Kinderstoel kopen: waar let je op?

Kinderstoel kopen: waar let je op?

Een kinderstoel is een ware must-have voor moeders met kleine kids. Maar waar moet je rekening mee houden als je een kinderstoel gaat kopen?

Eén van de items die vaak op een baby-uitzetlijst staan, is een kinderstoel. Sommige modellen kinderstoelen kun je namelijk al vanaf de geboorte gebruiken. Handig! Maar welke opties zijn er allemaal als je een kinderstoel wil kopen en waar moet je dan op letten? Wij zochten het uit!

Een kinderstoel is wat ons betreft een echte must-have, want op die manier kan je kind al op heel jonge leeftijd bij jullie aan tafel zitten. Een kinderstoel is op die manier niet alleen praktisch (even je handen vrij!), maar dus ook gewoon heel gezellig. Er zijn verschillende soorten kinderstoelen verkrijgbaar met voor- en nadelen.

baby ligt in newbornset van stokke

Soorten kinderstoel 

Kinderstoelen kun je tegenwoordig kopen in allerlei soorten, maten en kleuren. Bepaal voor jezelf wat belangrijke specificaties zijn, wanneer en hoe je de kinderstoel wil gaan gebruiken en kies aan de hand hiervan welke soort stoel voor jou het beste is.

Meegroeistoel

Eén van de meest gekochte kinderstoelen is wel de superhandige meegroeistoel. Deze zijn vaak al vanaf de geboorte te gebruiken (met een babykuipje) tot een jaar of 12. De voetsteun en het zitvlak zijn verstelbaar, waardoor de stoel ‘meegroeit’ met je kind. Bij deze stoelen kun je allerlei soorten extra accessoires kopen om het helemaal naar je zin te maken. De bekendste meegroeistoel is ongetwijfeld de mooie Stokke Tripp Trapp!

Standaard aanschuifstoel

Er zijn ook standaard kinderstoelen zonder poespas. Dat zijn de normale ‘aanschuifstoelen’. De bekendste is waarschijnlijk de IKEA Antilop, die zie je ook vaak in restaurants.

Hangstoel

Heb je weinig ruimte in huis of heb je bijvoorbeeld een bar waar je aan eet? Dan is een hangstoel eventueel een oplossing, je hangt deze namelijk aan het tafelblad! Hangstoelen zijn klein en compact, waardoor ze makkelijk in gebruik en snel op te bergen zijn. Let bij de aankoop wel op de dikte van je tafelblad en check goed hoeveel gewicht de stoel aankan.

Inklapbare kinderstoel 

Een andere oplossing bij weinig ruimte is een inklapbare kinderstoel. Deze kun je na elk gebruik inklappen en opbergen. Door dit systeem is hij vaak ook gemakkelijk mee te nemen. Let wel op de beveiliging van het inklapsysteem, we willen niet dat hij opeens zomaar dichtklapt natuurlijk!

Stoelverhoger

Een andere fijne stoel om eventueel mee te nemen, is de stoelverhoger. Deze kinderstoel moet goed kunnen passen op/in je huidige eetkamerstoelen. De stoelverhoger maak je dan vast aan je stoel met riempjes. Je kindje zit hier dan, vaak met een 3-puntsgordel, in vastgeklikt. Deze stoelverhogers zijn vaak compleet in te klappen en hebben soms verborgen vakjes om bijvoorbeeld een slab of speelgoedje in te bewaren.

Kubus kinderstoel

Een kubusstoel is een handige kinderstoel met tafeltje. Het stoeltje dat bovenop zit, kan dus los van het onderstuk, dat dan een tafeltje wordt. Deze kinderstoel kan dus gedurende de dag dienen als kleine kindertafel voor je kindje om lekker te spelen, en voor etenstijd wordt het stoeltje bovenop de tafel gezet en is het een fijne hoge kinderstoel.

Stoel met eetblad

De kinderstoel met eetblad is natuurlijk ook hartstikke bekend. Deze stoelen staan vrij van de tafel en hebben een tafeltje (eetblad) aan de stoel vast zitten. Dit is een handige stoel om je kindje in te zetten als je bijvoorbeeld aan het koken bent, met wat kleurtjes of alvast een bakje eten.

jongetje eet in kinderstoel

Kinderstoel kopen: waarop letten

Als je een kinderstoel gaat aanschaffen, zijn er een paar dingen waar je even goed op moet letten en over na moet denken:

Veiligheid

Het klinkt misschien heel logisch, maar helaas komt het vaak genoeg voor dat kinderstoelen helemaal niet zo veilig bleken te zijn. Let daar bij de aankoop dus goed op! Punten waar je wat aandacht aan moet besteden zijn:

  • stabiliteit en stevigheid
  • beugels, gordels en veiligheidsriempjes
  • scherpe randjes en/of splinters
  • kantelgevaar

Materiaal 

Je kindje zal waarschijnlijk elke dag gebruikmaken van zijn kinderstoel, dus zorg ervoor dat het comfortabel materiaal is waar je je kind in zet. Daarnaast zal hij door het intensieve gebruik ook vaak schoongemaakt moeten worden. Dus het kopen van een kinderstoel die gemakkelijk schoon te maken is, is geen overbodige luxe.

Formaat en gewicht

Let bij het kopen van een kinderstoel goed op het maximale gewicht dat de stoel kan dragen en de maximale leeftijd van het kind. Let ook op dat je kindje er groot genoeg voor is en dus niet eventueel door de openingen kan glippen.

Zithouding

Tot slot: zet je kindje er (als het mogelijk is) eventjes in. Kan hij er goed in zitten? Hangen de beentjes goed uit de openingen en zijn de ellebogen even hoog als het tafelblad? Dan heeft je kindje een goede zithouding in de stoel. 

Onze favoriete kinderstoelen

Wij van de redactie hebben natuurlijk ook onze voorkeuren! Dit zijn wat ons betreft de beste en handigste kinderstoelen:

collage kinderstoelen

  1. Hauck Sit'n Relax Kinderstoel
  2. Stokke Tripp Trapp Zwart
  3. Kidsmill Up! E3 Kinderstoel incl. Babyset + Newbornset Wit
  4. Bumbo Multi Seat Kinderstoel
  5. Tafel/hangstoel alu RAFI grijs
  6. Titaniumbaby iDinner! Kinderstoel

Naar welke kinderstoel gaat jouw voorkeur uit? 

Savannah Schreuter

Door

09 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.