Luieremmer kopen: alle info & tips

Een luieremmer is een echte handigheidje in de babykamer, maar waar moet je nou allemaal rekening mee houden als je er eentje gaat aanschaffen? Wij zetten het voor jou op een rij! 

Een luieremmer is zo’n ding waar je nooit over nadenkt tot je in verwachting bent van een kleintje. Sommige moms realiseren zich zelfs pas dat een luieremmer toch wel handig is als de baby er al lang en breed is. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij, de verschillende soorten luieremmers en tips waar je op moet letten bij de aanschaf.

Een luieremmer is nou typisch zo’n item op de baby-uitzetlijst waar de meningen enorm over verdeeld zijn. Moet je nou perse een speciale afvalemmer voor luiers aanschaffen of is een normale prullenbak ook goed? Sommige moeders willen het liefst helemáál geen vieze luiers op de babykamer en gooien ze na elke verschoningsbeurt gewoon beneden in de container. Op de redactie zijn wij wél een voorstander van luieremmers en hieronder leggen we uit waarom.

Wat is een luieremmer?

Een luieremmer is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een afvalbakje voor luiers. De speciale sluiting van luieremmers zorgt ervoor dat de vieze luiergeurtjes niet kunnen ontsnappen. Door een luieremmer op de babykamer te zetten, hoef je niet steeds naar beneden of naar buiten om een luier weg te gooien. 

meisje in luier met moeder

Soorten luieremmers

Er zijn verschillende soorten luieremmers op de markt. Het fijne hieraan is dat ze dus zo uitgebreid als je wilt verkrijgbaar zijn en er eentje in elke prijsklasse zit. De meest voorkomende luieremmers zijn: 

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten luieremmers met daarbij de voor- en nadelen:

Simpele luieremmer

Als eerste heb je natuurlijk de normale simpele luieremmer. Dit is gewoon een bak met een deksel die je op de babykamer kan neerzetten. Het is een simpele en goedkope manier om van de luiers af te komen wanneer je je baby hebt verschoond.

Voordelen:

  • Goedkoop in aanschaf

  • Vaak eenvoudig te verbergen

  • Makkelijk schoon te maken

  • Ook geschikt voor wasbare luiers


Nadelen:

  • Wanneer je de luieremmer leegt, verspreiden de vieze geurtjes zich alsnog door de kamer (behalve als je de luiers per stuk in plastic zakjes doet).


Luieremmer met cassette

Een luieremmer met cassette heeft een wat ingewikkelder doordraaisysteem. Je doet je vieze luier in de emmer en draait een aantal keer aan de cassette. Hierdoor wordt elke individuele luier vacuüm verpakt in een plastic zakje, waardoor de vieze geurtjes niet meer vrij kunnen komen en het kleine compacte pakketjes worden. Wanneer de cassette vol is, knip je de zak los en gooi je de strook met luiers in één keer weg. 

Voordelen:

  • Door de luiers afzonderlijk te verpakken, komen er geen vieze geurtjes vrij.

  • Het legen is gemakkelijk doordat alle luierzakjes aan elkaar vast zitten.


Nadelen:

  • Werkt met speciale navulzakjes, waardoor dit systeem duurder is. 

  • Door het speciale doordraaisysteem is deze luieremmer wat minder makkelijk schoon te maken. 


baby in romper

Emmer met afsluitsysteem

De luieremmers met een afsluitsysteem zijn perfect voor het verbergen van vieze geurtjes. Ze hebben vaak een pedaal zodat je de luieremmer met je voet kan openen. Hier zit dan een dubbele klep in waar je de luier in gooit, waardoor er geen vieze geurtjes ontsnappen. Deze luieremmer gebruik je bijna hetzelfde als een prullenbak, dus doe er een vuilniszak in en leeg deze zodra hij vol zit! 

Voordelen:

  • Goedkoper dan luieremmers met cassette

  • Er past een normale vuilniszak in

  • Ook geschikt voor wasbare luiers


Nadelen:

  • Bij het legen van de luieremmer verspreiden de vieze geurtjes zich alsnog door de kamer (behalve als je de luiers in plastic zakjes doet). 


