Informatie over kraamverzorging

Informatie over kraamverzorging

Natuurlijk moet je de kraamzorg regelen. Alleen hoe werkt dat? Meer weten over de kraamverzorging na je bevalling? Dit is handige informatie wat je allemaal moet weten over de kraamzorg.

Met een baby op komst moet je ineens veel dingen gaan regelen. Je moet nadenken over hoe je jouw baby gaat opvoeden en of je de fles of borstvoeding gaat geven bijvoorbeeld. Maar daarvoor moet je eerst nog 'even' bevallen. En het maakt niet uit waar je dat doet, kraamzorg en/of een doula regelen is een must. 

Tijdens en na de bevalling kun je hulp inschakelen van een kraamverzorger. Maar wat doet een kraamverzorger nu precies? Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en alle aspecten eromheen, staat hier alle informatie over kraamverzorging.

Wat doet een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende is er vooral voor de verzorging van moeder en kind. De kraamverzorgende leert je alles wat je moet weten over het verzorgen van je baby. Je leert bijvoorbeeld van de kraamhulp hoe je je baby borstvoeding moet geven of hoe je de flesvoeding klaarmaakt, hoe je luiers verschoont en hoe je het beste je baby in bad kan doen.

Ontwikkeling baby

Naast alle handige informatie en tips & tricks die de kraamverzorgende je leert, wordt ook de ontwikkeling van de baby goed in de gaten gehouden. De kraamverzorgende kijkt bijvoorbeeld of de baby voldoende drinkt, plast, poept en groeit. Maar het is ook de taak van de kraamverzorgende om het herstel van de moeder in de gaten te houden. De kraamverzorgende controleert dan of de eventuele hechtingen goed genezen, of de baarmoeder voldoende krimpt en of de moeder geen borstontsteking krijgt. Hiermee is de kraamverzorgende de schakel tussen jou als ouder en de verloskundige.

Huishouden

Naast alle medische zaken draagt de kraamverzorgende ook deels bij aan het huishouden. De was wordt gedaan en de badkamer en het toilet wordt schoongehouden. Ook verschoont de kraamverzorgende de bedden. Je kunt natuurlijk niet van een kraamverzorgende verwachten dat ze het hele huis poetst, hoe jammer dat ook is, maar basisdingen doet ze zeker wel.

De bevalling

Tijdens de bevalling geeft de verloskundige aan wanneer het kraamzorgbureau gebeld kan worden. De kraamverzorgende komt dat zo snel mogelijk bij je thuis, maar als het nodig is ook naar het ziekenhuis. Gedurende de bevalling ondersteunt de kraamverzorgende de verloskundige.

Welke vormen van kraamzorg zijn er?

Je kunt zelf kiezen welke kraamzorg je wil hebben. Welke vorm kraamverzorging voor jou geschikt is, is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden en ook afhankelijk van de mogelijkheden die het kraamzorgbureau biedt. Elke vorm van kraamverzorging biedt verschillende opties.

Volledige kraamzorg

De volledige kraamzorg is de meest gekozen vorm van kraamzorg. De kraamverzorgende verzorgt dan de moeder, de baby en de rest van het gezin voor ongeveer acht dagen, acht uur per dag. Je krijgt dan voorlichting en advies en een gedeelte van het huishouden wordt ook verzorgd door de kraamverzorgende.

Minimale kraamzorg

Met een minimale kraamzorg komt de kraamverzorgende de eerste dagen twee keer en daarna één keer per dag drie uur. Verder voert de kraamverzorgende niet minder taken uit dan bij een volledige verzorging. Alleen aan het huishouden zal de kraamverzorgende minder tijd besteden.

Beperkte kraamzorg

De beperkte kraamzorg is een tussenvorm. Één keer per dag komt de kraamverzorgende 5 aaneengesloten uren jou helpen. Met een beperkte kraamzorg zal de kraamverzorgende iets meer tijd besteden aan het huishouden. De verzorging van moeder en kind is gewoon hetzelfde als bij een volledige en minimale kraamverzorging. Dit is natuurlijk ook het meest noodzakelijk.

Wil je meer informatie weten over de kosten van kraamverzorging? Dit hangt af van je zorgverzekeraar en polis. Informeer dan ook bij je eigen zorgverzekeraar wat in jouw geval vergoed wordt.

Bron: dokter dokter, kraamzorglc, kraamzorghetgroenekruis.

Zoë Montijn

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.