Babybedje opmaken: zo doe je dat

Babybedje opmaken: zo doe je dat

Er zijn een paar belangrijke richtlijnen voor het opmaken van een babybedje. Zo doe je dat!

Een eigen bedje, of dat nou een wiegje of ledikant is, is de veiligste slaapplek voor je baby. Maar hoe moet je zo’n babybedje nou opmaken? Daar zijn bepaalde regels (beter gezegd: richtlijnen) voor. Wij vertellen het je!

Wiegje of ledikantje

Veel nieuwe ouders laten hun baby eerst een tijdje in een wiegje slapen, vaak in hun eigen slaapkamer. Een wiegje is veilig te gebruiken tot je kindje beweeglijker wordt. Dit is meestal het geval tussen 3-6 maanden. Als je baby kan draaien, is er namelijk een risico dat het met zijn mondje en neusje tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen. 

Een ledikant kun je veilig gebruiken tot ongeveer 2,5 jaar. Daarna is het verstandig om over te stappen naar een peuterbed.

LEES OOK: Zo laat je je baby veilig slapen

Babybedje opmaken: dit heb je nodig

Om een babybedje goed en veilig te kunnen opmaken, heb je een aantal dingen nodig:

Babybedje verkort opmaken

Het maakt niet uit hoe groot het wiegje of ledikantje is, een babybedje moet je ‘verkort opmaken’. Dat betekent dat je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde aan moet liggen om veilig te kunnen slapen. Op die manier kan je baby niet naar beneden en dus onder de dekens schuiven. Het hoofdje van je baby ligt dus niet bij het hoofdeinde, maar ergens halverwege het bedje. Het beddengoed komt ongeveer tot zijn schouders.

Babybedje opmaken in 5 stappen

  1. Doe de molton om het matras of leg de molton-onderlegger op het matrasje.

  2. Trek het hoeslakentje om het matras met de molton. Zorg ervoor dat het hoeslaken strak en glad om het matrasje heen zit, maar dat het matras niet opkrult in de hoeken of aan de uiteinden.

  3. Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, leg je een hydrofiele doek. Dit is handig voor als je baby heeft gespuugd of gekwijld; dan hoef je niet direct het hele bedje te verschonen. Deze doek vervang je elke dag.

    Je kunt eventueel ook een hydrofiele luier ter hoogte van de billetjes leggen. Mocht er een luier doorlekken, is je beddengoed beschermd.

  4. Leg het dekentje en lakentje op elkaar en zorg ervoor dat het lakentje zo’n 20 cm uitsteekt boven het dekentje. Sla het lakentje vervolgens om, zodat dit stuk over het dekentje heen valt. 

  5. Maak het bed verkort op vanaf het voeteneinde. Als het beddengoed te groot is en je veel stof over hebt, vouw je dat aan het voeteneind en aan de zijkanten onder het matras zodat het goed strak zit.

Kraamverzorgende weet raad

Weet je niet zeker of je het goed gedaan hebt? Don’t worry, de kraamverzorgende die jullie bijstaat in de kraamweek, is een expert op het gebied van babybedjes opmaken. Zij zal ‘t voor de zekerheid even checken en indien nodig goed uitleggen.

LEES OOK: Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Don’ts voor het babybedje

Als je het babybedje gaat opmaken, is het belangrijk om deze dingen vooral niet te doen:

  • Geen zachte materialen

    Zorg voor een vlak, stevig en goed passend matras in de wieg of het ledikantje. Stabilisatierollen, hoofdkussen, bedverkleiners of hoofdbeschermers worden afgeraden.
  • Geen grote knuffels

    Het is niet verstandig om kussens en grote knuffels in het bedje te leggen. Je baby kan hier tegenaan rollen en in ademnood komen. Een kleine, zachte knuffel of doekje van een niet te zware stof kan wel. Let er wel op dat daar geen zacht plastic in verwerkt is en dat het geen versiersels (zoals oogjes of knoopjes) heeft die kunnen losraken.
  • Geen zeiltje

    Het wordt ook afgeraden om een (plastic) zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag in het bedje te leggen. Wil je dat perse wel, om het matras te beschermen, zorg er dan voor dat je baby er met zijn onderlichaam op ligt en niet met het hoofdje en de schouders.
  • Geen dekbed

    De eerste twee jaar wordt het afgeraden om een dekbed te gebruiken voor je kindje. Die zijn vaak veel te warm. Bovendien ligt een dekbed los op het bed, waardoor je kindje met zijn hoofdje eronder kan komen en zo niet goed meer kan ademen.

Baby in slaapzak

Je kunt je baby ook heel goed in een slaapzakje laten slapen, vanaf de geboorte tot ongeveer 2 jaar. Dit is een heel veilige optie en je hebt dan in principe geen laken en dekentje nodig. De voordelen van een babyslaapzak zijn:

  • hij kan niet onder het beddengoed terechtkomen met zijn hoofdje
  • jonge baby’s rollen minder makkelijk om naar de buik
  • je baby kan zich niet bloot woelen (en het dus niet koud krijgen)
  • een kindje kan moeilijker uit bed klimmen

Een dunne slaapzak kun je eventueel wél nog combineren met een laken en dekentje.

LEES OOK: Alles over het inbakeren van je baby

Vind de mooiste webshops voor de babykamer

Nog meer inspiratie op doen voor het inrichten en stylen van de babykamer? Via onze handige bedrijvengids vind je de leukste en mooiste webshops met te gekke én handige spulletjes.

Neem snel een kijkje in ons overzicht!

Bronnen: consumentenbond.nl, veiligheid.nl, kraamzorghetgroenekruis.nl

Marieke van Boven

Door

12 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.