Beddengoed voor baby’s

Beddengoed voor baby’s

Yes, de babykamer is bijna af! Commode, ledikantje en kledingkast: check. Maar vergeet het beddengoed voor baby’s niet! Dit moet je daar allemaal over weten.

In al het enthousiasme bij het inrichten van de babykamer wordt het beddengoed voor baby’s vaak over het hoofd gezien. Niet gek natuurlijk, maar het is wel een belangrijk onderdeel voor de goede nachtrust van je baby. Waar moet je nu allemaal rekening mee houden bij het kopen van beddengoed voor baby’s? Ik help je een handje.

Nu je mooie meubeltjes voor de babykamer hebt gekocht of ergens op de kop getikt, is het tijd om het babybedje veilig op te maken. Daarvoor heb je speciaal beddengoed voor baby’s nodig! Met deze checklist weet je precies wat je allemaal aan beddengoed voor je kindje moet aanschaffen.

baby slaapt met konijnen knuffel

Beddengoed voor ledikant of wiegje

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het meubel waar je kindje in gaat slapen. Een ledikant en een wiegje hebben namelijk een andere maat beddengoed nodig. De afmetingen van een ledikant zijn meestal 60x120 cm. Bij een wiegje kan dit meer verschillen; je hebt namelijk ovale, rechthoekige en ronde wiegjes. Het meeste beddengoed voor wiegjes heeft een grootte van 40x80 cm.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen

Matrasbeschermer of molton

Het eerste wat op je babymatras komt te liggen, is een matrasbeschermer of molton. Dit zorgt ervoor dat het matrasje niet vies wordt; iets wat met een baby al snel kan gebeuren. Sommige babymatrassen hebben ook een afneembare hoes die in de wasmachine kan. Dit is natuurlijk ook een goede manier om te zorgen dat het matras schoon blijft.

Voor meer info over babymatrassen kun je ons artikel Babymatras kopen: waar moet je op letten? eens lezen!

Hoeslaken

De volgende stap is een hoeslaken. Een hoeslaken doe je over het matrasje en eventuele matrasbeschermer heen. Je kunt deze in allerlei leuke kleurtjes en printjes kopen of het gewoon simpel houden met een witte variant.

collage met baby's op hoeslakens

  1. Hoeslaken wieg Blue Sprinkles 40x80 Little Dutch
  2. Hoeslaken wieg Galaxy offwhite (40x80cm) Mies & Co
  3. Hoeslaken ledikant 60x120cm Moon zwart-wit Witlof for Kids
  4. Hoeslaken wieg Ocean White Little Dutch

Hydrofiele doek

Het is slim om op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, een hydrofiele doek neer te leggen op het hoeslaken. Dit is handig voor als je baby heeft gespuugd of gekwijld; dan hoef je niet direct het hele bedje te verschonen. Deze doek vervang je elke dag.

Je kunt eventueel ook een hydrofiele doek ter hoogte van de billetjes leggen. Mocht er een luier doorlekken, is je beddengoed beschermd. Er zijn heel veel soorten hydrofiele doeken te koop in allerlei leuke kleuren en printjes, dus sla lekker een voorraadje in!

Laken

Daarna is het tijd voor een heerlijk zacht katoenen laken waar je baby onder slaapt. De afmetingen van lakens voor een ledikant zijn 100x135/140 cm, iets groter dan de afmetingen van het ledikant zelf.

De afmetingen van beddengoed voor een wiegje verschillen wat meer, die zijn afhankelijk van de vorm van het wiegje. Voor de meeste wiegjes heb je lakens nodig van 70/75x100 cm.

Over het laken wordt meestal nog een warme, zachte deken gelegd (zie hieronder), maar in de warme zomermaanden kan een dunne slaapzak met een katoenen lakentje voldoende zijn als beddengoed voor baby’s.

verschillende lakens voor baby's

  1. Wieglaken bies camel Meyco
  2. Ledikantlaken Cozy Dots offwhite Mies & Co
  3. Tuck-Inn ledikantlaken 60x120cm off white Witlof for Kids
  4. Wieglaken Rust Rounded Little Dutch

Deken

Als laatste onderdeel van het beddengoed voor baby’s is een deken heel belangrijk. Je newborn mag het namelijk niet koud krijgen, dus is een warme, zachte deken van katoen of wol onmisbaar.

Qua afmetingen van een deken kun je dezelfde aanhouden als bij een laken. Het fijne aan een dikke deken is dat deze ook gebruikt kan worden in de box, het babynestje of op de grond.

babydekens

  1. Babydeken So Natural milk Nobodinoz
  2. Babydeken Stripes okergeel/bruin Eef Lillemor
  3. Babydeken Soft Mousseline Summer Blue Mies & Co
  4. Little Dutch Wiegdeken Pure & Soft
Savannah Schreuter

Door

12 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.