Emmer met tussenruimte

Deze luieremmers werken een beetje zoals de gezamenlijke vuilnisbakken die je vaak buiten ziet. De luieremmers met tussenruimte hebben een klep die je kunt schuiven of draaien, waar vervolgens een ruimte ontstaat waar je de luier in doet. Als je dit hebt gedaan, draai of schuif je de deksel weer terug, waardoor de luier vervolgens in de emmer valt. Door gebruik te maken van de tussenruimte, kunnen er geen vieze luiergeurtjes ontsnappen. 

Voordelen:

  • Goedkoop dan luieremmers met cassette

  • Er past een normale vuilniszak in

  • Ook geschikt voor wasbare luiers


Nadelen:

  • Bij het legen verspreiden de vieze geurtjes zich alsnog door de kamer (behalve als je de luiers in plastic zakjes doet).


LEES OOK: Luieremmer schoonmaken

blij meisje in luier die in wasmand staat

Luieremmer kopen: let hierop

Twijfel je voor welke soort luieremmer je moet gaan? Wij zetten wat puntjes op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een luieremmer:

Formaat van de luieremmer

Een luieremmer moet niet alleen goed in de babykamer passen, er moeten ook genoeg luiers inpassen. Let daarom goed op de inhoud van de luieremmer, zodat je niet steeds na een halve dag de emmer al moet legen. Je wil echter ook niet dat de luiers er een week in liggen te broeien. Daarnaast is het fijn als de luieremmer hoog genoeg is, zodat je niet hoeft te bukken als je iets moet weggooien, of dat je hem met je voet kan opendoen. 

Vuilniszak of navulling

Sommige luieremmers hebben speciale navullingen nodig in plaats van een reguliere vuilniszak, bijvoorbeeld de luieremmer met cassette. Super handig natuurlijk, maar deze navullingen zijn vaak wel aan de duurdere kant. Als je dus op je budget moet letten, is het gemakkelijker om een luieremmer te kopen waar een normale vuilniszak in kan. 

Materiaal van de luieremmer

Een luieremmer is in verschillende materialen te vinden, zoals kunststof en metaal. Dit is natuurlijk een persoonlijk voorkeur, maar beide materialen hebben wel hun voor- en nadelen. Een kunststof luieremmer is vaak goedkoper, maar dit materiaal neemt wel sneller geurtjes op, waardoor hij na een tijdje kan gaan stinken. Een metalen luieremmer is wat duurzamer en langer geurloos, maar is daarmee wel wat duurder. 

Gebruik van de luieremmer

Het is natuurlijk superfijn als je de luieremmer te allen tijde kan gebruiken. Dus ook met een spartelende baby op de commode of in je armen. Daarom is het handig als de luieremmer handsfree geopend kan worden door middel van een sensor of een voetpedaal. Hecht je hier iets minder waarde aan, dan kan een normale opening natuurlijk al voldoen! 

Wat kost een luieremmer?

Ook deze factor ligt helemaal aan alle punten die hierboven omschreven staan. Je kunt een luieremmer zo eenvoudig of luxe kopen als je zelf wilt:

  • Simpele luieremmers vind je al voor bedragen tussen de 5 en 10 euro. 

  • Voor een luieremmer met cassette moet je al denken aan bedragen tussen de 40 en 100 euro. 

  • Een luieremmer met afsluitsysteem vind je voor 20 tot 50 euro.

  • Luieremmers met een tussenruimte zijn er voor bedragen tussen de 40 en 80 euro.


Inspiratie voor fijne luieremmers

Ben je eruit welke luieremmer je wil gaan kopen? Dit zijn een aantal van onze favoriete luieremmers:

 collage van luieremmers

  1. Nuvola luieremmer
  2. Bébé-jou Luieremmer - Miffy  
  3. Angelcare Luieremmer Dress Up  
  4. We-Too Luieremmer Blauw  
  5. Korbell luieremmer pink  
  6. DiaperPail luieremmer Steel  
  7. Ubbi Luieremmer
Savannah Schreuter

Door

02 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.