Gezonde tussendoortjes voor peuters

Gezonde tussendoortjes voor peuters

Wat is nou een lekkere en gezonde snack voor jouw opgroeiende peuter? Wij zetten voor jou 10 gezonde tussendoortjes voor peuters op een rij.

Een manier om jouw peuter gezonder te laten eten, is het geven van gezonde tussendoortjes. Laat ze al vroeg kennismaken met heerlijke healthy snacks en bouw hiermee een gezonde(re) levensstijl op. Ik zet voor jou mijn 10 favoriete gezonde tussendoortjes voor peuters op een rij.

LEES OOK: Kinderen gezond laten eten

Verse groenten en fruit

Op nummer 1 van gezonde tussendoortjes voor peuters staat natuurlijk het eerste waar de meeste mensen aan denken bij gezond eten, namelijk groente en fruit. Snijd wat worteltjes, selderij, komkommer, paprika of tomaat klein voor je peuter. Deze groenten zijn lekker rauw te eten en zijn dus zo mee te geven. Als je je kindje wat fruit wilt geven, denk dan aan banaan, appel, mandarijn, frambozen, blauwe bessen of watermeloen. Deze lekkere zoete fruitsoorten zijn favoriet bij de meeste peuters.

Energy Balls

Energy Balls horen in de top 3 van mijn personal favorites als het gaat om gezonde tussendoortjes. Er zijn ontzettend veel varianten van te vinden op internet, zoals deze Carrot Cake Balls. Zoek er eentje met ingrediënten die jouw peuter lekker vindt en maak hier dan een grote hoeveelheid van. Hiermee kun je dan wel eventjes vooruit.

Mueslireep

Nog een gezond tussendoortje voor je peuter is een mueslireep. Super gemakkelijk mee te nemen en in veel smaken verkrijgbaar. Zoek in de supermarkt dan wel naar de mueslirepen zonder toegevoegde suikers en smaakstoffen, bijvoorbeeld van het merk Ella’s Kitchen, De Kleine Keuken of Organix. Wil je ze zelf maken? Maak dan gelijk een lekker grote portie. Ik vind zelf de kidsproof mueslirepen van Uit Paulines Keuken heel lekker.

jongetje eet broodje kaas

Appel met pindakaas

Na al die homemade tussendoortjes heb je misschien even behoefte aan iets snel en simpels. Wat dacht je van appeltjes met pindakaas? Verwijder het klokhuis, snijd de appel in plakjes en besmeer het met wat 100% pindakaas. Zo heb je een snel, voedzaam en gezond tussendoortje voor je peuter. 

Bananenbrood

Over die personal favorites gesproken... Bij mij staat er dus echt altijd bananenbrood in huis. Ik maak die lekker vers op zondagochtend tijdens mijn meal prepping-sessie en ik geniet er de hele week van. Het is even iets meer werk, maar je hebt dan wel voor de hele week een lekker en gezond tussendoortje voor kleintje.

IJsjes

Als het wat warmer is, is een waterijsje een perfect gezond tussendoortje voor je peuter. Je kunt waterijsjes kopen in de winkel waar geen toegevoegde suikers en smaakstoffen in zitten. Maar als je er tijd voor hebt, kun je ook heel gemakkelijk zelf sorbetijsjes maken. Gooi wat bevroren fruit in de blender, eventueel met wat yoghurt, en voilà: gezonde sorbetijs!

Frozen Yoghurt Bar

Heeft je peuter geen zin in een simpel waterijsje of heb je zin in iets extra lekkers?

Wat dacht je dan van een frozen yoghurt bar:

  1. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  2. Meng wat yoghurt naar keuze met wat honing.
  3. Verdeel de yoghurt over de bakplaat of ovenschaal (max. halve cm hoog).
  4. Laat je peuter kiezen welke topping erop moet. Dit kan vanalles zijn: kokosrasp, fruit, rozijnen, chocolade, noem maar op.
  5. Verdeel dit gelijkmatig over de yoghurt.
  6. Doe het minimaal 4 uur in de vriezer.
  7. Breek of snijd het in stukken.
  8. Tadaaa, je gezonde tussendoortje is ready to eat.

meisje eet komkommer plakje

Vers sapje

Dit gezonde tussendoortje is voor de mama's met een juicer thuis. Het hoeft namelijk niet altijd een eetbaar tussendoortje te zijn. Wat dacht je van een vers geperst sapje voor je peuter? Dat is een andere manier om groenten en fruit binnen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een sapje met appel-peer, appel-wortel-gember of mango-ananas-kiwi?

Kaas

Bij kinderen onder de 4 jaar wordt het niet aangeraden om (veel) harde kazen te geven. Maar dat betekent niet dat er geen alternatieven zijn! Denk aan lekkere mozzarellaballetjes met tomaatjes, cottage cheese of (kinder-)smeerkaas op een boterhammetje of erin dippen met een soepstengel.

Rozijntjes

Als laatst hebben we een welbekend gezond tussendoortje voor peuters, namelijk rozijntjes. Ik hoef je niet uit te leggen dat deze gedroogde lekkernijen een geweldige vervanging zijn voor snoepjes. Lekker zoet, klein en makkelijk weg te eten. Ook als volwassene krijg ik geen genoeg van rozijntjes.

Wat geven jullie je peuter als gezond tussendoortje? Laat het ons weten!

 

Savannah Schreuter

Door

09 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.