Een buggy kopen | Hier moet je op letten!

Een buggy kopen | Hier moet je op letten!

Soms heb je geen zin om de hele kinderwagen mee te slepen. Een buggy is dan ideaal! Waar let je op als je een buggy gaat kopen?

Een buggy is super handig om te hebben, maar het kopen van een buggy kan een lastige taak zijn. Er is veel keus, dus waar moet je dan op letten als je er eentje wil aanschaffen? Check snel onze praktische insights waarmee jij de beste buggy kiest!

Buggy gebruiken: vanaf welke leeftijd?

Je kunt een buggy al best vroeg gebruiken, eerder dan je misschien dacht. Zodra je baby een beetje zelfstandig kan zitten, vanaf zo’n 6-9 maanden, is een buggy al geschikt. En als je een buggy koopt die je in verschillende standen kunt zetten zodat je kleintje ook kan liggen, zelfs al eerder.

En dat is best handig! Want hoe mooi en handig de kinderwagens van nu ook zijn, soms zijn het onpraktische gevaartes die te veel plek innemen.

Ouders met kind in buggy

Voordelen van een buggy

Een buggy heeft heel veel voordelen. Ze zijn compact opvouwbaar, lichtgewicht en nemen niet veel ruimte in. Buggy's zijn te gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar oud is. Handig als je op vakantie gaat!

In de auto neemt het niet veel plek in beslag en in het vliegtuig mag je een buggy bijna altijd tot aan de gate bij je houden. Sommige buggy’s kun je tot een klein vierkant pakketje opvouwen, waardoor ze zelfs mee het vliegtuig in mogen en bovenin de bagagebakken kunnen! Scheelt jou weer gesjouw met een peuter op je ene arm en drie tassen aan je andere arm.

Buggy mee op de fiets

Veel buggy's kun je zelfs meenemen op de fiets. Hoe handig is dat? Voor sommige buggy’s heb je een speciale buggydrager nodig die je aan je fiets bevestigt, waar je de buggy aan hangt. De buggy’s die je inklapt tot een pakketje kun je ook in de fietskrat zetten. En als ze een draagriem hebben, kun je hem zelfs over je schouder hangen terwijl je fietst. Hup, jullie fietsen zo samen de stad in voor een boodschap op de markt en lekkere lunch!

Nadelen van een buggy

Eerlijk is eerlijk: buggy's zijn wel iets minder comfortabel voor je kindje dan een kinderwagen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de wielen: die zijn bij een buggy klein en bieden weinig demping. Ook het zitvlak van een kinderwagen is een stuk comfortabeler. Daarom is een buggy vooral handig voor erbij.

Buggy kopen: waar let je op?

Als je een buggy wil kopen, kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten wat puntjes op een rij die helpen om een keuze te maken:

 • Buggy met 4 of 3 wielen

  De meeste buggy's hebben vier wielen, maar soms zie je ook driewielers. Wat is daar het voordeel van? Een buggy of kinderwagen met drie wielen is wat stabieler op niet-vlakke ondergrond, bijvoorbeeld in het bos. 
 • Buggy met verschillende ligstanden

  Een buggy die verschillende zit- en ligstanden heeft, is fijn als je verwacht dat je kindje af en toe een dutje zal doen in de buggy. Valt je kleine in slaap (of vind jij het tijd voor een slaapje), dan zet je de rugleuning wat naar achteren of zelfs helemaal plat, zodat je kindje wat comfortabeler ligt. Soms kun je ook het zitvlak nog iets verlengen door de voetensteun uit te klappen.
 • Gewicht buggy en compactheid

  Niet onbelangrijk: wat is het gewicht van de buggy en hoe compact kun je 'm opvouwen? Wel zo fijn als het bedoeling is dat de buggy zo min mogelijk ruimte inneemt in de kofferbak of gewoon in de gang.
 • Zonnekap

  Ik zou zeker gaan voor een buggy mét zonnekap: dat geeft je kleintje toch net wat meer bescherming en verkoeling tegen de zon. Een verstelbare zonnekap is al helemáál praktisch!
 • Reismand onderin

  Buggy's zijn meestal redelijk lichtgewicht, ze wegen vaak zo’n 5 tot 8 kilo. Dat betekent wel dat je dus geen tas aan het handvat kunt hangen, want dan kiepert de buggy achterover. Een reismand waar je een tas en nog wat boodschappen in kwijt kunt is daarom echt heel fijn.
 • Comfort kindje in buggy

  Ook niet onbelangrijk natuurlijk! Hoe zit je kindje in de buggy? Zit er een beetje vering in de wielen? Van wat voor materiaal is de buggy gemaakt, zijn er bijvoorbeeld ventilatievlakken? Heeft de buggy een ergonomisch zitje? En met wat voor gordel of beugel zit je kindje veilig vast?
 • Makkelijk en fijn in gebruik

  Wanneer je een buggy regelmatig gebruikt, is het fijn als dat soepel verloopt. Zo wil je natuurlijk het liefst een buggy die snel en makkelijk in- en uit te klappen is en lekker rijdt met een goede wendbaarheid. Als je ‘m met één hand kunt besturen, is dat al helemáál prettig.

 

Sarah met Mink in Joolz buggy

Buggy kiezen: hoe (vaak) gebruik je ‘m?

Voor welke buggy je gaat, hangt natuurlijk ook af van hoe en hoe vaak je ‘m gaat gebruiken. Laat je hem in de kofferbak van je auto liggen of laat je hem bij het kinderdagverblijf staan? Ga je op stedentrip of op vakantie en zou het zomaar eens kunnen dat je kleintje een groot deel van de dag in de buggy zit? Dan is een goede, lichtgewicht buggy met veel comfort een goed idee.

Welke features vind jij écht handig en onmisbaar? Voor mijzelf is het bijvoorbeeld echt een vereiste dat de buggy lichtgewicht is, makkelijk in- en uit te klappen en lekker rijdt. Op basis van jouw wensen kies je de beste buggy die helemaal bij jou en je kind past!

Welke buggy heb jij (op het oog)? Laat het ons weten in een reactie!

Vader met kindje en buggy op de fiets

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Joolz.

Marieke van Boven

Door

08 januari 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.