Wipstoel kopen: waar let je op?

Ga je binnenkort shoppen voor een wipstoeltje? Wij hebben uitgezocht waar je allemaal op moet letten!

Wipstoeltjes zijn super handig tijdens de eerste negen maanden van je kindje. Ze kunnen op dat moment nog niet zelfstandig zitten, maar een wipstoel zorgt ervoor dat jij even je handen vrij hebt, jouw baby even lekker kan chillen en de wereld op een andere manier kan bekijken! Waar je op moet letten bij het kopen van een wipstoeltje? Wij zochten het uit!

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een wipstoel:

 • Veiligheid
 • Ergonomie en comfort
 • Reizen en verstelbaarheid
 • Gewicht, levensduur en de bekleding

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel is eigenlijk het eerste stoeltje voor je baby en wat ons betreft dé must-have voor moeders tijdens de eerste levensfase van een kind. Wipstoeltjes zijn ideaal voor als je baby nog niet zelfstandig kan zitten, maar wel al iets meer van de wereld wil zien. Ze kunnen in een wipstoeltje lekker om zich heen kijken, zachtjes heen en weer schommelen, in slaap gesust worden dankzij de wiegende op-en-neer beweging of spelen.

Wipstoeltje goed voor de ontwikkeling

Daarnaast draagt een goede wipstoel ook bij aan de ontwikkeling van jouw baby. Schommelen activeert namelijk de motoriek en de spierbewegingen en dat zorgt uiteindelijk weer voor een goede balans! Een win-winsituatie dus, want terwijl jij je handen vrij hebt en op een afstandje de was doet of even de stofzuiger door het huis haalt, stimuleer je tegelijkertijd de ontwikkeling van je kindje! Ideaal! 

LEES OOK: De baby-uitzetlijst | Wat heb je allemaal nodig?

baby-wipstoel-moeder

Vanaf welke leeftijd zijn wipstoeltjes geschikt?

Wipstoeltjes zijn er voor de eerste levensfase, dus ongeveer eerste negen maanden van je kindje. Het ene kindje zal er langer gebruik van maken dan het andere. Je kunt een wipstoel in principe al gebruiken wanneer jouw baby enkele weken oud is. Hij staat dan in de ligstand, maar wanneer je baby zijn hoofd omhoog kan houden, mag je hem iets meer rechtop zetten en kun je de wipstoel zelfs gaan gebruiken voor het geven van de eerste babyhapjes!

Welke soorten wipstoelen zijn er?

Wipstoelen zijn er in verschillende vormen, maten, kleuren en uitvoeringen:

Haast te veel om op te noemen, maar als we het hebben over de modellen kun je als mommy to be feitelijk gezien ‘slechts’ kiezen uit twee soorten: de klassieke wipstoel óf de schommelstoel.

De klassieke wipstoel

De klassieke wipstoel, eigenlijk de ‘gewone’ wipstoel, reageert op de bewegingen van je baby. Is hij van enthousiasme druk aan het trappelen of spelen? Dan gaat de wipstoel op-en-neer en zal hij dankzij een lichte veer een tijdje blijven blijven schommelen. 

De schommelstoel

Naast de klassieke wipstoel bestaat er ook nog een schommelstoel. Deze variant op de wipstoel beweegt niet op-en-neer, maar schommelt heen-en-weer en onderscheid zich van de ‘gewone’ wipstoeltjes door een groter frame waar de stoel als het ware los in hangt. 

Doordat heen-en-weer schommelen een beweging is die vaak nog te moeilijk is als het gaat om de motoriek van de baby, zijn schommelstoelen vaak elektrisch! Met één druk op de knop houdt je jouw kleine zoet en kun je zelf eventjes iets anders gaan doen!

Is een wipstoel slecht voor je baby?

Wipstoeltjes zijn absoluut niet slecht voor je baby, maar het is wel belangrijk dat je hem op de juiste manier gebruikt. Voor een jonge baby kan het namelijk erg vermoeid zijn om in een wipstoel te liggen. Een box met een boxkleed ligt in de eerste weken vaak net even wat comfortabeler en hierin kunnen ze zich ook wat vrijer bewegen.

Wil je de wipstoel wel wat sneller na de geboorte van je baby gaan gebruiken? Dan is het belangrijk dat je baby plat ligt en je de wipstoel pas gaat verstellen als hij zijn hoofd omhoog kan houden.

baby pakt voetjes

Tips voor het kopen van een wipstoel: waar moet je op letten?

De aanschaf van een wipstoel voor jouw baby is een hele belangrijke beslissing en daar zitten, zonder dat je enkel en alleen afgaat op de looks, nog best wel wat ‘haken en ogen’ aan. Er zijn namelijk een paar dingen waar je even goed op moet letten en vooral over na moet denken, voordat je een wipstoeltje aanschaft:

Veiligheid

Net als alle andere items die je voor je kind aanschaft, staat ook bij het kopen van een wipstoeltje de veiligheid voorop! Let er bij de aankoop op of de wipstoel geen scherpe randen of gaten bevat en goede veiligheidsgordels heeft die lekker zacht bekleed zijn. Het laatste wat je namelijk wilt, is dat wanneer jij even niet oplet, jouw baby uit de wipstoel hobbelt of zich snijdt aan scherpe randen.

