Ledikant kopen: waar let je op?

Ledikant kopen: waar let je op?

Op zoek naar het perfecte ledikant voor jouw baby? Wij hebben alle tips voor je op een rijtje gezet voor als je een ledikant gaat kopen!

Een ledikant is een must-have in de babykamer. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren en voor jou is het natuurlijk belangrijk dat het babybedje helemaal past bij de babykamer. Maar een ledikant voor de baby kopen gaat verder dan alleen het kijken naar de looks en daarom lees je hieronder waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een ledikant! 

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een ledikant gaat kopen:

 • juiste maat
 • verstelbare bodem
 • comfort en afwerking

EEN ledikant of een wieg?

Eén van de belangrijkste levensbehoeftes van een pasgeboren baby is slapen. In het begin doen ze dat vaak nog niet op hun eigen kamertje en kiezen veel ouders voor een wiegje of co-sleeper naast hun bed in plaats van een ledikant. Een wiegje of co-sleeper is namelijk kleiner, zorgt net even voor wat meer geborgenheid en is ideaal bij nachtvoedingen! 

Voor welke leeftijd is een ledikant geschikt?

Dat veel ouders kiezen voor een wieg, wil natuurlijk niet zeggen dat jouw newborn niet in een ledikant mag slapen. Integendeel zelfs, want baby’s kunnen en mogen vanaf de geboorte al in een ledikantje slapen. Het is maar net waar jullie je fijn bij voelen!

Als je jouw baby in de eerste weken of maanden bij jullie op de kamer wil laten slapen, is een wiegje of co-sleeper echter simpelweg praktischer: een ledikant is groter, zorgt daardoor in kleine ouderslaapkamers vaak voor onhandige situaties en door de spijlen in het ledikant kun je jouw baby minder makkelijk pakken voor een nachtvoeding.

Tijd voor een ledikant

Natuurlijk komt er altijd een tijd dat een wiegje te klein is (na zo’n vijf maanden), je de baby toch wel heel graag op zijn eigen kamer wilt laten slapen en/of hij ook een stuk beweeglijker wordt. Slapen in een wiegje kan door het laatste zelfs gevaarlijk worden, want door de grootte van de wieg kan jouw baby zichzelf klem rollen, in ademnood raken en in sommige gevallen zelfs eruit vallen. Tijd dus voor een ledikant en no worries about the money, want je hebt hem echt nodig en slapen in een goed ledikant kan jouw kindje tot hij 2 à 3 jaar is! 

LEES OOK: Je baby in eigen kamer laten slapen | De tips!

babykamer-wit-ledikant

wat voor soort ledikanten zijn er?

Ledikanten zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Een ledikant met lades, robuuste ledikanten, ledikanten van hout, MDF of metaal, doorgroei-ledikanten, ledikanten met juniorzijden, ledikanten met een verstelbare bodem en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vormen en kleuren! 

De keuze is reuze en het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat of waar je naar op zoek bent. Wil je een ledikant dat je later kunt ombouwen tot peuterbed? Wil je een ledikant met lades waar je spulletjes voor de baby in kan opbergen? Wil je per se een rond ledikant? Of ben je op zoek naar een ledikant waar ook een bijpassende commode of kledingkast voor verkrijgbaar is, zodat je met één stijl de perfecte babykamer kunt creëren?

Tips voor het kopen van een ledikant: waar moet je op letten?

Je hebt het net gelezen: niets is haast onmogelijk als het gaat om het vinden van het perfecte ledikant, maar er zijn wel een aantal hele belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n babybedje: 

De juiste maat ledikant

Een ledikant is standaard verkrijgbaar in de maat 60x120 cm en dan is het belangrijk dat de breedte tussen beide zijden minimaal 55 cm is. Ook moet je kijken naar de ruimte tussen de spijlen. Er moet minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm tussen de spijlen zitten, want die afstand(en) zorgen ervoor dat jouw baby niet beklemd raakt, er niet doorheen kan glippen en vrij kan ademen als hij tegen de zijkant aan rolt. De zijwanden moeten, vanaf de bedbodem gemeten, minimaal 60 cm hoog zijn en de spijlen moeten doorlopen tot de boden.

Van ledikant naar peuterbed

Ben je meer van de duurzaamheid en ben je dus op zoek naar een ledikant dat je later kunt ombouwen tot peuterbed? Dan kun je bij onder andere Babypark en Van Asten Babysuperstore kiezen voor een ledikant in de maat 70x140 cm! Hier zitten dan één of twee aparte juniorzijden in verwerkt, zodat, wanneer de tijd rijp is, je het ledikant kunt ombouwen tot peuterbed. Handig! 

