Baby in eigen kamer laten slapen - de tips!

Baby in eigen kamer laten slapen - de tips!

Er komt een moment dat je baby in zijn of haar eigen kamer moet gaan slapen. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Veel ouders laten hun baby vlak na de geboorte nog niet op hun eigen kamertje slapen. Ze zetten een wiegje of co-sleeper naast hun bed, zodat het kindje nog lekker dichtbij papa en mama is ‘s nachts. Bovendien is dat handig bij huilbuien en nachtvoedingen! Toch komt er vroeg of laat een moment dat je baby in zijn eigen kamer moet gaan slapen. Zo pak je dat aan!

Van rooming-in naar rooming-out

Als je kindje op jullie slaapkamer ligt, heet dat ‘rooming-in’. Als je baby op zijn of haar eigen kamer slaapt, heet dat ‘rooming out’.

LEES OOK: Alles over rooming in & rooming out

Misschien heb je er enorm van genoten om je baby op jouw slaapkamer te hebben en heb je dat maandenlang volgehouden. Wellicht heb je er dan een beetje moeite mee dat je kindje naar zijn eigen babykamer verhuist.

Het kan ook zo zijn dat je van elk kreuntje, kuchje en iedere beweging van je newborn wakker wordt en je daardoor zelf amper aan slapen toe komt. In dat laatste geval kies je er waarschijnlijk snel(ler) voor om je baby op zijn eigen kamer te laten slapen en kijk je daar heel erg naar uit.

Baby gaapt in zijn bedje

Geef het de tijd

Beide situaties zijn natuurlijk helemaal goed! Doe wat voor jou, je partner en je kersverse kindje het fijnst voelt. Volg je gevoel, want mommy knows best! Belangrijk is wel om het even tijd te geven, want iedereen moet even aan de nieuwe situatie wennen. Geef nog niet op na één lastige nacht, waarin zowel jij als die kleine niet (goed) sliepen. Het wordt beter!

Start met slaapjes overdag in eigen bed

Een baby slaapt nog meerdere keren per dag, ook overdag. Het is slim om ‘m tijdens deze slaapjes in zijn eigen kamer te laten slapen, zodat hij aan de ruimte en het bedje kan wennen. Meestal lukt dit al na een paar dagen! Zodra je merkt dat dit goed gaat, kun je ‘m ook ‘s nacht lekker in zijn eigen bedje leggen.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

Tips om baby in eigen kamer te laten slapen

Er zijn een aantal tips die wellicht helpen om de overgang van jullie slaapkamer naar zijn eigen kamertje een stukje makkelijker te maken voor je baby. Zo kun je je kindje een handje helpen om in zijn eigen kamer te slapen:

 • Veilig en rustige slaapomgeving

  Zorg voor een veilige en rustige slaapomgeving: maak het kamertje donker, zorg voor een goede temperatuur, kleding en ventilatie.
 • Houd vast aan je routine

  Voer dezelfde handelingen uit op de babykamer als dat je op jullie kamer deed. Zorg voor een vast, rustig en herkenbaar slaapritueel.
 • Vast ritme

  Probeer een zo vast mogelijk ritme aan te houden met vaste bedtijden. Het riedeltje ‘Rust, Reinheid & Regelmaat’ is niet voor niks een enorm cliché. Blijkbaar werkt dat!

LEES OOK: Je baby in een goed ritme krijgen - zo doe je dat

 • Knuffel of doek met geur

  Om de babykamer vertrouwder aan te laten voelen voor je kindje, kun je een kledingstuk of knuffel met jullie geur in de wieg van de baby leggen.
 • Baby in de gaten houden

  Misschien had je ‘m al in gebruik toen je kindje nog bij jullie op de kamer sliep, maar een babyfoon met camera is voor veel kersverse ouders onmisbaar. Ze willen graag in de gaten houden hoe het met hun baby gaat! Je kunt ook de kamerdeuren op een kiertje zetten, zodat jullie elkaar kunnen horen.
 • Weinig prikkels

  Zorg dat het bed weinig prikkels heeft: maak gebruik van zachte kleuren en leg er het liefst maximaal één knuffel in.
 • Muziekmobiel of liedje

  Maak gebruik van een muziekmobiel of iets anders wat een liedje afspeelt. Je kleine kan er naar kijken, luisteren en valt zo rustig in slaap. Als je dit elke avond doet als ritueel, wordt het vanzelf herkenbaar en slaapverwekkend!
 • Nachtlampje

  Eventueel kun je een (nacht)lampje laten branden (bijvoorbeeld zo eentje die na een tijdje vanzelf uit gaat), zodat je kindje kan zien waar hij is en zijn omgeving in zich op kan nemen.

LEES OOK: Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Slapende baby

Baby huilt in zijn eigen bed

In het begin kan het zeker zo zijn dat je baby gaat huilen door de nieuwe omgeving of omdat je ineens verder weg bent dan hij gewend is. Wordt je kind wakker en gaat hij huilen? Ga er dan naartoe om te troosten, maar zorg ervoor dat je dat in bed doet. Haal je baby er niet uit en wacht rustig tot hij/zij weer in slaap is gevallen. Zo zal je kind vanzelf wennen aan het idee dat hij nu in zijn eigen bed slaapt en dat dat een veilige slaapomgeving is!

Je baby in eigen kamer laten slapen: hoe doe je dat? Hebben jullie nog een gouden tip die andere ouders zeker moeten weten? We horen het graag!

Marieke van Boven

Door

08 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.