Co-sleeping met je baby, yay or nay?

Co-sleeping met je baby, yay or nay?

'En dit is de babykamer! Helemaal spic en span, want de baby slaapt altijd bij ons.' Sta jij open voor co-sleeping? Met deze tips wordt samen slapen veilig en fijn!

Voor de bevalling ben je druk bezig om de babykamer in orde te maken. Daar gaat de baby dan ook slapen, toch? Of je het nu van plan bent of niet, misschien wordt jullie bed wel de plek waar de baby 's nachts slaapt. Zó kunnen jullie allemaal met een gerust hart in slaap vallen in het grote bed.


Baby alleen laten slapen

Voor veel ouders is het de gewoonste zaak van de wereld om hun pasgeboren baby alleen te laten slapen. Het is een Westers cultuurdingetje om kinderen zo zelfstandig mogelijk op te voeden, dus met een eigen slaapplek na de geboorte. Hoewel je nog steeds op opgetrokken wenkbrauwen kunt rekenen, zetten steeds meer moeders hun vraagtekens bij het vroege alleen slapen. Is het wel natuurlijk om je baby van je te scheiden, nadat hij of zij eerst negen maanden in je buik heeft gezeten? In veel andere culturen is dit echt ondenkbaar.

Voordelen van co-sleeping met je baby

  • Je kunt altijd snel reageren op wat je baby nodig heeft, of dat nu troost of voeding is
  • Het is knus
  • Het is goed voor de band tussen ouders en kind
  • Je kind voelt zich niet alleen en slaapt daardoor mogelijk beter

Bezwaren tegen co-sleeping met je baby

  • Je bed is voorlopig even niet het toneel voor romantische taferelen
  • Je slaapt zelf misschien minder lekker, omdat je alles van je kindje hoort of bang bent per ongeluk bovenop hem of haar te rollen
  • Wat als je kind hierdoor heel aanhankelijk wordt en niet meer zonder zijn ouders kan?
  • Wat voor 'last' heb je er zelf van dat je als baby niet bij je ouders hebt geslapen?

Baby tussenin slapen of in co-sleeper

Als jij het fijn vindt om samen met je kindje te slapen, laat je dan niet tegenhouden door die wenkbrauwen of zogenaamde de Westernse norm. Je kunt je kindje in bed tussenin leggen, of kiezen voor een co-sleeper. Dit is een bedje dat je tegen je eigen bed aan kunt schuiven. Zo heeft je kindje toch een beetje een eigen plekje, maar wel dichtbij de warmte en geur van jou. En jij kunt in elk geval niet bovenop je kleintje gaan liggen!

Zo kun je veilig samen slapen met je baby

  • Kleed je baby niet te warm aan. Jouw bed is dankzij de lichaamswarmte van papa en mama al een lekker warm nest.
  • Ga zelf iets lager liggen en leg je baby juist wat hoger tegen het hoofdeinde aan. Zo kun je zelf onder de dekens kruipen en hoef je niet bang te zijn dat je kindje onder jouw dekbed komt.
  • Eventueel kun je opgerolde handdoeken tussen jullie in leggen wanneer je bang bent per ongeluk op je kindje te rollen.
  • Het gaat misschien iets ver, maar je kunt je matras op de grond leggen zodat je kindje in elk geval niet uit bed kan vallen. Je ligt vast niet elke minuut dat je baby slaapt er naast (hoe lekker zou dat trouwens zijn!).
  • Handig: de Sleepyhead, een 'nestje' waar je baby veilig in kan slapen. Zo los je de twee bovenstaande punten in één keer op.
  • Drink geen alcohol in de uren voor je naar bed gaat, dat vermindert je alertheid.
  • Als je medicijnen slikt, beïnvloedt dat ook je alertheid. In dit geval kun je ook maar beter niet aan co-sleeping met je baby doen.

Samen slapen met je baby?

Vind jij het wat om samen te slapen met je kindje of is dit écht niks voor jou?

Rosanne Buitendijk

Door

21 april 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.