Alles over rooming in & rooming out: voor- en nadelen

Alles over rooming in & rooming out: voor- en nadelen

Moet een baby alleen of bij zijn ouders slapen? Er zijn verschillende voor- en nadelen van rooming in en rooming out. Je leest er hier alles over!

Als een baby bij de ouders op de kamer slaapt, dan wordt dat ‘rooming in’ genoemd. Veel ouders kiezen hiervoor in de eerste periode na de geboorte, omdat ze hun newborn het liefst zo dicht mogelijk in de buurt willen hebben. Uiteindelijk komt het moment dat je kindje op een eigen kamer gaat slapen; dat wordt ‘rooming out’ genoemd. Maar hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is rooming in?

Waarschijnlijk ben je tijdens je zwangerschap druk bezig geweest met het inrichten van de babykamer (hallo nesteldrang!), maar voordat de kleine daar zijn intrek neemt, kiezen veel ouders ervoor om de baby in een wiegje bij hen op de kamer te laten slapen. Dat heet dus rooming in. Verwar dit niet met de term co-sleeping, want dat betekent dat het kind in hetzelfde bed slaapt als de ouders.

Voordelen van rooming in

Er zijn meerdere redenen om voor rooming in te kiezen. Zo kun je je baby ten eerste goed in de gaten houden. Daarnaast sta je gelijk paraat als hij of zij ’s nachts huilt of honger heeft. Zeker als je borstvoeding geeft, kun je je kindje makkelijk en snel bij je in bed nemen en na het voeden ook weer terugleggen. Zo ben je zelf ook minder ‘wakker’ en val je sneller weer in slaap.

Nadelen van rooming in

Rooming in klinkt ideaal. Het is fijn om je mini-me héél dicht bij je te hebben. Toch zijn er wel een paar nadelen te noemen: 

 • Jullie als ouders slapen onrustiger

Het komt vaak voor dat je als ouder door de baby veel onrustiger slaapt. Veel ouders reageren op iedere beweging of elk geluidje van hun newborn en zijn constant alert. Het verzorgen van een baby zorgt al voor minder nachtrust, dus is het erg vervelend als je de spaarzame uurtjes dat je baby tukt, zelf niet goed doorslaapt.

 • Minder privacy

Daarnaast is het als ouders ook fijn om gewoon een ruimte voor jullie samen te hebben. Als de baby bij jullie op de kamer ligt, heb je niet veel privacy meer. Je moet bij alle bewegingen en geluiden rekening houden met je kleine, omdat je niet wil dat hij wakker wordt. Hoe lang je dit wil volhouden, verschilt natuurlijk per stel. Maar echt ideaal is het niet!

Overstappen op rooming out: baby op eigen kamer

Er zijn geen vaste spelregels voor wanneer je van rooming in moet overgaan op rooming out en je je kindje in zijn eigen kamer laat slapen. Het is een gevoelsmatige keuze die je als ouder moet maken. Zo zijn er enkele tekenen die erop wijzen dat het tijd is om over te gaan op rooming out. Denk bijvoorbeeld aan privacy voor jezelf, zoals we hierboven al noemden. Maar ook het ritme van je baby: als hij steeds beter doorslaapt, dan kan het best wel eens tijd zijn om ‘m naar een eigen kamer te verplaatsen.

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme

LEES OOK: Je baby veilig laten slapen - waar let je op?

Rooming out: tips

Het kan best spannend zijn om op rooming out over te gaan. Het is slim om even goed de tijd te nemen voor deze overgang. Belangrijke dingen om op te letten zijn bijvoorbeeld:

 • Houd vast aan de routine

  Voer dezelfde handelingen uit op babykamer als dat je op jullie kamer deed.
 • Overdag vast wennen

  Laat je baby vast wennen aan zijn eigen kamer door ‘m overdag daar al eens te laten slapen. Vaak kan een baby met een paar dagen al gewend zijn aan een eigen slaapkamer.
 • Knuffel of doek met geur

  Om de babykamer vertrouwder aan te laten voelen voor je kindje, kun je een kledingstuk of knuffel met jullie geur in de wieg van de baby leggen.
 • Baby in de gaten houden

  Misschien had je ‘m al in gebruik toen je kindje nog bij jullie op de kamer sliep, maar een babyfoon is voor veel kersverse ouders onmisbaar. Ze willen graag in de gaten houden hoe het met hun baby gaat! Je kunt ook de kamerdeuren op een kiertje zetten, zodat jullie elkaar kunnen horen.

Lees er alles over in ons artikel over je baby op zijn eigen kamer laten slapen!

Doe wat goed voelt!

Er zijn geen regels waar je je aan moet houden bij rooming in of rooming out. Het blijft een gevoelskwestie en alleen jullie als ouders kunnen inschatten wat wel of niet geschikt is voor de kleine (en voor jullie zelf!). Het is óók helemaal oké om je baby vanaf de geboorte al op zijn eigen kamer te laten slapen! Laat je niet opjutten door de meningen van anderen, je weet zelf het beste hoe je je kindje wilt opvoeden.

Redactie MiniMe.nl

Door

23 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.