Getest: Welke baby zonnebrandcrème is het fijnst?

Niet elke baby zonnebrandcrème is even fijn. Maar het is meer dan logisch dat je extra kritisch bent op welke zonnebrandcrème je voor je kindje gebruikt. Daarom tips waar op te letten én een test.

Vóór we gelijk doorgaan naar de test, vertel ik je nog een aantal hele belangrijke must-knows over zonnebrandcrème voor kinderen. Er zijn namelijk best wat misverstanden over. Het is het belangrijk om te weten welke factor je het beste kunt kiezen (nee, factor 50 is dus niet per se het best), of je nu echt een speciaal product voor kinderen nodig hebt en welke ingrediënten je beter kunt skippen. 

Baby beschermen tegen de zon 

Ik hoef je niet uit te leggen dat het super belangrijk is om je baby goed te beschermen tegen de zon. Zet een hoedje op en houd je kleintje zoveel mogelijk uit de zon. Maar ook een goede zonnebrandcrème is een échte must, ook als je in de schaduw blijft. De babyhuid is dun en nog niet zo goed ontwikkelt dat het zichzelf al kan beschermen tegen UV-straling. Daarom is het het best om je baby áltijd in te smeren voor je naar buiten gaat. 

Factor 50 voor baby's

Welke factor is het beste voor baby's? Je denkt vast aan de hoogst mogelijke factor: factor 50. Toch is dit niet helemaal waar. Tussen factor 30 en factor 50 zit namelijk maar een heel minimaal verschil qua bescherming. Factor 30 beschermt voor 97%, factor 50 voor 98%. Je bent dus nooit honderd procent beschermd tegen UV-straling. Een hoge factor biedt een soort schijnveiligheid. Je dénkt dat je goed beschermd bent en blijft daardoor misschien langer in de zon of je smeert een keertje minder. Daarom adviseert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie om met factor 30 te smeren. 

Tip! Wees absoluut niet zuinig wanneer je je kindje of jezelf insmeert met zonnebrand. Om de beloofde beschermingsfactor te krijgen, moet de crème royaal op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor.

Onnodige ingrediënten zonnebrandcrème

In een eerder artikel vertelden we al waar je op moet letten bij de ingrediënten van babyverzorgingsproducten. Veel van die tips zijn ook van toepassing op baby zonnebrandcrèmes. Zo is parfum, ook als is het biologisch of 100% natuurlijk, de belangrijkste veroorzaker van irritaties en allergieën. Vermijd chemische filters (die in de huid opgenomen kunnen worden) zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Goede filters voor kleine kinderen zijn titaniumdioxide en zinkoxide, maar deze kunnen wel een witte waas achterlaten. 

Speciale zonnebrandcrème voor kinderen

Is het nu nodig om een speciale baby zonnebrandcrème te kopen, of kun je je kindje gerust insmeren met de zonnebrandcrème die je voor jezelf in de kast hebt staan? Dat ligt er een beetje aan. In principe kun je hetzelfde product voor baby's, kinderen en volwassen gebruiken, maar dan zou ik het omdraaien: kies een zonnebrandcrème die jij fijn vindt voor je kind en gebruik die zelf ook. Dat hoeft niet per se een product speciaal voor kinderen te zijn. Wanneer je let op de ingrediënten, kan de hele familie prima met één fles doen. Tenzij je voor jezelf een lagere factor zou willen hebben. 

Het is belangrijk om je te beschermen tegen uv-A en uv-B-straling: uv-A zorgt voor huidveroudering, uv-B voor huidverbranding. 

6x zonnebrandcrème voor baby's en kinderen getest

Nivea Sun Kids Roll-On Factor 50

Prijs: €7,89 voor 50 ml

Voordelen: Dit is een zonnebrandcrème op een roller en persoonlijk vind ik dat súper handig. Je rolt een keer over de armen en benen en je hebt gelijk een goede hoeveelheid om uit te smeren. Mijn tweejarige vindt het ook heel interessant om dit zelf te doen. Trekt snel in, niet plakkerig en laat geen nare geur achter.

Nadelen: Bevat chemische filters

Drs. Leenarts Suncare Factor 30

Prijs: €14,95 voor 150 ml

Voordelen: Ruikt niet, trekt snel in, smeert fijn. Bevat geen schadelijke zonnefilters en geen ingrediënten als parfum en parabenen. Daarom ook heel geschikt voor de gevoelige huid.

Nadelen: Ik heb hard nagedacht, maar kon er geen bedenken.

Naïf Baby Zonnebrandcrème Factor 50

Prijs: €17,50 voor 100 ml

Voordelen: Ruikt lekker, trekt snel in. Bevat geen chemische zonnefilters en parabenen. Voor elke verkochte zonnebrandcrème doneert Naïf €0,50 aan KWF Kankerbestrijding.

Nadelen: Rult een beetje met smeren. 

Hema Sun Milk Sensitive Factor 50

Prijs: €8,00 voor 200 ml

Voordelen: Goede prijs voor deze hoeveelheid en deze zonnebrandcrème is parfumvrij. Gelukkig, want de normale Hema kids zonnebrandmelk vind ik niet fijn ruiken.

Nadelen: Ik vind deze iets teveel plakken. Bevat chemische filters. 

Garnier Ambre Solaire Baby in the Shade Factor 50

Prijs: €7,99 voor 50 ml

Voordelen: Speciaal voor de allerkleinsten! De 'gewone' kids zonnebrandproducten van Ambre Solaire vind ik heel vies ruiken, maar aan deze zit geen geurtje. Bevat ook geen parabenen of chemische filters en trekt snel in. 

Nadelen: Deze dikke crème smeert wat stroef. 

Suncover SPF 30 van Dr. Jetske Ultee

Prijs: €32,95 voor 1000 ml

Voordelen: Een grote fles voor de hele familie. Bevat milde ingrediënten en veilige zonnefilters, is daarom ook geschikt voor kleine kinderen. Smeert fijn en geen nare luchtjes.

Nadelen: Ik kon er geen bedenken.

Zoals je ziet zitten er dus wel een paar bij waar ik blij van word voor mijn eigen MiniMe. Ik ben benieuwd van welke zonnebrandcrème voor kids jij fan bent!

Rosanne Buitendijk

Door

26 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.