Ook is het goed om te kijken naar het frame van de wipstoel. Deze moet stevig zijn en het liefst ook voorzien zijn van anti-slipdelen. Dit zorgt er namelijk voor dat de wipstoel mooi op zijn plaats blijft tijdens het schommelen! Plaats hem daarnaast niet op zachte of hoge oppervlaktes, maar altijd op de grond om vallen en verstikkingsgevaar te voorkomen.

Jouw baby in zijn wipstoeltje zetten is natuurlijk hartstikke makkelijk, maar zorg ervoor dat hij hier niet te lang in zit. Een maximum van twee uur per dag wordt geadviseerd en misschien is het overbodig: maar laat je baby nooit alleen als hij in de wipstoel zit. Neem hem mee naar de ruimte waar jij ook bezig bent, zodat je te allen tijde een oogje in het zeil kan houden!

Gewicht en levensduur

Bijna alle wipstoeltjes zijn geschikt voor pasgeboren baby’s of jonge kinderen, maar een extra check tot welke lengte en gewicht de stoel geschikt is, is geen overbodige luxe. Sommige wipstoelen kunnen maximaal 9 kilo aan, terwijl andere wipstoeltjes misschien maar tot 5 kilo gaan. Wil je hem later als kinderstoel gaan gebruiken? Dan is het dus verstandig om te kiezen voor een wipstoel die meer gewicht kan dragen! 

Reizen

Wipstoelen staan erom bekend dat ze vaak inklapbaar zijn en daardoor gemakkelijk mee te nemen zijn. Ga je vaak op pad met je kindje of wil je jouw mini me bij opa en oma ook in de wipstoel zetten? Dan is het belangrijk dat het systeem makkelijk in de klappen is, sterk is en eventueel een draaghengsel bevat! Niets is namelijk zo vervelend als een slecht functionerend systeem, dus keep that in mind, want dat zal veel frustraties voorkomen.

Ergonomie en comfort

Belangrijk is natuurlijk dat je baby straks lekker weg kan doezelen in zijn wipstoeltje. Een comfortabele zitting van zacht materiaal is dan super fijn, maar let wel op: zijn hoofd, benen en rug moeten wel goed ondersteund worden! Bewegingsruimte moet er natuurlijk wel zijn, maar makkelijk wegzakken is een no-go. De tip: zorg ervoor dat de zitting altijd langer is dan je baby, want daarmee voorkom je dat je kindje in de verkeerde houding ligt of zit.

Verstelbaar

Jouw kind groeit en dan is het handig als de wipstoel verstelbaar is. In het begin zal jouw baby veel liggen, terwijl de wipstoel later juist meer als ‘echte’ stoel gaat fungeren. Let er op dat je de wipstoel nooit verstelt met de baby erin en zet je de wipstoel in de maximale stand qua hoogte? Dan moet deze zeer stevig staan om te voorkomen dat het wipstoeltje naar voren kantelt en je baby voorover valt!

Bekleding

Wil je dat jouw wipstoeltje langer meegaat dan een melkboertje of een poepluier? Kies dan voor een wipstoel met afneembare bekleding. Deze mag natuurlijk niet té makkelijk loslaten, maar handig is het wel! Je gooit het in de wasmachine et voilà: het wipstoeltje ziet er weer uit als nieuw!

LEES OOK: Kinderstoel kopen: waar let je op?

Wat kost een wipstoel?

Niet geheel onbelangrijk zijn de kosten van een wipstoel. De meeste simpele versies zijn er al vanaf €30, terwijl de prijs van de ‘over the top’ wipstoelen op kan lopen tot wel €300. Deze varianten wippen, schommelen of trillen en hebben vaak ook muziekjes en een speelboog! 

Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg wipstoeltjes verkrijgbaar tussen de €100 en €200 en hebben ook die veel van de functies en veiligheidsnormen waar een wipstoeltje wat ons betreft aan moet voldoen. Kortom: hoe meer functies, hoe duurder hij zal zijn, maar de keuze is aan jou!

Wipstoel kopen: onze favorieten!

Uiteraard hebben we hier op de redactie ook onze voorkeuren en hebben we om je een beetje op weg te helpen onze favoriete wipstoelen voor je op een rij gezet: 

 collage-wipstoelen

 1. Stokke - Steps
 2. Nuna - Leaf
 3. 4moms - mamaRoo
 4. Lionelo - Pascal
 5. Cybex - Lemo Bouncer

Wipstoel-accessoires

Gaat die wipstoel er sowieso komen? Dan is het goed om te weten dat veel wipstoeltjes uit te breiden zijn met leuke accessoires. Denk hierbij aan een speelboog, een verkleinkussen of een zonnekap! Dit zijn wat ons betreft de leukste accessoires voor wipstoeltjes:

collage-accessoires-wipstoel 

 1. Nuna Leaf - Reversible Speelbeugel
 2. 4moms - Snug Stoelverkleiner
 3. Cybex - Marcel Wanders Zonnekap

Koop jij een wipstoel voor je baby? Laat ons weten voor welke je gaat!

Dianne Overbeeke

Door

01 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.