Wat te doen als je peuter een moeilijke eter is

Wat te doen als je peuter een moeilijke eter is

Is jouw peuter net als het kleintje van gastblogger Monique ook een moeilijke eter? Lees hier welke regels zij hanteert!

Het gewicht van je peuter kan je zo nu en dan best wat kopzorgen geven. Ik heb er thuis één rondlopen die op het welbekende onderste blauwe lijntje – van het groeiboekje – balanceert. Je kent het misschien wel. Jij hebt, net na je werk, zwoegend in de keuken een gezonde maaltijd in elkaar gedraaid, maar jouw peuter keurt met een blik op zijn bordje het avondeten volledig af en blijkt alleen pannenkoeken te willen! 

 

Terwijl jij jezelf in allerlei bochten wringt om je peuter toch een hapje te laten eten, daalt het gezelligheidsniveau aan tafel tot onder het dieptepunt... Gelukkig zijn er enkele dingen die je kan doen om van eten weer een feest te maken!

Tips om je peuter meer te doen eten

 

  •  Focus niet teveel op het eten van je peuter. Een herverdeling van de tafelschikking kan hierbij nog wel eens helpen. Ga in plaats van je peuter, zelf aan het hoofd van de tafel zitten.
  • Zorg voor gezelligheid aan tafel. Dek de tafel leuk op en zorg voor een leuk gesprekje.
  • Neem de tijd! Ik ben, omdat ik tegenwoordig op en in de agenda leef, nogal geneigd om m’n bord snel leeg te eten. Dus als ik de laatste hap van mijn maaltijd neem, ligt ’t bord van mijn zoontje haast nog onaangeraakt. Peuters hebben totaal geen besef van tijd, probeer tijdens het avondeten eens met die flow mee te gaan.
  • Blijf, naast ’t lievelingskostje van je kleine, gewoon aanbieden wat jij ook eet. Zo leert hij om gewoon met jullie mee te eten.

"Leer je peuter om gewoon dezelfde dingen te eten als jullie en met jullie mee te eten"

  • Probeer het eten eens anders aan te bieden. Misschien is je koter wel toe aan wat meer grote-mensen-dingen. Vergeet de in 10 stukjes gesneden boterham en geef eens een halve (of hele). En prak je het eten? Ga eens voor de niet-geprakte variant.
  • Stonden champignons altijd op de zwarte lijst, omdat je peuter ’t twee keer heeft geweigerd? Voorkeuren veranderen! Heus!
  • En tot slot, zolang je kind vrolijk en fit oogt, zijn er weinig redenen om je zorgen te maken over het eetpatroon en voorkeuren. Van de lucht, liefde en kale macaroni zijn ook heel veel kinderen groot geworden!
  
 

 

Monique Braam

Door

08 juni 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.