Babykamer inrichten: waar moet je op letten?

Babykamer inrichten: waar moet je op letten?

De babykamer inrichten is een van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent! Maar wat is nu belangrijk om op te letten? Handige tips voor een mooi, comfortabel en veilig babykamertje.

Bij het inrichten van de babykamer ben je in de eerste plaats misschien vooral bezig met hoe de babykamer eruit moet komen te zien: welke commode kies je, wat voor behang en welk (kleur)thema? Maar behalve de looks is het ook belangrijk om te kijken naar wat praktisch, comfortabel én veilig is! Hier moet je op letten bij het inrichten van je babykamer.

Moodboard maken voor de babykamer

Weet je niet waar je moet beginnen? Wellicht is het dan een idee om een moodboard te maken! Dit is een tastbare of digitale collage van ideeën en stijlen die bij elkaar passen. Op een moodboard kun je alles kwijt wat je mooi vindt: plaatjes, kleurstalen, stoffen, woorden... Alles wat je maar te binnen schiet. Zo kun je vervolgens veel gerichter shoppen!

Op de website van het mooie merk Petite Amélie kun je gratis een digitaal moodboard maken. Bij deze moodboard-maker kun je foto’s van de producten van het merk gebruiken, maar ook eigen foto’s uploaden. Zo zie je in één oogopslag of alles wat je in gedachten had en leuk vindt, ook echt bij elkaar past!

Hier kun je je eigen moodboard maken >>

Moodboard babykamer

Meubels in de babykamer

Bij het inrichten van de babykamer denk je allereerst natuurlijk aan meubels. Een bedje, commode en (kleding)kast heb je in ieder geval wel nodig. Je kunt ervoor kiezen om deze allemaal afzonderlijk te kopen, maar er zijn ook prachtige bij elkaar passende sets verkrijgbaar. Zo krijg je één mooi geheel!

Wij zijn fan van het mooie merk Petite Amélie! Zij ontwerpen en produceren unieke meubels en accessoires voor baby- en kinderkamers. De babykamers van Petite Amélie bestaan uit 2- tot 5-delige sets. Het is ook mogelijk om losse onderdelen zoals een co-sleeper, babybox, babybed of wiegjes los te bestellen.

Babykamer meubels

Babybedje: ledikant, wiegje of meegroeibed?

Qua babybedje heb je verschillende opties. Een ledikant is het meest bekend en een wiegje wordt ook door veel ouders to be aangeschaft voor de eerste periode. Maar heb je weleens over een meegroeibedje nagedacht? Deze zijn super handig: wanneer de tijd rijp is, bouw je dit ledikant om tot peuterbed en kan het nog een paar jaar mee. De meerprijs van een meegroeibed is veel lager dan wat een nieuw peuterbed met matras, matrasbeschermer en hoeslakens kost. Je kunt zo dus veel geld besparen!

Wat je allemaal nodig hebt om het babybedje veilig op te maken, lees je in ons artikel waarin we je alles vertellen over het babybedje opmaken!

De plaats van het bedje

Zet de wieg of het ledikant niet te dicht bij een raam. Dat kan namelijk best tochten en je wilt je newborn geen verkoudheid bezorgen. Pal naast de verwarming is ook weer niet aan te bevelen; je kindje kan het dan snel te warm hebben in bed als de verwarming een beetje aanstaat, of zich eraan branden. Ook beter van niet: het bedje naast een stopcontact of binnen handbereik van (gordijn)snoeren zetten. You know why.

Wel slim: het ledikantje op een plek zetten waar jij het vanuit de deuropening goed kan zien. Zo zie je in één oogopslag of alles goed gaat met jouw slapende mini en hoef je niet perse de kamer in.

Hoe en waar zet je de meubels neer?

Het is vooral handig om praktisch naar de ruimte in de babykamer te kijken. Als je het bedje in die ene hoek zet, hoe bereik je dan de commode zonder te struikelen over opbergers of die leuke schommelstoel? Als je kindje op de commode ligt, heb je dan alle spullen die je nodig kunt hebben binnen handbereik - of moet je voor een schone romper bij de kast aan de andere kant van de kamer zijn?

Babykamer met Little Dutch textiel

Textiel in de babykamer

Natuurlijk zijn meubels belangrijk als je de babykamer gaat inrichten, maar je maakt het pas echt compleet met mooi, zacht textiel. Daarmee kun je de babykamer helemaal afstylen en de ruimte een lieve of juist stoere look & feel geven. 

Iedereen kent het mooie houten speelgoed van Little Dutch al wel, maar wist je dat zij ook een prachtige en héél veelzijdige textielcollectie hebben? Ze hebben alles wat je nodig hebt in het assortiment: van (hoes)lakentjes en dekentjes tot aankleding voor de commode, zoals een aankleedkussenhoes en een commodemandje. En wat dacht je van een heerlijk slaapzakje, een mooie kruikenzak of stijlvolle hydrofiele doeken? Perfect te combineren met het speelgoed van Little Dutch, maar ook met hun toffe decoratie-items zoals een lamp, muziekdoosje of vloerkleed! Zo wordt je babykamer één supermooi geheel.

