Campingbedje kopen - waar let je op?

Campingbedje kopen - waar let je op?

Een campingbedje is super handig op vakantie of voor logeerpartijtjes. Waar let je op als je er eentje wil kopen? Wij zochten het voor je uit!

Gaat je kindje uit logeren of gaan jullie op vakantie? Dan is een inklapbaar campingbedje ideaal. De keuze in campingbedjes is reuze, dus logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar let je op als je een campingbedje wil kopen? Wij vertellen het je.

Campingbedjes zijn niet bedoeld als vaste slaapplek, daar zijn ze niet stevig en stabiel genoeg voor, maar als tijdelijk bedje kan het prima. Zo hoeven opa en oma geen kinderbedje aan te schaffen voor als hun kleinkind komt logeren en als je op vakantie gaat, hoef je je niet druk te maken over waar je baby moet slapen. Je neemt zijn bedje gewoon mee! Als je kind er regelmatig in slaapt, wordt het voor hem of haar ook steeds meer een vertrouwde plek.

LEES OOK: Vliegen met baby - handige informatie & tips!

Tips campingbedje kopen

Op het eerste gezicht lijken alle campingbedjes misschien op elkaar, maar er zijn zeker wel verschillen. Let dus niet alleen op kleur en prijs! Belangrijke puntjes om rekening mee te houden zijn ook:

Waarvoor en hoe vaak ga je het campingbedje gebruiken?

Ga je het campingbedje gebruiken voor een vliegvakantie, dan moet ie zo licht mogelijk zijn en is een draagtas wel zo handig. Let bij de aanschaf dus goed op het gewicht! Er zijn speciale lichtgewicht reisbedjes te koop die zelfs als handbagage mee zouden kunnen. Ook ideaal om mee te nemen naar het strand trouwens.

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, kun je een iets zwaarder bedje prima meenemen. Deze zijn vaak wat steviger en hebben een dikker matrasje. Als je kindje er langere tijd in moet slapen, heeft dit wellicht je voorkeur.

Bijna iedereen heeft wel frustraties met het in- en uitklappen van een campingbedje. Dat moet gewoon snel en makkelijk gaan!

Hoe klap je het campingbedje in en uit?

Er zijn drie manieren om een campingbedje in en uit te klappen:

 • Paraplu: je zet het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt dan het mechanisme in de bodem naar beneden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde.
 • Pop-up: je draait het bedje in één beweging in de juiste positie.
 • Als een uitklapbaar tafeltje: je vouwt het pakket open en klapt daarna de poten één voor één uit.

Probeer het campingbedje in de winkel al een paar keer in en uit te klappen. Het idee van een campingbedje is dat dit lekker snel en makkelijk gaat. Lukt het je niet (goed), is het wellicht handig om een ander model te kiezen.

Rechthoekig of vierkant campingbedje

De meeste campingbedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkante varianten. Die kun je in de zomer ook buiten als box gebruiken.

Lengte en gewicht van het kind

Hoe oud is je kindje en hoe lang wil je het campingbedje kunnen gebruiken? De bedjes hebben natuurlijk een bepaalde lengte en er zit een maximum aan het gewicht dat ze kunnen dragen. Let er dus op dat je kindje ‘m niet te snel ontgroeid zal zijn.

Accessoires voor campingbedjes

Er zijn verschillende accessoires te koop voor campingbedjes, de één handiger en noodzakelijker dan de ander. Soms zitten ze er al bij als je het bedje koopt, soms nog niet. Check dus goed wat er wel en niet standaard wordt meegeleverd. Bijvoorbeeld:

 • Extra matrasje
  Door winkels en fabrikanten wordt vaak een extra matrasje aangeraden. De Consumentenbond en experts van Veiligheid.nl raden dit echter af, omdat het onveilige situaties kan opleveren. Je loopt het risico dat je kindje tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje bekneld kan raken en daardoor niet goed kan ademen.

