Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Gezonde tussendoortjes zijn goed voor kinderen, maar wat moet je dan kiezen? Wij hebben een lijst met gezonde snacks voor kids!

Tussendoortjes zijn belangrijk voor kids, want ze hebben de energie en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Maar dat moeten dan wel gezonde tussendoortjes zijn. Wat zijn gezonde tussendoortjes voor kinderen? Wij geven je een lijstje met gezonde snacks voor je kroost!

Voor kinderen is het belangrijk om gezond te eten, voor de groei, ontwikkeling en natuurlijk om overgewicht te voorkomen. Uiteraard zijn er momenten waarop kinderen echt wel iets ‘lekker slechts’ mogen. Een stukje taart op een verjaardag. Een schaaltje chips op vrijdag, omdat het weekend is. Frietjes na de voetbalwedstrijd. Een snoepje, gewoon omdat het kan. Het gaat erom, zoals bij veel dingen in het leven, dat ze het met mate eten.

En daar kom jij als ouder om de hoek kijken. Jij bepaalt voor een groot deel (of zo niet helemaal) wat je kind voorgeschoteld krijgt. Het is dus aan jou om gezonde keuzes voor je kind te maken en hem gezonde tussendoortjes te geven gedurende de dag. 

Hoeveel tussendoortjes mogen kinderen?

Naast de drie hoofdmaaltijden op een dag, heeft een kind ook gezonde tussendoortjes nodig. Deze zijn een net zo belangrijk onderdeel van de voeding. Zorg er daarom voor dat je kind minstens twee, maar maximaal vier tussendoortjes eet op een dag. Dit is het beste voor het gebit en het gewicht.

LEES OOK: Zo maak je een Monkey Platter voor je kind

Tips gezonde tussendoortjes voor kinderen

Wat kun je je kind nou geven als gezonde snack? Wij hebben een lijstje met inspiratie voor gezonde tussendoortjes voor kinderen:

Fruit(spiezen)

Fruit is gezond én lekker. Probeer te variëren en je kind elke dag een ander stuk fruit te geven. Zo leert hij verschillende smaken en structuren te eten. Om het nog leuker te maken, kun je het fruit aan een satéprikker rijgen. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, banaan, (halve!) druif en mandarijn.

Groente(spiezen)

Groenten zijn natuurlijk ook hartstikke gezond. Ze doen het dan ook goed als tussendoortje. Worteltjes, stukjes komkommer, reepjes paprika, avocado, geroosterde zoete aardappel of (gehalveerde!) snoeptomaatjes zien er hartstikke gezellig uit in een schaaltje. Ook van groenten kun je natuurlijk een feestelijke spies maken.

Snackmix

Maak een gezellig bordje met daarop verschillende snacks, zodat je kind het idee heeft dat er wat te kiezen valt. Vul het bordje met fruit, groente, gedroogd fruit (rozijntjes, abrikozen), noten, kokossnippers, blokjes jonge kaas, etc. Net wat je in huis hebt!

Fruitsmoothie

Door een smoothie te maken van vers of bevroren fruit en wat (halfvolle) yoghurt, krijgt je kind een flinke lading goede voedingsstoffen binnen en weet je precies wat je er zelf in hebt gestopt. En het is nog heel lekker ook!

Mini-pizza

Een volkoren boterham, half volkoren pitabroodje of een (halve) kleine tortilla met plakjes tomaat en wat 30+ kaas uit de oven lijkt al snel op een pizza en is natuurlijk heel lekker!

LEES OOK: Peuter wil niet eten - mijn tips

Kant-en-klare gezonde tussendoortjes voor kinderen

 • (Volkoren) soepstengels
 • (Volkoren) rijstwafeltjes
 • Cracker/cracotte met gezond beleg
 • Schaaltje (magere of halfvolle) yoghurt, eventueel met fruit
 • Mini-krentenbolletje
 • Stukje (mini-)eierkoek
 • Plakje ontbijtkoek (eventueel de variant met minder suiker)
 • Een boterham met gezond beleg
 • Volkoren biscuitje
 • Gedroogd fruit, zoals rozijnen
 • (Vetvrije en suikervrije) popcorn, zelfgepopt

Gezonde tussendoortjes voor kinderen zelf maken

Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf tussendoortjes maken voor je kids, dan weet je precies wat erin zit. Online zijn er mega veel recepten te vinden die echt niet moeilijk zijn. Denk hierbij aan kokosballen met dadels, appel-kaneelchips, bananenbrood, mueslirepen van verschillende noten, bananenpannenkoekjes... Je maakt eventueel gewoon een flinke lading in één keer en vriest het in voor later. Scheelt weer tijd en moeite!

LEES OOK: Gezonde lunch voor kinderen - 5 tips voor de broodtrommel

Hoe vaak mogen kinderen snoep?

In koek, snoep en ijs zit veel suiker en vet. Dat is voor een jong kind al snel veel te veel, zelfs als het speciale kinderproducten zijn, zoals kinderkoekjes. Snoepen mag zeker wel, maar hoeft niet perse elke dag. Dat is niet goed voor het gebit en gewicht. Mocht je toch iets willen geven, houd de porties dan klein. 

Bronnen: voedingscentrum.nl, cjgrijnmond.nl

Marieke van Boven

Door

26 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.