Baby in eigen kamer laten slapen - de tips!

Jaja, dan komt het moment dat je baby in zijn of haar eigen kamer moet gaan slapen... Hoe pak je dat het beste aan?

Als de baby net geboren is zetten veel ouders de wieg op hun eigen slaapkamer. Je baby is dan nog lekker dichtbij en het is handig bij huilbuien en nachtvoedingen. Toch komt er een moment dat de kleine in zijn of haar eigen slaapkamer moet gaan slapen. En tsja, hoe pak je dat het beste aan? 

Baby op eigen kamer is een spannende stap

Het is natuurlijk even wennen eerst slaapt de baby in slaapkamer van de ouders en dan wordt het tijd voor de eigen kamer. Je weet dat het er een keer van moet komen, maar het blijft spannend. Sommige ouders vinden het ook heerlijk als de kleine verhuist naar de eigen kamer, anderen hebben er weer wat meer moeite mee. Belangrijk is dat je er een lekker gevoel bij hebt en geef het gewoon even de tijd om te wennen, zowel voor jullie als voor de baby. Na één lastige nacht, waarin zowel jij als die kleine niet konden slapen, moet je nog niet opgeven.

LEES OOK: Alles over rooming in & rooming out

Slapen met ritueel

Het begin is vrij simpel: breng je baby gewoon naar bed volgens het vaste ritueeltje. Blijf de eerste nachten tot je baby slaapt in de babykamer, maar probeer uit het zicht te blijven. Vind je kleine dit niets praat dan zachtjes zonder dat hij of zij je ziet. Werkt dit goed? Ga dan iets verder van de wieg of ledikant af zitten tot je baby slaapt. Straks kan je dan gewoon de kamer uitgaan zodra je je ritueel hebt afgerond.

Huilen

In het begin kan het zeker zo zijn dat je baby gaat huilen door de nieuwe omgeving of omdat je ineens verder weg bent. Word je kind wakker en gaat hij huilen? Ga er dan naartoe om te troosten, maar zorg ervoor dat je dat in bed doet. Haal je baby er niet uit en wacht rustig tot hij/zij weer in slaap is gevallen. Zo zal je kind vanzelf gaan wennen aan het idee dat hij nu in zijn eigen bed slaapt.

Tips om baby in eigen kamer te laten slapen

Je kan het wennen aan de nieuwe kamer ook een handje helpen natuurlijk!

  • Zorg voor een vast en rustig ritueel als voorlezen en een liedje zingen.
  • Zorg voor een vaste bedtijd. Ach ja dat riedeltje hoor je overal; rust, reinheid en regelmaat.
  • Laat een nachtlamp branden zodat je kind ten alle tijden kan zien waar hij is.
  • Leg een kledingstuk met jouw geur in bed. Of een accessoire uit jullie bed.
  • Maak gebruik van een mobiel of iets wat een liedje afspeelt. Je kleine kan er naar kijken en valt zo rustig in slaap. Als je dit elke avond doet als ritueel wordt het vanzelf slaapwekkend :D .
  • Zorg dat het bed weinig prikkels heeft: maak gebruik van zachte kleuren en het liefst 1 knuffel.
  • Gebruik een babyfoon zodat je zelf niet iedere keer gaat kijken of het wel goed gaat.
  • Zorg dat de kamer donker genoeg is.

Of probeer een van deze dingen:

Je baby in eigen kamer laten slapen: hoe doe je dat? Hebben jullie nog een gouden tip die andere ouders zeker moeten weten? We horen het graag!

Door

25 juli 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

7 maanden geleden

begin met de slaapjes overdag in eigen kamer :)

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.