Planten in de babykamer: ja of nee?

Planten in de babykamer: ja of nee?

Planten op de babykamer? Dat kan heel goed! Het heeft zelfs veel voordelen. Check hier alle ins & outs.

Ben je druk bezig met het inrichten van hét plekje voor je soon to be born baby en twijfel je of je planten in de babykamer wil zetten? Wij doken in dit onderwerp en zochten uit of het een goed idee is, wat de voordelen zijn en voor welke planten je dan het best kunt kiezen!

Voor veel moeders is het inrichten van de babykamer een van de leukste klusjes tijdens de zwangerschap. Je hebt negen maanden de tijd om er een fijne plek van te maken waar jouw kindje zich helemaal op zijn gemak zal voelen. Zo leuk, nieuwe spulletjes kopen en alles mooi stylen! Vooral in de periode dat de de nesteldrang flink op komt zetten, zijn veel zwangere dames vaak in het babykamertje te vinden. 

LEES OOK: Babykamertrends

babykamer met plant

Planten op de baby-uitzetlijst

Natuurlijk is er de baby-uitzetlijst: een checklist waarop staat wat je allemaal in huis moet hebben voor als de baby er is. Het is heel handig om deze aan te houden als leidraad wanneer je de babykamer gaat inrichten. Wat daar echter niet op staat, zijn planten! Ze horen niet bij de standaard benodigdheden voor je kindje, maar worden door veel moms to be toch aangeschaft. Dit is waarom!

Voordelen planten in huis

Planten zijn ten eerste natuurlijk heel decoratief. Ze staan gezellig, ze vullen de ruimte mooi op naast meubels en ze zorgen voor een fijne, rustige sfeer. Daarnaast zijn planten ook heel goed voor je. Planten hebben een paar belangrijke voordelen voor je gezondheid:

 • zuiveren de lucht
 • zorgen voor betere concentratie
 • helpen tegen hoofdpijn
 • verminderen droge ogen
 • helpen bij problemen met de luchtwegen

Planten in de babykamer: doen!

Planten zijn dus heel nuttig, vooral in de slaapkamer. Ze produceren zuurstof, wat voor een schonere lucht en betere nachtrust zorgt. Ideaal dus ook voor baby’s! Wil jij planten in de babykamer zetten? Let er dan wel goed op welke planten hiervoor geschikt zijn. Giftige planten zijn bijvoorbeeld geen goed idee! Baby’s ontwikkelen zich snel: ze zitten met hun grijpgrage handjes overal aan en stoppen alles in hun mond.

LEES OOK: Inspiratie - te gekke botanische babykamers

plant in babykamer

Welke planten in de babykamer?

Je hoeft de babykamer niet gelijk om te toveren tot een urban jungle, een paar plantjes neerzetten is al genoeg. Maar welke planten moet je dan kopen voor in de babykamer? Dit zijn goede opties:

1. Pannenkoekplant

De pannenkoekplant is een hip plantje dat de meeste mensen wel kennen. Deze plant met zijn mooie ronde bladeren is makkelijk te onderhouden en je kunt ‘m zelf stekken!

2. Ananasplant

De Ananasplant wordt veel gekocht voor in de babykamer, omdat deze vooral in de nacht veel zuurstof produceert. Dat komt baby’s nachtrust natuurlijk ten goede en dat willen we als moms allemaal, haha...

3. Aloë Vera

Ook de Aloë Vera-plant geeft vooral ‘s nachts veel zuurstof af en is makkelijk te verzorgen. Perfect voor iedereen zonder groene vingers.

4. Bananenplant

De Bananenplant heeft een plek met veel licht nodig, dus dat moet maar net het geval zijn in je babykamer. Als je ‘m regelmatig water geeft, groeit ie in korte tijd uit tot een flinke plant!

5. Scindapsus Pictus

Hangplanten staan (of hangen...) superleuk in de babykamer! Hang ze aan een grote haak in het plafond in een hoekje van de kamer of zet ze op een kast of plankje. De Scindapsus Pictus heeft weinig verzorging nodig. Ideaal!

6. Cactus

De cactus heeft natuurlijk weinig verzorging nodig. Je hebt ze in allerlei soorten en maten! Zet een paar cactussen in verschillende groottes en in gekleurde potjes op een plankje; je zult zien dat dat hartstikke gezellig staat!

7. Air plants

Air plants zijn vrolijke kleine plantjes met heel kleine of zelfs zonder wortels. Ze gaan heel lang mee met heel weinig water. Je ziet ze vaak in (glazen) potjes, leuke hangers of op kleine standaardjes.

Airplant

Weinig zonlicht in de babykamer?

Sommige planten hebben veel zonlicht nodig. De babykamer is vaak donker(der), omdat je de gordijnen dicht doet als je kindje gaat slapen. Ook als je gewoon weinig natuurlijke lichtinval in de babykamer hebt, is het slim om je keuze voor de plantjes daarop aan te passen. De Sanseveria heeft bijvoorbeeld minder zonlicht nodig.

Tips verzorging planten in de babykamer

Ben je van plan om planten in de babykamer te zetten? Check dan snel deze verzorgings- en veiligheidstips, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt:

 • Kies een veilige plek, buiten bereik van je kindje. Zet ze bovenop een kast of plankje, bijvoorbeeld een hangplant!
 • Koop makkelijk te onderhouden kamerplanten die niet veel verzorging nodig hebben.
 • Check goed of de plant niet giftig is.
 • Hang of zet geen plantjes boven het wiegje of ledikant. Dan kunnen er blaadjes in het bedje vallen die je kindje dan (per ongeluk of expres) in z’n mond stopt.
 • Zet je plantjes op een stabiele ondergrond, zodat ie niet zomaar ineens omvalt.
 • Controleer regelmatig of er geen beestjes of schimmels in de plant of de potgrond groeien.
 • Geef ze voldoende water en verwijder dode blaadjes regelmatig.

Planten online kopen

Wist je dat je planten ook heel makkelijk online kunt kopen? Scheelt weer een autoritje met de ramen open en je planten er half uithangend. En onnodig sjouwen wil je als zwangere vrouw natuurlijk sowieso niet. Shop de mooiste kamerplanten hier!

Geen groene vingers? Ga voor kunstplantjes!

Ook als je niet beschikt over groene vingers, kun je in de babykamer een fijne, groene sfeer creëren. Er zijn namelijk hele mooie kunstplantjes te koop die niet van echt te onderscheiden zijn! Je zet ze neer en hoeft er vervolgens niet meer naar om te kijken. Wel zo makkelijk.

 

hebben jullie al GEBOORTEKAARTJES?

De mooiste geboortekaartjes om zelf te bewerken! Met een collectie van meer dan 1000 kaartjes zit jullie geboortekaartje hier zeker bij! Én het eerste proefkaartjes is GRATIS!

Bekijk hier de geboortekaartjes van Lief, Leuk & Eigen

Marieke van Boven

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.