7 grote mythen over doorslapen baby

7 grote mythen over doorslapen baby

Hoelang slaapt een baby nu eigenlijk? Hoe eerder je baby doorslaapt hoe fijner dat is alleen er bestaan zoveel fabels over doorslapen.

De eerste maanden na je zwangerschap zal je 1 ding sowieso heel erg gaan missen: slaap. Baby's hebben een eigen ritme (denk aan de nachtvoedingen) en zijn om de paar uur wakker. De adviezen vliegen je om de oren zodra je over doorslapen begint, maar wat zijn nou de echte mythen?

1. Doorslapen met rijstebloem

'Als je een beetje rijstebloem aan de laatste fles toevoegt slaapt je baby gegarandeerd door!'

Men denkt dat door de rijstebloem de melk dikker wordt en het daardoor dus langer duurt voor je baby het verteerd heeft. Gevolg: minder snel honger en dus doorslapen. Jammer genoeg bestaat er dus geen 'garantie' om je baby te laten slapen. Sterker nog, sommige baby's sliepen zelfs slechter na een flesvoeding met rijstebloem omdat ze te vol zaten! Echt gek is dat ook niet. Bedenk zelf maar of je lekker slaapt na een behoorlijke maaltijd.

2. Baby's met flesvoeding slapen sneller door

'Je moet je baby ook flesvoeding geven, dan slaapt hij veel sneller door.'

Van sommige moeders hoor je misschien dat hun baby doorslaapt omdat ze flesvoeding geven. Dit verband is echter nooit bewezen. Sterker nog, op fora kan je ook ontelbaar veel verhalen vinden van moeders die borstvoeding geven en aangeven dat hun kind snel doorslaapt. Ook hier denkt men dat flesvoeding iets dikker is dan borstvoeding en daardoor moeilijker te verteren is, maar dit kan je baby dus ook wakker houden. Borstvoeding of de fles: doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

3. Minder slaap overdag, meer s'nachts

'Als je je baby overdag nou minder laat slapen, dan heeft hij s'nachts meer slaap.'

Een leuk idee en er zit misschien logica achter voor volwassenen (als jij een nachtje doorhaalt vind je het ook wel prettig overdag even een uurtje te liggen). Voor kinderen gaat dit jammer genoeg niet op. Een oververmoeid kind wil juist niet slapen en gaat ertegen vechten.

4. Doorslapen op vast voedsel

'Als je je baby nou zo snel mogelijk aan vast voedsel laat wennen, slaapt hij vanzelf door.'

Vast voedsel doet er langer over om verteerd te worden, dus de baby wordt minder snel wakker vanwege honger. Dat klopt wel, maar het duurt echt wel even voor je baby vast voedsel goed kan eten. En we hebben het hier dan over hele maaltijden, niet een stukje van dit of een beetje van dat.

5. Doorslapen vanaf drie maanden

'Nu heb je er nog last van, maar vanaf 3 maanden gaan ze doorslapen.'

Dit klinkt je vast als muziek in de oren, maar wees niet te snel enthousiast. We bedoelen met doorslapen in dit geval zo'n 5 uur achter elkaar. En nog leuker, in veel gevallen slapen ze al aan het begin van de avond. Moet je er om 3 uur dus alsnog uit.

6. In slaap wiegen mag niet

'Als je je baby in slaap wiegt went hij eraan. Dan slaapt hij helemaal niet meer door.'

Nee hoor, dit heeft er niks mee te maken. Het wiegen is voor baby's een natuurlijke manier om in slaap te vallen en de eerste paar weken kan je dat zeker blijven doen. Om te voorkomen dat dit een gewoonte wordt kan je vanaf 8 weken proberen je baby in bed te leggen als hij zich slaperig voelt.

7. Constant kijken werkt averechts

'Je moet niet constant naar je baby gaan als hij huilt, dan blijft hij zo om aandacht vragen.'

Ook dit is niet helemaal waar. Als je baby huilt is het sowieso aan te raden even te kijken wat er aan de hand is. Misschien heeft hij honger, is z'n luier vol of voelt hij zich niet lekker. Allemaal belangrijke signalen die je niet mag missen. Maar: als je alles gecheckt hebt en er is niks aan de hand, probeer dan niet uitgebreid met je baby te gaan spelen. Die prikkels zorgen er alleen maar voor dat het langer duurt voor hij in slaap valt. Geef 's avonds zo min mogelijk aandacht.

Daisy van Schaijik

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.