Intakegesprek kraamzorg - Dit kun je verwachten

Intakegesprek kraamzorg - Dit kun je verwachten

Een gesprek bij de kraamzorg hoort erbij, maar hoe gaat dat precies? Informatie over het intake gesprek rond de 15 weken zwangerschap.

Een intakegesprek van de kraamzorg hoort er bij. Wat kun je van het intakegesprek verwachten? Welke vragen kun je stellen en hoe kan je voorbereiden op een intake gesprek met de kraamzorg?
 
Kraamzorg regelen doe je meestal rond de 15 weken. Het kraambureau zal dan contact met jullie opnemen voor een intakegesprek. Meestal is dit gesprek bij jullie thuis. Lees hieronder wat er allemaal bij komt kijken, hoe jullie je kunnen voorbereiden en welke vragen goed zijn om te stellen tijdens dit intakegesprek.

Wanneer intakegesprek?

Je hebt in totaal maar één gesprek. Dit gesprek wordt ongeveer rond de zevende maand van je zwangerschap ingepland. Vanaf de 29ste week zal het kraambureau bellen om een afspraak te maken.

Vragen voor intakegesprek voor kraamzorg

Geen paniek! Het kraamzorgbureau zal de belangrijkste vragen stellen tijdens dit gesprek. Ze maken gebruik van een kraamdossier en indiceren ook meteen de uren waar je als zwangere recht op hebt.

Verzekering?

Tijdens het gesprek wordt er gevraagd hoe jullie zijn verzekerd. Als je een basisverzekering hebt dan worden de kosten deels vergoed. Bij een aanvullende verzekering heb je meestal geen eigen bijdrage.

Aantal uren kraamzorg

Aan de hand van de verzekering wordt gekeken hoeveel dagen kraamzorg je krijgt. Gebruikelijk krijg je 32 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. De kraamzorg gaat in na de geboorte van de baby. Misschien is jullie situatie anders en hebben jullie meerdere uren zorg nodig. Hiernaar wordt gekeken tijdens dit gesprek.

Babykamer

Vaak wordt er ook even in de babykamer gekeken. Er wordt gekeken of alle spullen in huis zijn en of de spullen ook aan de juiste eisen voldoen. Denk aan de wieg, de pijlen moeten bijvoorbeeld tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. In verband dat de baby niet vast kan komen te zitten met het hoofdje. De babykamer hoeft zeker nog niet af te zijn! Het is meer dat ze een idee krijgen hoe ver je bent en kan je eventueel ook nog advies geven.

Borstvoeding

Je kunt aangeven of je een wens hebt om borstvoeding te geven. Het is dan belangrijk dat er een kraamhulp komt die hier verstand van heeft en je goed kan adviseren en helpen.

Jullie slaapkamer

Hoe zijn de faciliteiten in jullie eigen slaapkamer? Hoe hoog staat het bed? Hoe is het met de badkamer? Daar wordt vaak ook nog even naar gekeken. Mocht je voor een thuisbevalling kiezen of mocht de bevalling ongepland toch thuis plaatsvinden is het handig als hier naar is gekeken.

Intakegesprek kraamzorg voorbereiden?

Het is handig als je tijdens dit gesprek alle vragen stelt die jullie hebben. Schrijf dus ook in de weken voor dit gesprek alle vragen die jullie hebben op. Om je even op gang te helpen denk aan:
  • babyuitzet
  • verzekering
  • veilig slapen
  • uren kraamzorg gedurende kraam week
  • borstvoeding
  • wensen en behoefte voor een kraamverzorgster. (Bijvoorbeeld een niet rokende kraamverzorgster)

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.