Welke vitamines hebben baby's nodig?

Welke vitamines hebben baby's nodig?

Hoewel je kindje alle belangrijke bouwstoffen uit borst- of flesvoeding haalt, zijn er toch een aantal vitamines die je extra moet geven. We frissen je geheugen even op!

Na de geboorte krijgt het kindje genoeg vitamines binnen via borst- of flesvoeding. De enige vitamines waarvan je kindje niet genoeg binnenkrijgt zijn vitamine K en D. Deze vitamines kun je zelf gemakkelijk in druppels kopen bij de drogist of apotheek. Lees alles over borst- of flesvoeding en vitamines die je kindje nodig heeft!

Vitamine K met borst- of flesvoeding

Vitamine K wordt aangemaakt in de darmen, maar in de eerste 12 weken is deze aanmaak nog niet genoeg. Daarom is het deze periode belangrijk om je kindje extra vitamine K te geven. Vlak na de geboorte krijgt je baby van de verloskundige al een vitamine K shot die genoeg is voor de eerste week. Na deze week begin je met het geven van de extra vitamines. Dit is een must wanneer je borstvoeding geeft. Borstvoeding bevat namelijk maar heel weinig vitamine K. In flesvoeding is wel vitamine K toegevoegd. Of je je baby dan nog een extra dosis moet geven, hangt af van de hoeveelheid flesvoeding die je geeft. Drinkt je kindje per dag meer dan 500 ml flesvoeding, dan krijgt hij genoeg vitamines binnen.

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Wanneer je kleintje te weinig van deze vitamine krijgt, kunnen er bloedingen ontstaan.

Vitamine D met borst- of flesvoeding

Vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling. De hoeveelheden die je kindje haalt uit moedermelk of flesvoeding is onvoldoende. Daarom is het nodig om per dag 10 microgram Vitamine D te geven. Vitamine D is nodig vanaf dat je kindje een week oud is tot de 4e leeftijd. Deze hoeveelheid wordt ook bij flesvoeding aangeraden, ook als de flesvoeding al vitamine D bevat. Je kunt flesvoeding en extra vitamine D gerust combineren zonder enige zorgen, het zorgt niet voor een overdosis. Je kunt langer doorgaan met vitamine D als je kindje een getinte huid heeft.

Vitamine D op olie- of waterbasis

Je kunt kiezen voor vitamine D druppels op oliebasis of op waterbasis (aquosum). Een verschil in effect is er niet, al worden de vitamines op waterbasis wel sneller door het lichaam opgenomen. In de vitamine D op waterbasis zitten meer ingrediënten dan in de olie, waaronder suiker. Ook is er een smaakverschil: de olie is neutraal van smaak en aquosum smaakt naar suiker of anijs.

Wat je moet weten over vitamine A 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje niet teveel vitamine A binnenkrijgt. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn en een vitamine A vergiftiging veroorzaken. De grens voor kinderen van 1 tot 3 jaar is 800 microgram per dag. Het is daarom belangrijk dat moeders die borstvoeding geven niet te veel vitamine A rijke producten eten. Denk hierbij aan: leverworst, wortels en aardappelen. Hoewel het vroeger werd aangeraden om extra vitamine A te geven aan kindjes, wordt dit nu afgeraden. 

Lees ook: welke voeding niet geven aan je baby

Routine voor het innemen van vitamines

Het is handig om de extra vitamines op een standaard tijdstip te geven. Dit zorgt voor routine en zo vergeet jij het minder snel. En je kindje went er aan! Wanneer je kindje ouder wordt en ook bijvoeding krijgt, gaan ze daar steeds meer vitamines en bouwstoffen uit halen. Maak je niet te snel zorgen dat je kindje te weinig binnenkrijgt wanneer hij soms slecht eet. Meestal loopt het zo'n vaart niet. Maar wanneer je echt het gevoel hebt dat je kind je weinig vitamines binnenkrijgt, neem dan altijd contact op met je huisarts

Lees ook: mijn peuter is een moeilijke eter

Sarah Glasbergen

Door

20 oktober 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.