Een box kopen: waar let je op?

Een box kopen: waar let je op?

Ga jij een box kopen voor je baby, maar weet je niet waar je moet beginnen? Check ons overzicht met tips & adviezen!

Een box is één van de dingen die hoog op de baby-uitzetlijst staan. Waar gebruik je een box voor, waarom is ie handig en waar let je op bij de aanschaf? Wij zetten het allemaal voor je op een rij!

Een box is eigenlijk gewoon een veilige, afgebakende plek voor je baby. Het is ideaal om je baby er zo nu en dan in te leggen, want dan heb jij even je handen vrij om even op te ruimen, een kopje thee te drinken of gewoon even te plassen! Hoe gezellig het gekroel ook is; soms moet je dingen doen waarbij het handig is als er geen baby aan je vastgeplakt zit.

Ook voor baby’s is een box heel fijn. Hoe vaker je kindje erin wordt gelegd, hoe meer het voor hem gaat aanvoelen als een vertrouwde speel- en misschien wel slaapplek. Je kunt er ook een babynestje in leggen!

Een box aanschaffen: nieuw of tweedehands?

Je begint je zoektocht naar de perfecte box met je afvragen of je een nieuwe box wil aanschaffen of liever voor een tweedehands gaat. Natuurlijk scheelt het enorm qua geld als je een box koopt of gratis overneemt die al door iemand anders is gebruikt, maar het heeft ook een paar nadelen. Zo heb je bij een tweedehands exemplaar geen garantie en zul je zelf moeten beoordelen of ie helemaal veilig is.

 

Soorten babyboxen

Er zijn veel verschillende soorten boxen voor je baby te koop. Het aanbod is groot! Welke box bij jou past, hangt natuurlijk helemaal af van je wensen. Waar moet je op letten als je een box gaat kopen? Wij zetten alles even voor je op een rij!

Verschillende modellen

Er bestaan boxen in verschillende vormen. De meest bekende is waarschijnlijk wel een rechthoekige of vierkante, maar er bestaan ook ronde of zelfs achthoekige boxen. Daarnaast heb je nog boxen voor één kindje, maar ook voor twee.

Inklapbare box

Sommige boxen zijn in te klappen en uit te vouwen. Die boxen zijn handig als je niet zo’n groot huis hebt en kampt met ruimtegebrek. Zo hoeft je box niet constant in de woonkamer te staan. Of je neemt ze mee op vakantie of als je op visite gaat! Er zijn ook inklapbare boxen zonder bodem verkrijgbaar, die zijn meer bedoeld om een deel van de ruimte af te bakenen zodat je kindje veilig kan spelen.

Een ingeklapte box kan ook dienen als traphekje, kamerverdeler of scherm voor de openhaard!

 

Materiaal 

Qua materiaal zijn er ook nog verschillende opties. Een box van hout lijkt misschien een logische keuze, maar deze zijn zwaar en je kunt ze daardoor niet makkelijk verplaatsen als je dat wil. Kunststof boxen zijn wat dat betreft een stuk lichter en vaak ook nog inklapbaar.

De meeste boxen hebben spijlen aan de zijkant. Hier kunnen kinderen goed doorheen kijken en zich na een tijdje eraan optrekken. Andere, lichtere modellen, hebben wanden van gaas (een netbox).

Verstelbare bodem

De meeste boxen hebben een bodem die in hoogte verstelbaar is. Dat is handig, omdat je baby de eerste maanden toch alleen maar kan liggen. Als de bodem op de hoogste stand staat, hoef jij niet zo ver te bukken om je baby erin te leggen en eruit te halen. Zodra je kindje zich kan optrekken of kan staan, is het verstandig om de bodem helemaal naar beneden te zetten. Anders klimt of valt ie er misschien een keer uit!

Box op wielen

Sommige boxen hebben wieltjes. Dat is handig als je flink de ruimte hebt, zodat je de box (tijdelijk) op een andere plek kunt zetten. Bijvoorbeeld in de keuken als je aan het koken bent en je je baby in de gaten wilt kunnen houden. Eventueel kun je ook zelf wieltjes eronder schroeven. Let dan wel of ze het juiste gewicht kunnen dragen en of er een rem op zit.

 

Met of zonder lade

Een van de keuzes die je moet maken, is of je een box met of zonder opberglade wil hebben. Het voordeel van een box met lade is natuurlijk dat je er spullen in kwijt kunt, zoals speelgoed of een voorraadje luiers en billendoekjes. Boxen met een lade zijn vaak wel iets duurder. Je kunt ook gewoon een leuke opbergzak aan de box hangen!

 

Waarop letten als je een box koopt

Als je een box gaat aanschaffen, zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten:

 • Is de box goed glad afgewerkt? Geen splinters of andere uitsteeksels?
 • Zit er een gebruiksaanwijzing bij? Volg die goed op, bijvoorbeeld de instructies voor het maximale gewicht.
 • De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Kies je voor een netbox, dan mag de maaswijdte maximaal 0,7 cm zijn.
 • Koop je een box op wieltjes? Let erop dat er een rem op zit en ze kunnen blokkeren.
 • Schaf een boxkleed aan dat goed past, zodat je baby er niet onder kan komen te liggen.
 • De ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan een halve centimeter zijn.
 • Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
 • Heb je een box die je zelf wil verven? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder een paar dunne lagen over elkaar, want die laten minder snel los als je kind op het hout gaat sabbelen of bijten.

De box veilig gebruiken

Als je de box eenmaal hebt gekocht en in elkaar hebt gezet, is het ook nog belangrijk dat je ‘m op de juiste, veilige manier gebruikt. Wij hebben wat tips!

 • Zet de box op een veilige plek in je huis. Dus niet te dicht bij de verwarming, kachel, snoeren, koordjes of planten.
 • Leg niet te veel speelgoed en knuffels in de box. Vooral geen speeltjes met koordjes eraan, want daar kan je baby in verstrikt raken. Grote stukken speelgoed kunnen makkelijk als opstapje worden gebruikt om uit de box te klimmen.
 • Zet de box in de laagste stand zodra je kind zich optrekt en wil gaan staan. Vergeet niet de klemmen eruit te halen waar de bodem op rust.
 • Hang een babymobiel niet onder de rand van de box; leuk om naar te kijken, maar gevaarlijk als je kindje erbij kan en verstrikt kan raken in de draden.

Leuke boxspeeltjes

Er zijn heel veel leuke boxspeeltjes te koop, zoals muziekmobielen! Deze hang je boven de box, zodat je kindje ernaar kan kijken en luisteren. Wij zochten de leukste muziekmobielen uit, check dit lijstje:

 

Marieke van Boven

Door

02 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.