LEES OOK: Van ledikant naar peuterbed | Tips & tricks

babykamer-ledikant

Ledikant met verstelbare bodem

Een ledikant met een verstelbare bodem is super fijn voor jezelf, want je kunt je kind makkelijker uit bed halen. In de eerste maanden zet je hem op de hoogste stand, maar gaat jouw baby zitten of zichzelf optrekken aan de spijlen, dan is het belangrijk dat je de bodem in de onderste stand zet om uit bed vallen te voorkomen! 

De norm geeft aan dat er in de laagste stand minimaal 50 cm afstand moet zijn tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant en in de hoogste stand moet dit tussen de 20 cm en 30 cm zijn! Heb je een ledikant waarbij je de zijkanten of wanden kunt verwijderen? Kijk dan goed of er een kindveilige sluiting op zit! Kinderen zijn slimmer dan je denkt en voor je het weet, kukelen ze zo voorover het ledikant uit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Comfort en de afwerking van een ledikant

Een goede nachtrust voor je kind begint bij comfort en dat stopt niet bij het kopen van een babymatras, want ook de bodem van het ledikant speelt hierin een belangrijke rol! Deze mag namelijk niet doorzakken, als hij in hoogte verstelbaar is moet de vergrendeling van het systeem in orde zijn en wist je dat een lattenbodem beter ventileert dan een geperforeerde hardboardplaat? 

Naast een goede bodem en een goed matras, zijn ook scherpe punten, schroeven en knoppen een ‘No Go’. Wil je graag een ledikant van hout? Kies dan voor een harde houtsoort, bijvoorbeeld beuken, om splinters te voorkomen.

Let als je gaat kijken voor een ledikant ook even op de kwaliteit van de verf. Deze mag namelijk niet loslaten! Heb je er een DIY-project van gemaakt en wil je de wieg graag zelf gaan verven? Gebruik dan verf op waterbasis en schilder een paar dunne lagen over elkaar. Mocht je baby een keer op het hout sabbelen, dan laat het in ieder geval minder snel los!

Veilige omgeving

Niet belangrijk voor de aanschaf, maar wel belangrijk als je een ledikant hebt aangeschaft: de omgeving waar je het ledikant in plaatst! Zet hem bijvoorbeeld niet te dicht bij een kachel, verwarming of raam. Dan heb je namelijk kans op tocht én bij een hoge verwarmingstemperatuur kan je baby zelfs oververhit raken. Ook is het belangrijk dat je het ledikant op ruime afstand van dingen zet waar je kind in verstrikt kan raken. Snoeren, koordjes of gordijnen; zorg ervoor dat ze niet in de buurt zijn! 

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

babykamer-hout-ledikant

Wat kost een ledikant?

De prijs van een ledikant verschilt per merk, uitvoering en maat. De goedkoopste ledikanten beginnen bij ongeveer €90, terwijl de meest luxe variant zo rond de €800 à €900 zit. En wil je graag een meegroei-ledikant? Dan moet je toch echt wel rekenen op prijzen vanaf €300. 

Goed om te weten is dat het duurste ledikant niet altijd de beste is, maar goedkoop kan ook duurkoop worden. Kwaliteit en een goede nachtrust voor jouw kind: daar draait het om en dan is het belangrijk om goed op de punten te letten die we hierboven hebben besproken.

Ledikant kopen: nog even in het kort

Als je een ledikant gaat kopen, moet je dus op de volgende dingen letten:

 • De juiste maat
 • Verstelbare bodem
 • Comfort en afwerking

Online ledikant kopen

Shoppen voor een ledikant, het kan tegenwoordig ook online! Om je een beetje op weg te helpen, hebben we onze favoriete sites én onze favoriete ledikanten hieronder voor je op een rijtje gezet:

 collage-ledikanten

 1. Kidsmill - Sixties Babybed
 2. Kidsmill - Brent Babybed
 3. Bopita - Ledikant Emma
 4. Quax - Ledikant Indigo Moonshadow
 5. Kidsmill - Amy Babybed
 6. Pinolino - Ledikant Nina

Accessoires voor een ledikant

Heb je het perfecte ledikant voor je kind gevonden? Vergeet dan ook accessoires zoals een ledikantdeken, ledikantlaken, ledikant hoeslaken en een dekbedovertrek voor een ledikant niet! 

 collage-beddengoed-baby

 1. Koeka Antwerp - Ledikantdeken
 2. TRÄUMELAND - Bedlinnen bosdieren
 3. Baby's only - Overtrek ledikant classic

Bron: Consumentenbond

Dianne Overbeeke

Door

01 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.