima.

Waar vier je de babyshower?

Een babyshower kun je vieren waar je maar wilt: in het park, bij de aanstaande mama thuis, bij een van de vriendinnen of familieleden thuis of in een restaurantje waar jullie gaan high tea'en. Het is maar net wat uitkomt en met welke smoes je de zwangere naar de juiste locatie weet te lokken!

Babyshower thema

Is een thema voor een babyshower echt nodig? Niet echt, maar als de aanstaande moeder héél erg fan is van Mickey Mouse of een enorm gepassioneerde politieagente is, kan dat best grappig zijn. Vaak weten jullie al of de baby een jongetje of meisje is, waardoor je je kunt uitleven met roze of blauwe hapjes en versieringen.  

Babyshower versiering

Natuurlijk hoef je niet te gaan voor standaard roze of blauw. Misschien heeft de aanstaande moeder de babykamer al klaar en weet je dat het kamertje draait om flamingo's, een botanische touch heeft of volgeplakt is met Batman-muurstickers.  Daar kun je wel wat mee! Ook pastelkleuren, oudroze met goud en monochroom zwart-wit zijn kleurencombinaties die zich goed lenen voor een mooie aankleding.

Vaak kun je veel leuke versieringen vinden bij winkels als Action, maar ook online is er veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de supergave decoratie van Partydeco.nlfeestversiering van HEMA.nl of de babyshower-versiering van Xenos

Als de babyshower bij iemand thuis is, kun je je natuurlijk helemaal uitleven met versieringen. Gaan jullie naar een horecazaakje, dan kun je daar vaak ook zelf nog het een en ander versieren. Soms hebben zij zelf ook versiering, dus check dat even! 

Must-have babyshowerversiering

Babyshower hapjes

Gaan jullie lekker ergens high tea'en of lunchen, dan hoef je je geen zorgen te maken over de hapjes. Wordt de babyshower bij iemand thuis of in het park gehouden, dan moet je zelf zorgen voor hapjes en drankjes. Je kunt aan iedereen een bijdrage vragen zodat jij alles koopt, of je kunt iedereen vragen wat lekkers te maken of te kopen en mee te nemen. Denk aan: cupcakes, cakepops, macarons, koekjes, taart, donuts, marshmallows, chips, hartige muffins, scones, worstenbroodjes, fruitspiezen, zelfgemaakte limonade, frisdrank, wijn. Tip: ook allerlei soorten snoep kun je tegenwoordig heel makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Candyonline.nl!

Laat iedereen dit ook weer in de app LouLou aangeven, zodat niet iedereen hetzelfde meeneemt. Het is leuk om een tafel mooi te dekken met een tafelkleed en alle hapjes mooi te presenteren op etagères en mooie bordjes. Smullen maar! 

Wat ga je doen op een babyshower

Babyshower-spelletjes zoals de buikomvang raden en luier ruiken horen wat ons betreft wel in de categorie 'Neee doe me dat niet aan!' Maar ieder zijn ding. Het is sowieso slim om wat activiteiten te plannen, zodat het allesbehalve een saaie zit wordt. Zeker als er veel kleine vriendinnenclubjes zijn die elkaar niet goed kennen, heb je vaak wel iets nodig om de sfeer te doen ontvlammen. 

Leuk om te doen op een babyshower:

 • Foto's maken
  Met een paar leuke (baby)fotoprops kun je hele leuke foto's maken met de aanstaande moeder! 
 • Babyshower invulkaarten
  Laat iedereen deze grappige invulkaarten invullen. De meeste kaarten laten je voorspellen hoe de baby zal gaan heten en een lieve wens achterlaten. Een leuk souvenir voor de mama in spé!
 • Babyshowerboek
  Ook leuk: een babyshowerboek! Hierin kun je ook de naam voorspellen, maar er staat bijvoorbeeld ook een mini-babyquiz in, je kunt de babyfoto's van alle gasten inplakken zodat de mama kan raden wie wie is. Een soort dagboek en entertainmentprogramma in één!
 • 30 Seconds babyquiz
  Een beetje actie en hilariteit mag er zeker wel in. Je kent vast het gezelschapspel 30 Seconds wel. Maak twee teams die tegen elkaar strijden. Eén persoon uit het team omschrijft iets, wat de rest van het team moet raden. Natuurlijk doe je dit helemaal in babythema. Omschrijf bijvoorbeeld kolven, spuitpoep, hydrofiel luiers, krampjes, de hielprik, de kinderwagen and so on. Wie weet de meeste dingen te raden? 
 • Baby playlist
  Laat iedereen binnen een minuut zo veel mogelijk liedjes met het woord 'baby' erin noemen of opschrijven. Zet deze nummers vervolgens allemaal in één Spotify-lijst en je hebt gelijk jullie playlist voor deze babyshower.

Babyshower-cadeaus

Hoewel het zeker geen verplichting is, is het wel heel leuk om de aanstaande mama te verwennen met leuke cadeaus. Iedereen kan zelf iets meenemen, maar waarom zouden jullie niet je krachten (en geld) bundelen om samen een groter cadeau te geven? Leuke tips voor grotere babyshowercadeaus vind je hier!

budget voor de babyshower

Een hele babyshower organiseren kan soms duurder uitvallen dan je denkt. Je kunt dit oplossen door te vragen of iedere gast een kleine bijdrage levert. Je kunt dit ook weer heel makkelijk doen door een betaalverzoek of Tikkie te sturen in de groepsapp. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, zijn de kosten voor decoratie, gezamenlijk cadeau én eventueel hapjes en drankjes die jij koopt of die jullie krijgen in het restaurantje waar jullie heen gaan. 

Heb je zelf nog handige aanvullingen die een babyshower onvergetelijk maken? We horen graag je tips en ideeën!

Rosanne Buitendijk

Door

09 maart 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.