Eerste hulp bij een baby met koorts

Eerste hulp bij een baby met koorts

O nee, je baby heeft koorts! Natuurlijk Google jij je suf wat je moet doen. Wanneer bel je de dokter? Wanneer mag je een zetpil geven? Wij helpen je uit de brand.

Als je baby voor het eerst koorts heeft, wil je álles doen om dit leed te verzachten. Je kindje heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger is. Dit is alles wat je moet weten en doen als je baby koorts heeft.

Koorts bij baby 3 maanden oud

Is je kindje nog geen drie maanden oud wanneer hij koorts krijgt? Bel dan altijd de dokter. Hij (of zij) zal je wat routinevragen stellen die je waarschijnlijk al een geruster gevoel geven. Wanneer je baby alleen koorts en wellicht een verkoudheid heeft, is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Je kindje is wat lustelozer dan anders, maar voelt zich over een of twee dagen al weer een stuk beter.

Wat je moet doen als je baby koorts heeft

Zorg dat je kindje genoeg drinkt. Leg wat vaker aan als je borstvoeding geeft of bied vaker de fles aan. Drinken is het allerbelangrijkste om uitdroging te voorkomen.

Zorg dat je baby de warmte kwijt kan. Kies voor dunne (en niet te veel) kleding. In bed is een lakentje voldoende. Let er wel op dat de baby ook weer niet te veel afkoelt, bijvoorbeeld wanneer hij veel transpireert.

Doe je baby met koorts in bad. Een lauwwarm badje is rustgevend en de temperatuur van het water kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je kleintje wat zakt. 

Zorg voor rust en aandacht. Waarschijnlijk wil je toch al niet van de zijde van je uk wijken. Het is fijn voor jouw kleintje om te weten dat jij er voor hem of haar bent. Je mag best met je kindje naar buiten voor een blokje om, maar heb je nog een verjaardagsfeest op playdate op de planning? Zeg die liever af. 

Wanneer geef je een baby met koorts een zetpil?

In principe is het niet nodig om de koorts te onderdrukken met een paracetamol zetpil. Koorts kan geen kwaad, het is juist een manier van het lichaam om een infectie te bestrijden. Als je merkt dat je kindje veel pijn heeft, zich erg ziek voelt, weinig slaapt of drinkt, dan kun je een zetpil overwegen. Geef niet zomaar een zetpil zonder dat je weet wat er aan de hand is. Laat je ook altijd informeren in de apotheek en lees de bijsluiter. 

LEES OOK: Kind ziek - wat zijn je rechten op je werk?

Koorts bij baby 4 maanden en ouder

Jonge kindjes en koorts zijn helaas een veel voorkomende combinatie. In de meeste gevallen komt je baby er vanzelf weer bovenop. Let in elk geval op onderstaande punten.

Heeft je baby koorts? houd dit in de gaten en schakel de huisarts in wanneer:

  • Je baby jonger is dan 3 maanden
  • De koorts bij je kindje langer dan 3 dagen aanhoudt
  • Je kindje veel minder drinkt dan normaal
  • Je kleintje een halve dag geen natte luier heeft gehad
  • Je kindje suf is of niet makkelijk wakker te krijgen is
  • Je kindje ontroostbaar is
  • Je kindje benauwd is of anders gaat ademen
  • Je kindje snel steeds zieker wordt
  • Je kindje gaat overgeven of diarree krijgt
  • Jij het gevoel dat er iets niet goed is. Jouw moedergevoel is het allerbelangrijkst.

De eerste keer dat mijn baby koorts had - dit is wat ik deed

Mijn dochter Lonne had voor het eerst koorts toen ze drie maanden en een paar dagen oud was. Moest ik nu nog de dokter bellen, of toch niet? Na een rondje googelen was ik al aardig gerust gesteld. Ze dronk nog prima, had gewoon nog plasluiers en ondanks dat ze zeker uit haar doen was, kwam ik tot de conclusie dat ik verder weinig redenen had om mij zorgen over te maken. Precies dit weekend was mijn vriend (met een enorm schuldgevoel) twee dagen naar een festival. Ik heb haar op mijn bed gelegd en daar hebben we samen zo'n beetje de hele dag gebivakkeerd - ik met een tijdschrift en tablet (om toch al mijn vragen te kunnen googelen) en zij meestal slapend of anders knuffelend met mij. De dokter toch niet gebeld, geen zetpil gebruikt en de volgende dag ging het al een stuk beter. 

Tijdens een volgende koortstoestand schrok ik toch wel van de temperatuur die rap opliep. Toen heb ik wel de huisartsenpost gebeld, die mij gelukkig gerust konden stellen. Twee uur na mijn eerste belletje werd ik zelfs nog even teruggebeld door de dienstdoende arts. Dat gaf me een fijn gevoel! 

Rosanne Buitendijk

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.