Hydrofiele doeken: waar gebruik je ze allemaal voor?

Hydrofiele doeken: waar gebruik je ze allemaal voor?

Hydrofiele doeken: als zwangere vrouw kom je die term vast ineens overal tegen. Wat kun je allemaal met een hydrofiele doek? Wij vertellen het je!

Hydrofiele doeken: als new mom kun je écht niet zonder. Als je zwanger bent, heb je vast al vaak de tip gekregen om héél veel hydrofiele doeken aan te schaffen. Onze tip: koop er nog maar een paar bij, want je gebruikt ze werkelijk óveral voor!

Hydrofiele doeken zijn voor moeders echt de uitvinding van de eeuw. Niet alleen zijn ze super handig, ze zijn ook heel erg leuk om te kopen of krijgen. Je hebt hydrofiele doeken namelijk in allerlei kleuren en met schattige printjes. Wij vertellen je alles over deze multifunctionele ‘wonderdoek’!

Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers?

Hydrofiele doeken worden ook vaak hydrofiele luiers genoemd, hoewel ze niet vaak als luier worden gebruikt. Het zijn dunne, zachte doeken van 100% soepel katoen die goed vocht absorberen en snel drogen. Ze zijn bovendien heel fijn voor de gevoelige huid van je baby.

Je hebt hydrofiele doeken in verschillende maten, waarvan de meest gebruikte zo’n 70x70 cm is en de XL-versie rond de 120x120 cm groot is.

Jollein 4-pack cactus 70x70 cm

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor?

Met een hydrofiele doek kun je werkelijk vanalles doen. Daarom wordt in baby-uitzetlijsten en ongetwijfeld ook door je mom-friends vaak aangeraden om er flink wat op voorraad te hebben. Benieuwd op welke manieren je zo'n hydrofiele doek kunt gebruiken? Wij zetten het voor je op een rij:

Als handdoek

Je baby afdrogen met ruwe badhanddoek is niet zo fijn voor het tere huidje. Hydrofiele doeken zijn daarom ideaal als handdoek. Ze nemen het vocht snel op en omdat de stof dun is, kun je ook in huidplooitjes en tussen de teentjes komen. De doek droogt heel snel, wat ideaal is als je aan het strand of bij het zwembad zit.

Als spuugdoek

Het komt bij baby’s nogal eens voor dat er bij het boeren een beetje melk terugkomt. Of je kleine is een gulzige drinker, waardoor de melk op een gegeven moment tot in z’n nek zit. Ook dan komt een hydrofiele doek van pas! Je hebt overigens ook kleine hydrofiele monddoekjes van 30x30 cm, die zijn ook heel handig om in te slaan.

Als poetsdoek

Zodra je kindje andere dingen gaat eten dan melk, is een hydrofiele doek erg handig om vieze mondjes, handjes en voetjes mee schoon te vegen. Als dat droog niet lukt, maak je gewoon een stuk doek nat. Droogt toch zo weer op!

1. Aden + Anais 4-pack 120x120 cm
2. Laessig Little Chums 3-pack 80x80 cm
3. Meyco 3-pack 70x70 cm

Als slabbetje

Nog even over die hapjes: dat gaat nooit vlekkeloos, dus een slabbetje is hoognodig. Die hoef je niet per se apart te kopen, een hydrofiele doek knoop je net zo makkelijk om de hals van je baby.

Als ondergrond in het babybedje en de kinderwagen

Om te voorkomen dat je niet altijd meteen het héle babybedje hoeft te verschonen (niet de leukste klus...), kun je een hydrofiele doek in het bedje leggen, onder het hoofdje van je baby. Die vangt kwijl, zweet en spuug makkelijk op en zo hoef je alleen de doek regelmatig te vervangen. Ook handig in de kinderwagen.

Als ondergrond bij het verschonen

Om te voorkomen dat je niet iedere keer de hoes van het aankleedkussen moet vervangen bij het minste of geringste vlekje, kun je er een hydrofiele doek op leggen als ondergrond. Mocht het verschonen niet helemaal vlekkeloos gaan, hoef je alleen een schone doek neer te leggen en klaar ben je weer! Wanneer je op locatie verschoont, is het ook wel zo prettig om even een hydrofiele doek als ondergrond te gebruiken.

Bij jongetjes kun je de doek overigens ook even over het blote piemeltje draperen. Mocht ie ineens de behoefte voelen om te gaan plassen, zijn in ieder geval de muren (en je gezicht, haha!) beschermd.

Als ondergrond in de autostoel

De stof van je autostoeltje kan erg heet worden op een warme dag. Je kunt er dan een hydrofiele doek in leggen ter bescherming van je baby. Als je kind veel spuugt of knoeit, kun je de doek er ook standaard in laten liggen. Die is namelijk makkelijker te wassen dan de bekleding van je Maxi-Cosi!

1. Woezel & Pip 3-pack 120x120 cm
2. Done by Deer 2-pack 120x120 cm
3. HEMA 3-pack 60x60 cm

Als bescherming tegen de zon

Je kunt een dunne hydrofiele doek gebruiken om je baby te beschermen tegen de felle zon, bijvoorbeeld door ‘m losjes over de (kap van de) kinderwagen te hangen. Let er wel op dat je de kinderwagen niet helemaal afschermt! Er moet genoeg ventilatie zijn, zodat de temperatuur in de kinderwagen niet te ver oploopt.

Als dunne deken

Bij warm weer wil je je baby niet onder een dikke deken leggen. Dan is een hydrofiele doek ideaal!

Als afscherming bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft op andere plekken dan thuis, vind je het misschien prettig om je boob en/of je kindje enigszins af te schermen. Een hydrofiele doek sla je eenvoudig om jezelf of je kindje heen.

Als knuffeldoekje

Sommige baby’s en peuters vinden het fijn om aan iets te friemelen, bijvoorbeeld in bed. Dat geeft ze een veilig gevoel! Een hydrofiele doek kan als zo’n knuffeldoek gebruikt worden.

Als speelkleed

Hydrofiele doeken kunnen ook fungeren als speelkleed in de tuin, het park of op het strand. Zeker als je de XL-variant hebt, zijn ze groot genoeg om lekker op te liggen en rollen.

LEES OOK: De leukste hydrofiele doeken & swaddles

Hydrofiele washandjes

Naast hydrofiele doeken en monddoekjes zijn er ook hydrofiele washandjes te koop. Het is slim om er een aantal aan te schaffen, want dit zijn de fijnste washandjes voor een pasgeboren baby. Je gebruikt ze bij het badderen of als je ‘s ochtends met de hand het gezicht en lijfje wast!

Aden + Anais 4-pack 120x120 cm

Hydrofiele doeken kopen

Het is handig om een stapeltje simpele witte hydrofiele doeken in huis te halen, maar ga vooral ook los met leuke kleurtjes en printjes. Als kraamcadeau zijn ze trouwens ook heel leuk, de kersverse ouders zullen er blij mee zijn. Een extra hydrofiele doek is namelijk nooit weg!

Marieke van Boven

Door

28 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.