Bekijk hier alle collecties >>

Babykamer met Little Dutch textiel

Kleur in de babykamer

Veel ouders kiezen veilig voor pasteltinten voor de babykamer. Dat is altijd goed; het oogt rustig en is lekker tijdloos. Een hele kamer vol knalkleuren is misschien weer het andere uiterste, maar het is hartstikke gaaf om een rustige, egale basiskleur te kiezen en daarbij wat kleuraccenten aan te brengen. Die accenten kun je dan in de loop der jaren heel makkelijk met een kleine investering aanpassen en de kamer een heel nieuwe look geven!

Kinderkamer met vloerkleed

Accessoires voor de babykamer

De babykamer stylen met toffe accessoires is het leukste aan het inrichten van de babykamer! Zodra de basics af zijn en klaar staan, kun je beginnen met het gezellig en sfeervol maken.

Bij het aankleden van je babykamer kun je denken aan een mooi vloerkleed; dit geeft gelijk een warme, knusse sfeer aan de kamer. Een bedhemel maakt een babybedje net iets meer af en posters aan de muur (bijvoorbeeld een aantal naast elkaar in verschillende formaten) zien er supergezellig uit. En wat dacht je van leuke én handige opbergmanden en -dozen!

Lampen in de babykamer

Vergeet ook het licht in de babykamer niet: een grote lamp aan het plafond is sowieso een aanrader én tegelijk een eyecatcher, maar kleine sfeerlampjes neerzetten of ophangen is ook slim om te doen. Niet alleen staat het leuk, het is ook praktisch als je bijvoorbeeld ‘s nachts moet voeden en het licht niet te fel, maar juist zacht moet zijn.

De babykamer verven of behangen

Ga je voor behang of wil je toch liever (een deel van) de babykamer verven? Bij behang moet je rekening houden met het feit dat ze op latere leeftijd aan het behang kunnen gaan peuteren. Wil je graag verven? Let dan goed op wat voor soort verf je gebruikt. Verflucht is namelijk niet zo goed voor zwangere vrouwen. Je kunt dan het beste verf op waterbasis gebruiken. 

Shop hier het leukste kinderbehang >>

LEES OOK: Babykamertrends 2020

Babykamer met ledikant

Vloer in de babykamer

Een goede vloer in de babykamer is ook belangrijk voor de veiligheid van je kind. Een vloer moet comfortabel en makkelijk schoon te houden zijn. Een tapijt trekt bijvoorbeeld meer stof aan dan laminaat. Voor kinderen met een allergie is daarom een tapijt iets minder geschikt. Zit allergie in jouw familie, dan kun je voor de zekerheid beter voor laminaat of zeil gaan.

TIP! Laat je bij het uitkiezen van een vloer goed voorlichten. Heb je al een vloer liggen en wil je niet speciaal voor de babykamer een nieuwe (laten) leggen? Kijk dan goed naar wat voor vloer het is en of deze geschikt is voor de kleine. 

RAAMDECORATIE in de babykamer

Het is fijn als je de babykamer donker kunt maken, zodat je kleintje ook overdag op zijn eigen kamer kan slapen. Hiervoor kun je gordijnen van een wat dikkere stof ophangen of kiezen voor verduisterende duettes. Als je dit laatste niet gezellig vindt staan, kun je daar eventueel nog een (doorschijnend) siergordijn aan toevoegen.

Stoel om ‘s nachts te voeden

Ben je van plan je baby vanaf het begin of na een paar weken op zijn eigen kamer te laten slapen (rooming out), maar moet je ‘s nachts nog wel voeden? Dan is het slim om er een stoel neer te zetten zodat je dit op de babykamer kunt doen. Natuurlijk wil je graag dat deze er stijlvol uitziet, maar let vooral op het comfort! Deze voedingsstoel moet voornamelijk lekker zitten.

Babyfoon

Een babyfoon kan heel handig zijn, zeker als je kindje boven slaapt en jullie beneden televisie kijken of gezellig borrelen met vrienden. Zo kun je precies in de gaten houden hoe het er boven aan toe gaat. Er zijn verschillende babyfoons verkrijgbaar, maar de babyfoon met camera wordt steeds vaker gekocht. Zelf ben ik daar ook groot fan van!

LEES OOK: Babyfoon met camera - alle opties

Moeder met twee kinderen in babykamer

Tips om de babykamer veilig in te richten

Het is allereerst natuurlijk belangrijk dat de babykamer veilig is. Bepaalde spullen zoals het bedje waar je baby in slaapt, bepaalde producten en een commode hebben standaard eisen wat betreft de veiligheid. Winkels mogen geen producten verkopen die niet aan die eisen voldoen. De EU heeft hier strenge regels voor. Maar, er zijn ook dingen waar jij zelf op kunt letten:

  • Zorg dat er geen losse snoeren etc. in de babykamer liggen!
  • Zorg voor afgeschermde stopcontacten. Wanneer je kindje ouder wordt, kan hij misschien met zijn vingers in de stopcontacten gaan zitten peuteren.
  • Het bedje of de wieg moet niet in de volle zon of tegen de verwarming staan. Maar, zorg er ook voor dat je baby niet op de tocht staat!
  • Pas op met huisdieren! Heb je bijvoorbeeld een kat? Zorg er dan voor dat hij niet in de babykamer kan komen. Katten kunnen op de baby gaan liggen, omdat zij dit als een warme plek beschouwen. Houd daarom met een huisdier de babykamer altijd goed gesloten.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

Marieke van Boven

Door

03 november 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.