 • Bodemverhoger
  Vooral als je kindje nog heel klein is, is de bodem van een campingbedje wel erg laag. Voor je eigen rug is het prettig als hij of zij wat hoger ligt, zodat je je baby er makkelijker in en uit kunt tillen en je niet zo diep hoeft te bukken. Je kunt een bodemverhoger gebruiken tot je kindje kan zitten - daarna kan hij uit het bedje klimmen.

 • Commodeblad
  Voor sommige bedjes is een commodeblad te koop. Die bevestig je bovenop het bed en dan kun je je kindje erop verschonen. Ideaal! Wel even checken tot welk gewicht ie te gebruiken is natuurlijk.

 • Kruipluik
  Als kindjes wat ouder zijn, is het handig dat ze zelf het bedje in en uit kunnen kruipen. Scheelt weer tillen! Dat kan als een campingbedje een kruipluik heeft. Deze mag niet van binnenuit te openen zijn. Belangrijk is dan ook dat de onderkant van het bedje veilig is, zonder scherpe uitsteeksels of touwtjes.

 • Klamboe
  In de zomermaanden en op vakantie is een klamboe handig om te hebben. Zo bescherm je je kindje, zeker als het campingbedje buiten staat, tegen rondvliegende insecten.

LEES OOK: Zo houd je je kids zoet tijdens een lange autorit

Veiligheid campingbedje: waarop letten?

Er zijn een aantal veiligheidsaspecten die je in de gaten moet houden als je een campingbedje aanschaft:

 • Na het uitklappen moet het bedje nog vergrendeld worden, zodat ie niet zomaar ineens weer in kan klappen. Het bedje mag niet uit zichzelf kunnen blijven staan.

 • Dit in- en uitklapmechanisme moet een kindveilige sluiting hebben, zodat kinderen ‘m niet zelf kunnen bedienen (al dan niet per ongeluk).

 • Het bedje moet luchtdoorlatende zijkanten hebben met stevig, niet uitrekbaar gaas. De zijwanden moeten ook minimaal 55 cm hoog zijn.

 • In de kuip van het bedje mogen geen openingen/gaten zitten.

 • De scharnierpunten moeten goed weggewerkt zijn zodat je kindje er niet bij kan.

 • De buizen van het frame moeten aan de buitenkant van de stoffering zitten, zodat je kindje niet bekneld kan raken.

 • De bodem van het bedje moet stevig zijn en voorzien van hulpstangen, zodat het niet doorzakt. Ook moet de bodem zo laag mogelijk bij de grond hangen.

 • Als het campingbedje wielen heeft, moeten die geblokkeerd kunnen worden zodat het bedje niet kan verschuiven/wegrijden.

 • Het bijgeleverde matrasje moet makkelijk in het bedje te leggen zijn, maar hij moet goed passen. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.

 • Het matras moet stevig zijn en niet gemakkelijk te vervormen, zodat je kindje niet onder het matrasje terecht kan komen.

Beste campingbedjes

De Consumentenbond heeft getest welke campingbedjes de beste zijn. De top 3 is als volgt:

 1. Safety 1st Soft Dreams - €39
 2. Nuna Sena - €179
 3. Topmark Charlie - €39,95

Beste lichtgewicht reisbedje

Ga je vaak op reis of naar het strand, dan raad ik persoonlijk de Deryan Travel-Cot erg aan! Dit lichtgewicht tentje weegt slechts 2 kg en is in mum van tijd op te zetten. Je kunt ‘m zelfs letterlijk in de lucht gooien en dan klapt ie op de juiste manier uit! Er zit een dun matrasje bij dat zichzelf opblaast en een soort kleedje voor erin. Hij komt in een draagtas die je makkelijk om je schouder gooit. Ideaal!

Je ziet: het is verstandig om even goed na te denken over de aanschaf van een campingbedje en er een aantal met elkaar te vergelijken. Maar als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, kun je er jaren plezier van hebben!

Bronnen: veiligheid.nl & consumentenbond.nl

Marieke van Boven

Door

28 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.